Mutfaklarda yemek hazırlarken en fazla kullanılan bir bakliyat çeşitidir. Taze olarak, taneleri sertleşmeden kabuğu ile birlikte bezelyenin etli, etsiz ve zeytinyağlı yemeği yapılır. Bunlardan, Sultani bezelye örnektir. Araka bezelye ise, taneleri sertleşmeden yine çeşitli yemekleri yapılsada, daha çok iç bezelye olarak mutfaklarımızda kullanılır. İç bezelyenin çorbası, salatası, etli etsiz yemekleri, zeytinyağlısı, böreği, püresi, keki yapılır. Yemeklerin yanında garnitür olarak kullanılır. Çoğu yemeklerde bunların içerisine balık, makarna ve pilavlarda dahil, katkı malzeme olarak iç bezelye kullanılır. Sultan, etsiz iç bezelye yemeğini bu tarifle yapar. Hadi bakalım, kolay gelsin.
Neler Lazım
yarım kilo iç bezelye
yarım çay bardağı zeytinyağ
bir soğan
bir havuç
bir patates
bir kaşık salça
iki diş sarımsak
karabiber, kimyon
tuz
Yapılması
patates ve havuçu küp,
soğanı yemeklik, sarımsağı iri doğrayın
yağ içinde soğanı kavurun, üzerine havuç ve sarımsağı katın kavurun
ardından salçayı katın kavurun
üzerine patates, bezelye, 3 bardak sıcak su, karabiber, kimyon ve tuzu katın
tuzunu ayarlayın, kapağı kapatın, ağır ateşte
bezelyeler yumuşayıncaya kadar pişirin.
Tarif bizden yapması sizden, hadi kolay gelsin.
Sultan
13 Haziran 2010 Pazar
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
0 yorum:
Yorum Gönder