Banner 468 x 60px

 

29 Haziran 2010 Salı

Sebzeli Bonfile Kulesi

0 yorum
Sebzeli Bonfile Kulesi

ANA YEMEK OLARAK BİR BAŞ YAPIT!
Başlık çok iddialı değil mi?
Ama başlığımın yani tanımlamamın sonuna kadar arkasındayım :)
Bu yemek gerçekten olağanüstü bir şey, fevkaledenin fevkinde. Yerken gözlerinizi kapatıp, bambaşka dünyalara yolculuğa çıkıyorsunuz :)

Resmen mutlu oluyorsunuz, çikolata yerken olduğu gibi.
Hani kırk yılın başı çok lüks bir restorana gider ve menudeki en havalı yemeği seçersiniz, yemek önce görüntüsü ile büyüler sizi, kesmeye, yemeye kıyamazsınız, sonra ilk lokmayı aldığınız da, tadına bayılır ve diğer lokmaları çok ağır ağır yersiniz, bitmesin diye…
İşte bu yemeğin bende yarattığı hisler aynen bu, umarım bu tarz şeyleri yemek yerken sadece ben hissetmiyorumdur, kendimi çok yalnız hissederim sonra :)
Hatta biraz daha ileri götüreyim, ben bu tarz yemekleri dışarıda yediğimde bunlar asla evde yapılamaz, sadece profesyonel mutfaklarda, usta aşçılar tarafından yapılabilir sanırdım :)
Özellikle; ufak bir ayrıntı gibi görünen ama benim için çok önemli olan, üstündeki kremalı sos kısmını.


Bu yemeği bana öğretmiş olmasından daha çok, bu sosu yapmayı öğrettiği için Ülkü’ye çook teşekkür ediyorum.
Evinizde çok şık bir yemek daveti verdiğinizde, çok özel misafirler ağırlayacaksanız ve hatta yeni evli olup da ilk kez eşinizin ailesini ağırlayacaksanız, bu yemeği listenize alın derim.


Sebzeli Bonfile Kulesi

Malzemeler (4 Kişilik)
  • 8 Parça Dana Bonfile

Eti marine etmek için;

  • 1'er Tutam (taze çekilmiş) Karabiber, Beyazbiber
  • 1-2 Dal Taze Kekik
  • 2 Diş (dilimlenmiş) Sarımsak
  • 3-4 Yemek Kaşığı Zeytinyağ

Sebzeli Harç için;

  • 1 Adet (iri) Kırmızı Soğan
  • 1 Adet (dolmalık) Sarı Biber
  • 1 Adet (dolmalık) Kırmızı Biber
  • 250 Gr. (yarım paket) Mantar
  • 1/2 (yarım) Kg. Ispanak
  • 3-4 Dal Taze Fesleğen
  • 1 Diş Sarımsak
  • 3-4 Yemek Kaşığı Zeytinyağ
  • Tuz, Karabiber

Kremalı Sos için;

  • 2 Adet (Arpacık) Soğan
  • 1 Diş Sarımsak
  • 2-3 Yemek Kaşığı Zeytinyağ
  • 2-3 Adet Defne Yaprağı
  • 2-3 Dal Taze Fesleğen
  • 1 Çay Bardağı Krema
  • Tuz, Karabiber

Sebzeli Bonfile Kulesi - Malzemeler

Yapılışı

  • Öncelikle etleri marine malzemeleri ile güzelce karıştırın. Üzerini örterek, buzdolabında 2-3 saat kadar bekletin.

Sebzeli Harç için;

  • Soğanı yarım ay şeklinde ince ince doğrayın, biberleri de ince uzun (jülyen) doğrayın.
  • Derin bir teflon tavaya; zeytinyağını koyun ve ısıtın. Soğanları ve biberleri ekleyin, orta ateşte, karıştırarak 4-5 dk. kavurun.
  • İnce ince dilimlediğiniz mantarları ekleyin, mantarlar suyunu salıp tekrar çekinceye kadar 3-4 dk. daha kavurun.
  • Temizleyip, ince ince dilimlediğiniz ıspanakları ekleyin ve ıspanaklar yumuşayıncaya kadar 3-4 dk. daha kavurun.
  • Minik minik doğradığınız fesleğen, dilimlenmiş sarımsak, tuz ve karabiber ekleyip, bir kez karıştırın ve ateşi kapatın.

Kremalı Sos için;

  • Minik bir teflon tavaya, zeytinyağ, temizlediğiniz arpacık soğan (bütün halde) ve çıtlattığınız sarımsağı koyun, orta ateşte 1-2 dk. kavurun.
  • Defne yaprağı ve fesleğeni ekleyin, bir kez karıştırın.
  • Kremayı, tuz ve karabiberi ekleyin, 1-2 dk. pişirin.

Bonfile Kulesi için;

  • Etleri; iyice kızmış teflon tavada önlü arkalı kızartın.
  • Bir parça etin üzerine, sebzeli harç koyun ve diğer parça eti üzerine kapatın.
  • Üzerine kremalı sosu gezdirin ve sıcak servis edin.

NOTLAR;

  • Sebzeli harcı ve kremalı sosu; 1-2 saat önceden hazırlayabilir, servis etmeden önce ısıtabilirsiniz.
  • Defne yaprağını kuru halde, aktarlar da kolaylıkla bulabilirsiniz.
  • Kırmızı biberi dolmalık bulamaz iseniz önemli değil, tatlı kırmızı biber de olur.
  • Arpacık soğan yerine minik bir kuru soğan da kullanabilirsiniz, o zaman çok minicik doğrayın ki soğanlar belli olmasın.
  • Kırmızı soğan yerine, beyaz kuru soğan da kullanabilirsiniz ama kırmızı soğan daha tatlı olduğu için çok lezzetli oluyor.

Sebzeli Bonfile Kulesi

KİLO ALMAYA GİDİYORUM, DÖNÜCEM :)
Bu yazı ile aynı zamanda, sizlere minik bir veda ediyorum, çünkü Temmuz ayı boyunca buralarda olamayacağım.
Önce Kilis, sonrasında da Erdek ve mümkün olursa Alaçatı planımız var.
Bu planların içinde kuşkusuz beni en çok heyecanlandıran; Kilis.
Özellikle de yemekleri :)
Evlendiğimden beri eşimin ailesinden sürekli duyduğum bir söz var; "burada Kilis'teki lezzet yok"
"Et başka, baharat başka, her şey farklı" derler sürekli.
En basit yemekler de bile; "bizim oranın kıyması ile olsa bu, sen o zaman gör" derler :)
Ben de iflah olmaz bir yemek düşkünü olarak, heyecanla yemek yemeye gidiyorum anlayacağınız :)
Çevremdeki herkes biliyor bunu, hatta dün akşam spor da hoca herkesten daha fazla yüklendi bana; "madem kilo almaya gidiyorsun, en çok sen yapacaksın hareketleri" diye :)
Sözün kısası; en az bir ay yokum, yorumlarınıza bulduğum her fırsatta bakıp, sorulan sorulara yanıt vereceğim tabi ki ama yanıtlar pek hızlı olmayabilir, şimdiden affınıza sığınıyorum.
Kendinize çok iyi bakın, dönüşte Ramazan hazırlıkları ve sofraları ile buluşmak dileğiyle, büyüklerimin ellerinden, küçüklerimin gözlerinden, yaşıtlarımın yanaklarından öperim :)

0 yorum:

Yorum Gönder