Banner 468 x 60px

 

10 Haziran 2010 Perşembe

ezogelin çorbası nasıl yapılır

0 yorum
Sofrada ara sıra aradığım bir çorbadır, ezogelin çorbası. Yapımı kolay, malzemesi uyumlu, misafir ağırlamada insanın yüzünü güldüren bir çorba. Tabi ki, güzel yapılırsa anlatılanlar yerini bulur. Bütün çorbalar için geçerli olan, bir kaç püf noktasını vardır. Öncelikle çorbanın kıvamını iyi tutturmak gerekir. Tariflerimde verilen malzeme miktarı elbette, yemek suyu ve tanesinin birbirine kararı gözönüne alınarak verilmiş olsa da, bir çok nedenden dolayı istenilen kıvam ve kararlılık tutturulamaz. Bu olumsuzluk çorbalar için de geçerlidir. Çorba kıvamı ne çok sıvı, ne de çok katı olmamalıdır. Un, çorbanın kıvamını artırmak için kullanılır. Fazla kullanılırsa çorbayı katılaştırır ve lezzetini bozar. Çorbanızı pişirirken tuzunu en son kullanmanız, riskinizi azaltır. Neden mi? Çorba pişerken bir miktar su buhar olup uçacağı için, çorbanızın tuzu belli olacaktır. Çorbanızı ocaktan aldıktan sonra, mutlaka çorbanızın kıvamını kontrol edin. Kıvamı koyu ise, çorbanıza kaynar su ilave edin ve bir taşım kaynatın derim. Sultan, ezogelin çorbasını bu tarifle yapar. Hadi bakalım, kolay gelsin.

Neler Lazım
bir çay bardağı kırmızı mercimek
bir kaşık pirinç
bir kaşık bulgur
bir soğan
bir kaşık salça
yarım çay bardağı zeytinyağ
bir kaşık un
karabiber, pul biber, nane, tuz

Yapılması
soğanı doğrayın
yağ içinde soğanı kavurun, üzerine unu katın kavurun
ardından salçayı katın kavurun, naneyi katın kavurun
üzerine 7 bardak sıcak su, mercimek, pirinç, bulgur,
pul biber, karabiberi katın ve karıştırın.
kapağı kapatın.
ağır ateşte mercimekler dağılıncaya kadar pişirin.
tuzunu ayarlayın
Tarif bizden yapması sizden, hadi kolay gelsin.
Sultan

0 yorum:

Yorum Gönder