Çoğu insan, hazır kızartılmış piliçi seve seve tüketir. Bazen söz açılmışken tavuktan piliçten, kimileri ağızları sulanarak mangal kömüründe pişen piliç çevirmenin tadına doyum olamığından söz eder. Kimileri bilmem kaç çeşnili sos ile kızartılmış tavuğun, hala tadının damaklarında olduğunu söyler. Hep dinlerim anlatılanları, konu ile ilgili hiç düşüncemi açmam ve soran da olmaz ki söyleyeyim. Bu tavrım için için beni kahreder, sorarım kendime el ayak çekilince. Acaba ben hazır satılan piliç ya da tavuk yeme özürlümüyüm diye, verecek cevap bulamam. Evet öyleyim. Kusurum mu desem, ayrıcalığım mı desem ben böyleyim. Tabağıma söz edilen hazır piliç veya tavuk eti koymam. İlla tavuğumu kendim kızartmam lazım, bu kendimin saplantısı ve de vaz geçemiyorum. Sanırım sultan olmak böyle bir şey! Sultan, fırında tavuğunu bu tarifle yapar. Hadi bakalım, kolay gelsin.
Neler Lazım
bir tavuk
iki kaşık yoğurt
üç kaşık ayçiçek yağı
bir kaşık salça
karabiber, kimyon
toz biber, kekik, tuz
fırın torbası 25x38 cm.
Yapılması
tavuğu temizleyin, yıkayın süzün
sos'un hazırlanması
kap içine ayçiçek yağı, salça, yoğurtu koyun ve karıştırın
üzerine 1 çay kaşığı karabiber, kimyon, kekik,
ve toz kırmızı biber, tuz'u serpin tekrar karıştırın
bu sosu tavuğun iç ve dış yüzeyine sıvayın
tavuğu tencereye alın ve kapağı kapatın,
2 saat süre ile dinlendirin
fırın torbası içine çok az un koyun, yayın
tavuğu turbanın içine alın ve ağızını bağlayın
torba yüzeyini bir kaç yerinden delin, fırın tepsisine koyun
tepsiyi önceden 200°C ısıtılmış fırının orta rafına sürün
ve 60 dakika süre ile pişirin. süre bitiminde torbayı açın
tavuğu açık olarak fırına kızarması için tekrar sürün
30 dakika daha fırında tutun ve kızartın.
Tarif bizden yapması sizden, hadi kolay gelsin.
Sultan
5 Haziran 2010 Cumartesi
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
0 yorum:
Yorum Gönder