Banner 468 x 60px

 

18 Ekim 2010 Pazartesi

Patatesli Ekmek

0 yorum
Patatesli Sandviç Ekmeği

EV YAPIMI HAMBURGER ve SANDVİÇLER İÇİN…
Patatesli tarifler ile ilgili araştırma yaparken, Siret yenge’de Patates Çorbası ve Patates Ograten yemiş ve hemen tariflerini alarak, deneyip sizlerle paylaşmıştım hatırlarsanız.
Hatta bana çok eski bir kitap verdiğini ve içinde harika tariflerin olduğunu da söylemiştim.
Aynı gün sohbetimiz sırasında; “Nesrin de ekmeklerin içine hep patates ekler, çok güzel oluyormuş” dedi.
Yani, ekmeğin tarifi; Siret yengenin kardeşi Nesrin şekerimden :) Bir zamanlar pastanede çalışan bir yakınından almış tarifi, yıllardır da yaparmış.
Bende çok önceleri ekmeğin içine haşlanmış patates eklendiğini, patatesin ekmeğe hem yumuşaklık verdiğini hem de bayatlamasını geciktirdiğini okumuştum bir yerlerde.
Bolu’daki Mutfak Sanatları Merkezinde ise patatesli köy ekmeği yemiştim, tadı gerçekten enfesti.
Şimdi güvenilir bir tarif bulmaya çalışıyorum köy ekmeği de yapmak için, bakalım, kısmet :)
Nesrin’in tarifi köy ekmeğine oranla daha hafif ve beyaz bir ekmek. Zaten kendisi bu tarifi; evde hamburger yaptığında kullanıyormuş.
Bana hamburger ekmeği olarak biraz dolgun, tok kıvamlı geldi, o nedenle sandviç ekmeği dedim :) Sanırım un miktarını yarım bardak azaltarak daha hafif hale getirilebilir, denemek lazım.
İçine ceviz ve dilimlenmiş siyah zeytinde eklenebilir ve şık bir akşam yemeğinde; misafirlere önden Çeşnili Zeytinyağı ile birlikte sunulabilir.
Bayatlamasını geciktirme kısmında bir yorum yapamıyorum, bunu test edecek kadar beklemedi ne yazık ki, ertesi gün tüketildi.
Ama fırından alığımız ekmeklerin değil ertesi gün, bir kaç saat içinde bile tadının farklılaştığını göz önüne alırsak, bu ekmeğin tadı; ertesi günde aynı idi diyebilirim, yani çabuk bayatlamıyor :)
Ekmeği minik toplar şeklinde yapmak yerine, büyük tek bir tane yapıp, dilimleyerek de servis edebilirsiniz.

Malzemeler
  • 3 Su Bardağı (375 gr.) Un
  • 1 Tatlı Kaşığı (silme) Tuz
  • 2 Tatlı Kaşığı (silme) Şeker
  • 1 Paket (instant) Kuru Maya
  • 3 Yemek Kaşığı (tepeleme) Patates (çiğ rendelenmiş)
  • 25 gr. (ceviz büyüklüğünde) Tereyağ
  • 1/2 (yarım) Su Bardağı Ilık Süt
  • 1/2 (yarım) Su Bardağı Ilık Su

Yapılışı

  • Ilık süt, şeker ve mayayı karıştırın. Üzerini bir kapak ile kapatarak 10 dk. kadar bekletin.
  • Karışıma, tuz, ılık su, erimiş tereyağını ekleyin ve çırpma teli ile iyice karıştırın.
  • Elenmiş un ve patatesi de ekleyin.
  • Kabın içinde biraz karıştırdıktan sonra, hamuru tezgaha alın ve iyice özleşmesi için 5 dk. kadar yoğurun.
  • Üzerini strech film ile örterek, oda sıcaklığında; 1,5 saat bekletin. (Hamur en az iki katı olacak şekilde kabaracak)
  • Ellerinizi sıvı yağ ile yağlayarak, hamurdan parçalar koparın ve 8 eşit beze yapın.
  • 190 derece ısınmış fırında (turbo değil, normal) 35-40 dk. pişirin.
  • Ekmekler fırından çıkar çıkmaz üzerlerine; ıslatıp iyice sıktığınız, temiz bir mutfak peçetesi örtün.

NOTLAR;

  • Kuru mayaların üzerinde; "bekletmeden hemen kullanabilirsiniz" yazar, adı da bu yüzden; instant. Ama ben aynı yaş mayada olduğu gibi, bir süre bekletip, kabartarak kullanıyorum. Daha lezzetli oluyor bana göre. Üstelik mayanın bayat olup olmadığını da kontrol etmiş oluyorsunuz, bayat maya ölü organizma olduğu için, etkileşime geçmiyor ve kabarmıyor.
  • Tarifi aynı ölçüler ve yapılış sırası ile 1 paket (40 gr.) yaş maya ile de yapabilirsiniz.
  • Islak bez örtmek, ekmeklerinizi yumuşacık yapıyor, örtmezseniz çok sert kabuklu ekmekleriniz olur, söylemedi demeyin :)
  • Yumuşak ve hafif bir ekmek yapmak isterseniz, önce iki bardak un ekleyip, diğer bardağı azar azar ekleyin. Ele yapışmayan kıvama gelince; un eklemeyi bırakın. Ellerinize bir miktar yapışsa da sorun yok zaten, yuvarlayıp, tepsiye dizerken, elleri yağladığımız için problem yaşamazsınız.

HAŞLANMIŞ PATATES İLE İLGİLİ DÜZELTME;

  • Daha sonraki ekmek denemelerimde; önerilere kulak verip, patatesi haşlamak yerine, çiğ olarak rendeledim.
    Ekmeğin dokusu; yumuşacık, küçük gözenekli, hazır satılan dilimli tost ekmekleri gibi oldu.
    Üstelik dört beş gün boyunca bayatlamadı, yeni yapılmış gibi yumuşak ve taze kaldı.
    Artık hangi ekmek tarifini yaparsam yapayım -elde ya da makinede- mutlaka içine çiğ patates rendeliyorum, sonunda evde yapılan ekmekte dışarıdaki lezzeti yakaladım diyebilirim...
    Sözün kısası; haşlamanıza gerek yok ama ekmeğinizden patatesi sakın eksik etmeyin :)

0 yorum:

Yorum Gönder