4 Haziran 2010 Cuma
pilav nasıl pişirilir
En kestirme yol bildiğin yol, dolaşmaktan iyidir. Öyle ise, ilk yazıma sade pirinç pilavı tarifi ile başlıyacağım. Mutfağa ilk kez giren herkes gibi, başımdan onlarca olay geçti. İlk yaptığım pilavın lapa olması, mercimek çorbamı yaparken tencere dibinin yanması ve daha nice sayısız olumsuz örnekle karşılaştım. Hoş olmayan mutfakta ki bu ve benzer olaylar mutlaka insanı üzüyor. Zaman içerisinde yemek hazırlarken kazandığım deneyim sayesinde bugün, fazlaca olumsuzluklar yaşamıyorum. Pilavımın güzel olup olmadığını verceğim tarifi uygulayarak görebilirsiniz. Herkes pilav yapar, Sultan pilavını bu tarifle yapar. Hadi bakalım, kolay gelsin.
İki Ölçek Pirinç
Üç Ölçek Kaynar Su
Bir Kaşık Tereyağı
Tuz
Ölçek derken, neyi kastettiğimi açmam gerekir. Kimileri yemeği göz kararı hazırlar. Bu daha çok mutfak deneyimi olan yaşlılarımız için geçerlidir. Mutfakla yeni tanışanların yolu, göz kararından geçmez. Ondandır, mutfakta malzemeleri ölçerek kullanmalıyız. Ailenizde kişi sayısına göre bir ölçek edinmeniz, her yaptığınız yemeğin ayni ölçüde olmasını sağlar. Ölçek bir su bardağı, kase ya da başka bir ölçü kabı olabilir. Bu tamamen tercihinize kalmış bir şey. Bir su bardağı pirinçle yapılan pilav, üç ve hatta dört kişiye yeter derim. Tabi ki, pilavın yeter olması kişilerin yetişkin ve çocuk olması ile ilgilidir. Genelde su bardağı veya kase ölçüsü aynıdır.
Pirinçle pilav yaparken 1 ölçü pirinç için, 1.5 ölçü su kullanılır. Bu kesin kuraldır, eksiği ve fazlası pilavınızı kuru ya da lapa yapar. Pilavın lapa olması sadece suyunun fazlalığı ile ilgili değildir. Eğer pirinç'in nişastasını iyice almamışsanız, pilavınız lapa sonla karşılaşır.Bu bakımdan pirinçi bol su ile berrak suyu çıkıncaya kadar yıkamalısınız. Kimileri pirinçi ılık tuzlu su içerisinde bekletir, sonra yıkar ve süzer. Sultan bu kuralı gözardı etmiştir, eğer pilav tarifini birilerinden edinmişseniz bu kural geçerlidir. Tarifiniz size ait ve deneyiminizle bu kuralın işe yaramadığını görmüşseniz, pirinçi ılık veya soğuk su ile berrak suyu çıkıncaya kadar yıkamanız size kolaylık sağlar.
Pilav her tür yağ çeşiti ile yapılabilir. En lezzetli pilav için tereyağı kaçınılmazdır. Pilavın az yağ ile yapılması lezzetten kaybettirir. Çok yağ ile yapılmasının tek sakıncası ise, yağ israfıdır. Bir bardak pirinç için 50 gram yağ ideal ölçüdür. Tereyağı kullanacaksanız bir yemek kaşığı dolusu tepeli tereyağ miktarı işinizi görebilir. Bütün yemeklerde kaynar su kullanılması işinizi kolaylaştırır, bu kolaylık pilav için de geçerlidir. Pilavın lezzetini artıran en önemli tatlandırıcı tuzdur. Pilavın tuzunu ayarlarken çok az tuzunun belli olması lezzetini bir kat artırır.
Pilav iki yöntemle hazırlanır. En kolay olanı, salma pilav pişirme yöntemidir. Hem pratiktir, hem de riski yoktur. Diğeri ise, kavurma pilav pişirme yöntemidir. Bu yöntem hem uğuraştırıcı, hem de risklidir. Kolay olanını neden tercih etmeyelim. Bir de pilav pişirirken ocak alevi çok çok önemlidir. Yüksek alev üzerinde pilav pişirilmez. Pilavın en sevdiği ocak alev ayarı, en kısık olanıdır. Yani, en kısıkta pır pır yanan ocak pilavının tadına doyum olmaz. Bunca yazılanın ardından geriye ne kaldı, pilavımızı yapmak. Hadi öyle ise başlayalım.
Sade pirinç pilavı nasıl pişirilir?
Teflon veya alüminyum tencere içerisinde tereyağını eritiyoruz. Tereyağı köpürmeye başladığında üzerine üç ölçek kaynar suyu, iki ölçek pirinçi ilave ediyoruz. Tuzunu serpiyoruz. Tencereyi fokur fokur bir taşım kaynatıyor ve kapağını kapatıyoruz. Ocak ısısını en kısık ayara getiriyoruz. Pirinç suyunu çekinciye kadar pişirdikten sonra ocağı söndürüyoruz. Tencere kapağını en az 15 dakika açmıyoruz. İzin verelim bu süre içerisinde pilav dinlensin. Süre bitiminde pilavı karıştırıyor ve sofraya hazır hale getiriyoruz. Tarif bizden yapması sizden, hadi kolay gelsin.
Sultan
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
0 yorum:
Yorum Gönder