İşkembe çorbası terbiye edilerek, ya da sade olarak yapılır. İşkembe çorbası hazırlamak için işkembe, iki kez haşlanır. İşkembe üzerinde bulunan kalıntıların ve kokusunun giderilmesi için ön haşlama yapılır. İşkembe tencere veya düdüklü tencere kullanılarak haşlanır. Tencerede haşlanması fazlaca zaman alır. Bildiğiniz gibi, düdüklü tencerede bu işlem oldukça kısadır. İşkembenizi ister tencerede isterseniz düdüklüde haşlayın, mutlaka ön haşlama yapmanız gerekir. Sultan terbiyeli işkembe çorbasını her daim bu tarifle yapar. Hadi bakalım kolay gelsin.
Neler Lazım
bir kilo dana işkembesi 'temizlenmiş'
bir kaşık tereyağ
bir kaşık tepeleme un
iki yumurta sarısı
sarımsak, pul biber
limon, sirke
tuz
Yapılması
terbiyesi için; kase içinde un, yarım limon suyu ile yumurta sarılarını bir fincan soğuk su ile çırpın.
işkembeyi yıkayın, süzün ve iri parçalara bölün
parçaları tencereye alın, üzerini kapatacak miktarda su ilave edin
ocak üzerine alın, tencere kaynamaya başlarken parçaları çıkarın, kalan suyu atın
işkembe parçalarını tekrar soğuk su ile yıkayın, süzün
parçaları tekrar tencereye alın, üzerini iki parmak kapatacak miktarda su ilave edin
ardından iki diş sarımsak, yarım kabuklu limon, 1 tatlı kaşığı tuz koyun, karıştırın
ve ağır ateşte işkembeler yumuşayıncaya kadar haşlayın
haşlanan işkembeleri bir kap içerisine alın soğutun, sarımsakları ve limon parçasını çıkarın atın
parçaları küçük veya iri kuşbaşı doğrayın, işkeme suyu içerisine aktarın, tencereyi ocak üzerine alın
ve tencere kaynadıktan sonra bir kepçe su alın terbiyesi ile karıştırın
terbiyesini akıtarak kaynayan tencereye ilave edin ve karıştırın,
tencereyi 5 dakika süre ile tekrar kaynatın, tuzunu karar hale getirin
üzerine tereyağ ile hafif kavrulmuş pul biber gezdirin
ve sarımsaklı sirke ile gönlünüzce servis edin.
Tarif bizden yapması sizden, hadi kolay gelsin.
Sultan
16 Kasım 2010 Salı
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
0 yorum:
Yorum Gönder