Kadayıf tatlısı yapmak çok kolay değil. Zorluğu ise, tepsinize uygun ağırlıktaki kadayıfın yağ ve şerbet ölçüsünü tutturmaktır. Ve bir de, şerbet kıvamını çok iyi ayarlamak gerekir. Şerbetin kıvamı şöyle ayarlanır; tencere içine koyduğunuz şeker ve su kaynamaya başladıktan sonra limon sıkılır. Ocak en kısık yanacak şekilde ayarlanır ve 10 dakika süre ile şerbet, tencere açık olarak kaynatılır. Süre bitiminde şerbetten bir miktar alınır ve yemek kaşığının bombeli yüzeyine tek damla olarak damlatılır. Damla kaşık üzerinde sabit duruyorsa şerbetiniz kıvamında demektir. Durmuyor akıyorsa, şerbetinizi bir süre daha kaynatmanız gerekir. Ayrıca, fırından çıkardığınız kadayıf tepsisini çok iyi soğuttuktan sonra, şerbetinizi kaynar olarak vermelisiniz. Tepsinizin tabanını mutlaka yağlamalısınız ki, kadayıfın altı iyi kızarsın. Sultan'ın bu kadayıf tatlı tarifi yüz akıdır. Hadi bakalım kolay gelsin. Kadayıfın tepsideki halini buraya tıklayarak görebilirsiniz.
Neler Lazım
400 gr. kadayıf
200 gr. ceviz içi
150 gr. tereyağ
4 su bardağı toz şeker
3 su bardağı su
1/4 limon
30 cm. tepsi
Şerbeti
tencere içine 4 bardak şeker, 3 bardak su koyun kaynatın.
şerbet kaynamaya başladıktan sonra, 1/4 limonu sıkın
ve kısık ateşte 10 dakika süre ile tekrar kaynatın
ocağı söndürün.
Yapılması
ceviz içini iri kıyın ve tepsiyi yağlayın
kadayıfı açın, bir kabın içine iki santim uzunlukta doğrayın
tereyağı eritin, kadayıfların üzerinde gezdirin
kadayıfları bir güzel harmanlayın ve ikiye bölün
kadayıfın yarısını tepsinin tabanına bastırarak yayın
üzerine ceviz içini serpin
diğer yarısını ikinci kat olarak yine bastırarak yayın
tepsiyi önceden 200°C ısıtılmış fırının orta rafına sürün
altını ve üstünü kızartın, fırından alın ve soğumaya bırakın
üzerine sıcak şerbeti dökün ve gönlünüzce servis edin.
Tarif bizden yapması sizden, hadi kolay gelsin.
Sultan
22 Kasım 2010 Pazartesi
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
0 yorum:
Yorum Gönder