TAM BİR YAZ LEZZETİ
Akşam Yemeği Sofrası’nın tariflerini vermeye devam ediyorum :)
Yemeğimizin finali bu muhteşem tatlı ile yapıldı ve kelimenin tam anlamı ile gecenin yıldızı oldu.
Bonfile kulesi hariç, yemeklerden neredeyse şikayet eden hatta aç kaldık diyen beyler tatlıyı o kadar beğendiler ki, Ülkü’nün not ortalaması birden yükseldi :)
Bir ara –karınları da aç olduğu için - tatlıyı ekmeğin üzerine sürüp yiyecekler sandım :)
Tarif; tam bir yaz tatlısı ve iddia ediyorum bir kez yapıp yiyince sürekli yapmak isteyeceksiniz... İlk bakışta yapımı biraz oyuncaklı dursa da, aslında bir pandispanya hazırlamaktan çok da farklı değil…Benim damak tadıma inanılmaz uydu!
Çikolatalı ama insanın içini bayıltmıyor, fazla şekerli de değil…
Dondurucudan çıktığında dondurma gibi, biraz yumuşayınca Parfe gibi, biraz daha yumuşayınca çikolatalı puding gibi ama mus kıvamında :)
Hangi kıvamda yemek istiyorsanız, öyle yiyin :)
İster taze meyveler ile servis edin, ister sade dondurma ile, isterseniz meyveli bir sos hazırlayarak, hepsi de şahane oluyor.
Malzemeler
- 6 Adet Yumurta (2 yumurta + 4 yumurta sarısı)
- 1/2 (yarım) Su Bardağı (65 gr.) Toz Şeker
- 250 Gr. Bitter Çikolata
- 100 Gr. Tereyağ
- 250 ml. Krema
Yapılışı
- Minik bir sos tenceresinde, orta ateşte, krema ve tereyağını ısıtın. Tereyağ eriyip, krema kaynama noktasına gelince ateşten alın, minik parçalara ayırdığınız çikolatayı ekleyin ve kremanın sıcaklığı ile erimesini sağlayın.
- Karışımı bir kenara alın ve arada sırada karıştırarak iyice ılınmasını sağlayın.
- 4 Yumurta sarısını, şeker ile birlikte, şeker eriyip, karışım köpük köpük oluncaya kadar 7-8 dk. mikser ile çırpın.
- Ayrı bir kapta 2 yumurtayı da 4-5 dk. mikser ile iyice köpürene kadar çırpın.
- İki -çırpılmış- yumurtalı karışımı bir kapta birleştirin ve 1-2 dk. daha çırpın.
- Yumurtalı karışıma, çikolatalı karışımı ekleyin ve elinizle çok nazikçe -köpüğünü fazla söndürmeden- karıştırın.
- Yaklaşık 20x25 cm. ölçülerinde bir fırın kabına yağlı kağıt serin ve karışımı dökün.
- Kabı içi kaynar su dolu başka bir kabın içine oturtun.
- 160 derecede önceden ısıtılmış fırında, 45 dk. pişirin.
- Fırından çıkıp, ılınınca derin dondurucuya koyun ve en az 4-5 saat bekletin.
NOTLAR;
- Pişirmek için en kolay yöntem kapaklı bir Borcam kullanmak. Dikdörtgen ya da kare bir borcam'ın kapağına yağlı kağıt serin ve karışımı boşaltın. Borcam'ın alt kısmına da kaynar su doldurun ve kapağı üzerine yerleştirin.
- Üstteki kap, alttaki suya değebilir çok sorun değil.
- Tarifi; tek tek muffin gibi de hazırlayabilirsiniz. Karışımı; 12'li muffin kalıbının içine yerleştirdiğiniz, muffin kağıtlarının içine pay edin. Alt kısmına uygun bir borcam ya da derin bir tepsi yerleştirerek pişirin. Bu şekilde servisi ve dondurucuda saklaması da daha pratik olur.
- Tatlı; fırından ilk çıktığında, sulu kıvamlı olabilir, sakın panik yapmayın, dışarıda ılınıp, dondurucuda bekleyince kıvamı oturuyor.
- Çikolata olarak; bitter kuvertur kullandık. Kuvertur bulamazsanız, 3 paket bitter çikolata da işinizi görür ama mümkün olduğunca kakao oranı yüksek çikolata kullanmaya çalışın.
- Kremayı 200 ml. de kullanabilirsiniz, hazır satılan minik kutular 200 ml. çünkü. Biz; 1 kg.luk krema aldığımız için 250 ml. kullandık.
ÖNERİ;
* Tatlıyı yuvarlak Borcam'da pişirip, altına ince bir kat pandispanya yerleştirebilirsiniz. Şahane bir pasta olur. Bilenler bilir; Kadıköy Baylan Pastanesi'nin spesiyal bir pastası vardır. Altta pandispanya, üstünde ölümüne çikolatalı bir mus katmanı. İşte bu tarif ile o pastayı yapmanız mümkün...
0 yorum:
Yorum Gönder