İKİNCİ BAŞ YAPIT :)
Sebzeli Bonfile Kulesi’ni yayınlarken; “baş yapıt” kelimesini kullanmıştım ve hala da arkasındayım.
O nedenle, bu yemeğe; ikinci baş yapıt diyorum :)
Bu yemek; son zamanlardaki en gözde yemeğim, ölçüleri göz kararı ve yaparken uydurma aşamasına bile geçtim o derece çok yaptım yani :)
Sebzeli Bonfile Kulesi’ne göre yapımı çok daha kolay, biraz da bu yüzden gözdem diyebilirim. Hafta içi işten gelince, eşim ve kendim için yapıveriyorum hemen, yanına birde yeşil salata, oldu bitti.
Çok özendiğim ağır misafirlerim içinde yapıyorum ve yapımı çok zor olmadığı halde; iş sunum aşamasına geldiğinde sofranın gözdesi oluyor bir anda :)
Kremalı mantarlı sos; dört kişi için bol bol yetiyor, fotoğrafta görüldüğü gibi bol soslu bir yemek oluyor.
Ama ben sosu aynı ölçüler ile pişirip, sekiz kişi de ağırladım. O zaman sosu; servis yaparken her bir parça etin üzerine, birer kaşık kadar koyup, paylaştırabilirsiniz.
Mantarı haşlayacak zamanınız yok ise; konserve mantarda kullanabilirsiniz ya da mantarı bir gün önceden haşlayıp, süzüp buzdolabında saklayabilirsiniz.
Sosu birkaç saat önce pişirip, servis edeceğiniz zaman ısıtabilirsiniz hatta daha bile güzel oluyor, defne yaprağının, fesleğenin, soğanın tadı iyice sosa geçiyor.
Soğan olarak kırmızı soğan kullanmanızı özellikle öneririm, karamelize olan tatlı kırmızı soğanın bu yemeğe kattığı lezzet çok başka.
“Soğanı yemek istemiyorum” derseniz; üç dört tane minik arpacık soğan kullanın ve servis sırasında soğanları sosun içinden alın.
Aynı şekilde sarımsakları da içinden alabilirsiniz, doğramadan sadece çıtlatarak koyuyoruz bu nedenle :)
İster geniş bir servis tabağında topluca, isterseniz tek tek üzerine sos gezdirerek ama mutlaka sıcak servis edin.
Malzemeler (4 Kişilik)
- 8 Parça Dana Bonfile
Eti marine etmek için;
- 1'er Tutam (taze çekilmiş) Karabiber, Beyazbiber
- 2 Yemek Kaşığı Soya Sosu ya da 1 Yemek Kaşığı Elma Sirkesi
- 2-3 Yemek Kaşığı Zeytinyağ
- 1 Diş (dilimlenmiş) Sarımsak
Kremalı Mantarlı Sos için;
- 1 Paket (400 gr.) Mantar
- 1 Adet Limon
- 1 Adet (minik) Kırmızı Kuru Soğan
- 2 Diş Sarımsak
- 3-4 Yemek Kaşığı Zeytinyağ
- 3-4 Adet Defne Yaprağı
- 2-3 Dal Taze Fesleğen ya da (yarım çay kaşığı) Kuru Fesleğen
- 1 Paket (200 ml.) Krema
- Tuz, Karabiber
Yapılışı
- Öncelikle etleri marine malzemeleri ile güzelce karıştırın. Üzerini örterek, buzdolabında kremalı sos hazır oluncaya ya da kızartacağınız zamana kadar (en az 30 dk. en fazla 2-3 saat) bekletin.
- Mantarları ince ince doğrayın. Limonu, 1 lt. kadar suya sıkın ve doğradığınız mantarları ekleyin. Kaynamaya başladıktan sonra, 10 dk. kadar haşlayıp, süzün.
- Bir teflon tavaya zeytinyağ, iri iri doğradığınız (önce dörde, sonra sekize bölünmüş) soğan ve (bütün olarak çıtlattığınız) sarımsağı koyun.
- Orta ateşte sürekli karıştırarak, soğanlar yumuşayıncaya kadar, 3-4 dk. kavurun.
- Mantarları ekleyin ve mantarlarda kızarıncaya kadar, 3-4 dk. daha kavurun.
- Fesleğeni, kremayı, defne yaprağını, tuz ve karabiberi ekleyin, kısık ateşte 4-5 dk. kadar kaynatın.
- Etleri iyice kızmış, hiç yağ eklemediğiniz teflon tavada önlü arkalı kızartın.
- Etlerin üzerine hiç bekletmeden, sıcak sosu gezdirin ve sıcak servis edin.
- Servis ederken, varsa kırmızı tane karabiber ile süsleyin.
YAZARIN ÖNERİSİ :)
- Kremalı mantarlı sosu; aynı zamanda makarna sosu olarak da kullanabilirsiniz. Sosu tarifteki gibi hazırlayın ve pişirip süzdüğünüz, yarım paket makarna ile karıştırın. Sıcak servis edin.
0 yorum:
Yorum Gönder