28 Kasım 2010 Pazar
tereyağı nasıl kullanılır
Bilirsiniz, tereyağı süt ya da yoğurttan yapılır. Bizler de kahvaltılık ve yemeklik olarak tüketiriz. Kahvaltı için kullandığımız tereyağı, tuzsuz ve beyaz renktedir. Yemeklik olanı ise, tuzlu ve sarı renktedir. Tereyağı ısıya fazlaca dayanıklı olmadığı için, kızartmalarda kullanmayız. Daha çok tereyağını yemek ve tatlı yapımında kullanırız. Tereyağını yemekte kullanırken içerisine bir iki kaşık zeytinyağı veya bitkisel sıvı yağı ilave edilirse yanması önlenir.
Tereyağı eritildiği vakit, tabanında bir miktar su ve tortu oluşur. Oluşan bu su, ısının etkisiyle uçar gider, geriye tortu kalır. Yine ısının etkisiye kalan bu tortu, renk değiştirmeye başlar ve kızarır. İşte bu kızaran tortu sütün kremasıdır, diğer bir deyişle kaymaktır. Baklava ve benzeri tatlı yapımında tereyağı bu hali ile kullanılmaz. Onun yerine sadeyağ kullanılır. Sadeyağ, tereyağının su ve tortusundan arınmış halidir. Tereyağı eritilip üst tarafa çıkan, su ve tortu olmayan kısımı alınırsa, sadeyağ elde etmiş oluruz. Tereyağının diğer bir ismi de kereyağıdır, bazı yörelerimizde çoğu zaman bu isimle anılır. Ve tereyağının tabanındaki tortusu için de kere deyimi kullanılır. Örneğin; kereli pilav, bol kereyağlı ekşili bazlama gibi sözler.
Gerçektir; bol kereli yağ ile hazırlanan bulgur pilavı, ekşili bazlama, kete, gözleme hazırlamak ve yumurta pişirmek çift lezzet taşır. Yani, bu yemeği tadan insanın damağı bayram eder. Ne var ki, piyasada menşei belli olmayıp satışa sunulan tereyağına hile yapıldığını öğreniyoruz. Örneğin; tereyağına nişasta, patates, hayvani yağlar, margarin, fazladan su ve tuz katmak gibi hileler. Ne ise, tuzlu tereyağı buzdolabında uzun süre saklanabilir. Tuzsuz tereyağı ise, derin dondurucuda uzun süre saklanabilir. Sultan, çoğu yemeklerinde tereyağı ve zeytinyağı kullanır. Hadi bakalım kolay gelsin.
Sultan
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
0 yorum:
Yorum Gönder