6 Haziran 2010 Pazar
bulgur pilavı nasıl yapılır
Yemekler arasında en fazla çeşiti olanlardan biri de bulgur pilavıdır. Aynen pirinç pilavında olduğu gibi, iki yöntem kullanılarak pişirilir. Yani, bulguru kavurarak ya da kaynayan su içine salarak pişirilir. Sadesinden tutun, içerisine katılan malzemelerin adına göre isim alan çok çeşiti vardır. En lezzetli bulgur pilavı tereyağı ile yapılandır. Et suyu veya tavuk suyu, ya da normal su ile pilav yapılır. Yalnız, pirinç pilavı gibi su ölçeği kesin değildir. İçerisine katılan malzemelerin bırakacakları su oranı da göz önüne alınarak, suyu ayarlanır. Hoş, fazla su katmış olsanız dahi hiç bir mahsuru yoktur. Bulgur suyu çekinceye kadar ocak üzerinde tutmanız, fazla suyun giderilmesine çözümdür. Genelde 1 ölçek bulgura, 2 ölçek su yeterlidir. Tavuk suyu kullanırsanız, pilav suyunu fazlalaştırmanız gerekir. Bulgur pilavı da ağır ateşte pişirilir. Zaten çoğu yemekler ağır ateşte pişirilir. Yemeklerinize su verdikten sonra, 1-2 dakika tencereyi fokurdatıp ocak ayarını kısmalısınız. Ağır ateş şu demek, tencerede yemek kaynayacak ve tencere kapağı arasından buhar, rahat bir şekilde kapak gürültüsü yapmadan çıkacak demektir. Sultan, sıradan bir bulgur pilavını bu tarifle yapar. Hadi bakalım, kolay gelsin.
Neler Lazım
bir su bardağı bulgur
bir domates
bir soğan
bir kaşık tereyağı
yarım kaşık salça
iki su bardağı sıcak su
karabiber, pul biber, tuz
Yapılması
bulguru yıkayın ve süzün, domatesi soyun iri doğrayın, soğanı yemeklik doğrayın
yağ içinde soğanı kavurun, üzerine salçayı katın kavurun,
ardından domatesi katın kavurun
üzerine bulguru katın karıştırın, 2 bardak sıcak su, karabiber, pul biber ve tuzu katın
tuzunu ayarlayın, tencereyi bir taşım kaynatın, kapağı kapatın
ağır ateşte bulgur suyunu çekinceye kadar pişirin.
15 dakika dinlendirin servis edin.
Tarif bizden yapması sizden, hadi kolay gelsin.
Sultan
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
0 yorum:
Yorum Gönder