ÇOK PRATİK ve ÇOK ŞIK BİR DAVET YEMEĞİ...
Madem haftayı Risotto gibi sosyetik bir lezzet ile açtık, öyle devam edelim derim :)
Ülkü'nün Kahvaltı Sofrası'nı yayınlarken; şöyle bir cümle kurmuştum belki hatırlarsınız;
"Bana her buluşmamızda; kek, kurabiye yapma artık, farklı şeyler ekle bloga, safranlı, buğdaylı risotto, karamelize soğanlı baklava yufkasında biftek filan yap, ben vereyim sana farklı tarifler” diye fırça atıyor :) En kısa zamanda bizim evde bir atölye çalışması yapacağız, Ülkü ve ben pişireceğiz, eşim fotoğraflayacak, sonra güzel bir sofra kurup, hepsini yiyeceğiz"...
İşte o gün Şef Serkan Bozkurt nasıl olmuş ise bizi duymuş ve fikirlerimizi çalmış :)
Palm Yağı Etkinliği'nde; "bugün sizlerle baklava yufkasında karamelize soğanlı levrek ve mantarlı risotto pişireceğiz" demez mi? :)
Biz de ne yapalım, çaresiz hafta sonu yapacağımız atölye çalışmasında ufak değişiklikler yaptık, ana yemek olarak; "Bonfile Kulesi" yapacağız mesela...
Neyse şakayı çok uzatmayayım, Şef'in bizi duyması tabi ki mümkün değil :) olsa olsa biz ondan duymuş olabiliriz.
Çünkü Serkan Bozkurt; fikri kendisine ait olan bu yemek ile daha on altı yaşında iken katıldığı bir yarışmada birincilik ödülü almış, iki fakülte mezunu ve başarıları saymakla bitmeyecek kadar çok olan bir Şef... Esprilerime bir şey demez :)
Baklava yufkasında levrek; yapılışı itibariyle biraz el oyalayıcı olsa da, şık davet sofraları için muhteşem bir tarif bence.
Düşünsenize, yeni evlenmişsiniz, eşinizin ailesi ilk defa yemeğe gelecek, bol salatalı bir balık sofrası hazırlayıp, ana yemek olarak da bu levreği yapıyorsunuz, daha ötesi var mı? :)
Çok havalı bence :)
Malzemeler (2 kişilik)
- 1 Adet Levrek
- 1 Adet (iri) Kuru Soğan
- 3-4 Yemek Kaşığı Sıvı Yağ
- 6 Adet Baklava Yufkası
- 1 Diş Sarımsak
- Tuz
Yapılışı
- Levreği; yanlamasına ikiye ayırın, başını kesin ve kılçıklarını ayıklayın.
- Soğanı; çok ince yarım ay şeklinde (piyazlık) doğrayın.
- Bir tavaya 2-3 yemek kaşığı sıvıyağ koyun ve orta ateşte, soğanları sürekli karıştırarak, karamelize bir hal alıncaya kadar kavurun. Ilınmaya bırakın.
- Bir tavaya 1-2 yemek kaşığı sıvı yağ koyun, sarımsağı ortasından çıtlatın ve yağa ekleyin. Orta ateşte yağ kızarken, sarımsağı da pişirin (böylelikle sarımsağın aroması yağa geçecek).
- Balıkları sarımsak aromalı kızgın yağa koyun ve her iki yüzünü 15 sn. kadar pişirip, ocaktan alın.
- 3 Adet baklava yufkasını üst üste koyun ve ikiye bölün, tezgah da uzunlamasına olacak şekilde birleştirin.
- Balığı yufkanın ucuna, 2-3 parmak boşluk kalacak şekilde uzunlamasına koyun, üzerine soğanın yarısını yayın ve tuz serpin.
- Yufkayı baş tarafından kendinize doğru katlayın ve pile yapın.
- Yanlardan 2 cm. boşluk kalacak şekilde kesin ve içeri katlayın.
- Diğer balık için de aynı işlemi uygulayın.
- Hafifçe yağlanmış tepsiye koyun, üzerlerine bir şey sürmeyin.
- Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 15-20 dk. üzeri turuncu oluncaya kadar pişirin.
NOTLAR;
- Baklava yufkası olarak; inceliği ve lezzeti nedeniyle; Yu-ka kullanmanızı öneririm. Eğer Yu-ka kullanıyorsanız, şekli dikdörtgen olduğu için, uzunlamasına ikiye ayırın ve upuzun bir şerit olacak şekilde tezgaha yerleştirin. Diğer markaların şekilleri farklı olabiliyor çünkü.
- Levrek yerine başka bir balık da kullanabilirsiniz.
ÖNERİ;
- Bu tarifi; sadece balıkla değil, kırmızı et ile yapabilirsiniz. DÜRÜM ya da ETLİ KARNIYARIK tarifindeki iç harcı hazırlayın, ayrı bir tavada soğanları karamelize edin. Yufkaya önce etleri, üzerine soğanları koyun ve ister yukarıdaki gibi pileli şekilde, ister kare, ister dikdörtgen sararak şekil verin.
0 yorum:
Yorum Gönder