15 Kasım 2010 Pazartesi
kelle paça çorbası nasıl yapılır
Kelle paça çorbası koyun veya kuzu başı paçası farketmez, terbiye edilerek ya da sade olarak hazırlanır. Tarifim terbiye edilmiş kelle paça çorbası ile ilgilidir. Terbiye malzemeleri içerisine yoğurtta girebilir, bu bazı yöremiz insanının tercihi. Bir de kelle ve paçaların haşlanması sırasında suyuna aroma versin diye soğan, limon, sarımsak ve defne yaprağı katılabilir. Çorbamı isteyen herkes tatsın diye, genel amaçlı olarak hazırladım. İyi mi yaptım bilemiyorum, tercih sizin. Sultan, ara sıra yaptığı kelle paça çorbasını bu tarifle yapar. Hadi bakalım kolay gelsin.
Neler Lazım
bir temizlenmiş koyun başı
dört temizlenmiş koyun paçası
bir kaşık tepeli un
bir yumurta sarısı
sarımsak, sirke
tuz
Yapılması
terbiyesinin hazırlanması
kap içinde bir kaşık un ile bir yumurta sarısını bir fincan soğuk su ile çırpın.
kelle ve paçaları bir güzel yıkayın ve süzün
tencere içine kelle ve paçaları koyun
ve üzerini iki parmak kapatacak miktarda su koyun
ardından yarım kaşık tuzu serpin
ağır ateşte üzerinde biriken köpükleri alarak 1.5 saat süre ile pişirin
süre bitiminde dil üzerine kürdan batırın,
kürdan dil içine rahat batıyor ise, tencereyi ocaktan alın
kelle ve paçaları çıkarın, soğutun. dil üzerindeki deriyi soyun
ve beyin hariç bütün etleri kemiklerinden ayırın kuşbaşı doğrayın
tenceredeki suyu süzün ve ocak üzerine alın, içine doğranmış etleri koyun
ve tencere kaynadıktan sonra bir kepçe su alın terbiyesi ile karıştırın
terbiyesini akıtarak kaynayan tencereye ilave edin ve karıştırın,
tencereyi 5 dakika süre ile tekrar kaynatın, tuzunu karar hale getirin
isterseniz üzerine tereyağ ile hafif kavrulmuş toz biber gezdirin
ve sarımsaklı sirke ile gönlünüzce servis edin.
Tarif bizden yapması sizden, hadi kolay gelsin.
Sultan
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
0 yorum:
Yorum Gönder