4 Haziran 2010 Cuma
kabak dolması nasıl yapılır
Dolmalar olsun ya da sarmalar olsun, sık sık yapılan yemeker değil. Uğraşısı yüzünden arada bir yaptığım yemek çeşiti. Kabak dolmasının içini iki şekil de hazırlarım. Ya bulgurlu, ya da pirinçli. Her iki dolma çeşitimin horantamız içinde alıcısı var, ben daha çok pirinçli olanını severim. Kabak dolması yaparken bir kabak seçimi sıkıntı verir, bir de içinin az veya fazla gelmesi sıkıntı verir. Elbette bu sıkıntıları ilk yemek yaptığım zamanlarda yaşadım. Şimdi mutfağın kurdu oldum, çözümsüzlük diye bir şey tanımıyorum. Kabağım mı yetmedi, ya da içimi fazla geldi. Çözümü kolay, patlıcan veya domates doldurur tencerenin boşluklu yanına koyarım. Üste bulunan tencerenin içerisine iki adet patlıcan dolmasını bu nedenle, doldurdum ve koydum. Herkes dolma yapar, Sultan dolmasını bu tarifle yapar. Hadi bakalım, kolay gelsin.
Neler Lazım
sekiz kabak
200 gram kıyma
bir çay bardağı zeytinyağı
bir iri soğan
iki domates
iki su bardağı pirinç
bir kaşık salça
karabiber, kimyon, kuru nane, maydanoz, dereotu
tuz
Yapılması
domatesin birini soyun, küp doğrayın
soğanı yemeklik doğrayın
kabakları kazıyın, iki başını kesin, ortadan ikiye bölün
oyacak ile içilerini boşaltın ve tuzlu su içinde bekletin
dolma içinin hazırlanması
kap içine kıyma, soğan, doğranmış domates, zeytinyağının yarısı,
1 kaşık salça, karabiber, kimyon, nane, maydanoz, dereotu ve tuzu katın
bir güzel yoğurun, tuzunu ayarlayın, üzerine pirinci katın karıştırın
kabak içlerine fazla bastırmadan,
ağız kısımlarında bir parmak boşluk olacak şekilde içleri doldurun
ve tencereye dizin, ağızlarına birer dilim domatesi kapak yapın
2 bardak sıcak su içine, 1 çay kaşığı tuz ve yarım kaşık salçayı koyun karıştırın ve tencereye dökün
kalan zeytinyağını dolmaların üzerine gezdirin
ağır ateşte kabaklar iyice yumuşayıncaya kadar pişirin.
Tarif bizden yapması sizden, hadi kolay gelsin.
Sultan
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
0 yorum:
Yorum Gönder