Bir çok çeşiti bulunan karu fasulye mutfaklarımızda tek başına kullanılarak çorbası, etli ve etsiz yemeği, piyazı, pilakisi, yahnisi, salatası, ezmesi, böreği ve tatlısı yapılır. Bazı yemek çeşitlerinde katkı malzeme olarak kullanılır ve çok çeşitli yemeğe eşlik eder. Kuru fasulye tencere, güveç ve düdüklü tencerede pişirilir. Güveç kullanılarak kuru fasulye yemeği ocak üzerinde pişirilsede, en güzeli fırında pişirmektir. Kuru fasulye tereyağı ile yapılırsa lezzetine doyum olmaz. Çoğu zaman fasulye pişirirken miktar olarak iki su bardağı ölçüsü alınır. Bu ölçü ile pişen kuru fasulye altı porsiyondur. Bu tarifimde etsiz hazırladığım kuru fasulyenin ölçüsünü bir su bardağı olarak aldım. Bu bir yerde üç nüfuslu ailelere kıyağım olsun istedim. Her çeşit fasulyeyi kullansamda, çoğu zaman dermason cinsi fasulyeyi tercih ederim. Sultan, bu tariftede dermason fasulye kullandı. Hadi bakalım, kolay gelsin.
Neler Lazım
bir bardak kuru fasulye
bir orta boy soğan
yarım kaşık salça
bir kaşık tereyağ
bir kaşık zeytinyağ
dört bardak su
tuz
Yapılması
fasulyeyi bir gece boyu akşamdan ıslatın ve sabah süzün
ardından üzerine su ilave edin ve yarı pişmiş halde haşlayın
soğanı yemeklik doğrayın ve yağ içinde kavurun
üzerine salçayı katın kavurun
ardından haşlanmış fasulyeyi ve 4 bardak sıcak suyu ilave edin,
karıştırın ve kapağı kapatın
ağır ateşte fasulyeler yumuşayıncaya kadar pişirin
yemeğin tuzunu karar hale getirin ve gönlünüzce servis edin.
Tarif bizden yapması sizden, hadi kolay gelsin.
Sultan
30 Eylül 2010 Perşembe
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
0 yorum:
Yorum Gönder