Mutfaklarımızda üç çeşit sütlaç yapılır. Sütlaçın temel malzemesi süt, pirinç ve şekerdir. Sütlaçı koyulaştırmak için içerisine pirinç unu, ya da nişasta ilave edilir. Köylerde sütlaç yaparken nişasta veya pirinç unu kullanmazlar. Bunun yerine çok az tuz kullanırlar. Elbette kullanılan malzemeler belirli bir ölçü dahilindedir. En güzel sütlaç yapımında, en doğru koyulaştırıcı madde ise, sübyedir. Sübye, boza koyuluğunda sıvı anlamındadır. Sütlaç da kullanılan sübye ise, pirinçin boza kıvamında elde edilen sütüdür. Sultan en kolay yoldan sade sütlacını bu tarifle yapar. Hadi bakalım, kolay gelsin.
Neler Lazım
bir litre süt
bir kahve fincanı pirinç
bir kahve fincanı nişasta
bir kahve fincanı su
bir bardak toz şeker
Yapılması
kase içinde nişastayı bir fincan su ile karıştırın
bir bardak su ile pirinci suyunu çekene kadar haşlayın
tencerede haşlanmış pirinç ile sütü kaynatın
üzerine şekeri ve nişastayı katın karıştırın
tencere kaynamaya başladığında ocağı kısın
ağır ateşte tencereyi karıştırarak 5 dakika süre ile kaynatın
süre bitiminde ocaktan alın ve sütlaçı kaselere taksim edin
soğutun ve gönlünüzce servis edin
Tarif bizden yapması sizden, hadi kolay gelsin.
Sultan
19 Eylül 2010 Pazar
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
0 yorum:
Yorum Gönder