Banner 468 x 60px

 

2 Eylül 2010 Perşembe

İmam Bayıldı

0 yorum
İmam Bayıldı

SAKINCALI GÜZEL 2 :)
İmambayıldı için; Karnıyarık’ın kıymasız kardeşi denirmiş.
O zaman adı da; “sakıncalı güzel 2” olmalı bence :)
Bu yaz -aslında her yaz olduğu gibi- patlıcanın hakkı verildi bizim evde.
Her türlüsü yapıldı, yendi. Beş altı kilo kadar közlenerek buzluğa kondu, daha ne olsun :)
Patlıcan ile ilgili bilgileri yayınladıktan sonra, yalnızca Patlıcan Tavası tarifi verebilmiş, arka arkaya patlıcan tarifleri veremedim diye üzülmüştüm.
Sirkeli Patlıcan, Patlıcan Dizmesi ve İmam Bayıldı ile açığı epey kapattım sanırım.
Hünerlopedi’ye yeni bir konu eklemenin zamanı geldi de geçiyor bile…
İmam Bayıldı’yı ilk kez olması gerektiği gibi yaptım, yani patlıcanları kızartarak ve soğanı kavurarak...
Annem tüm malzemeleri çiğden koyarak yapıp, yıllarca Zeytinyağlı Patlıcan’ı İmam Bayıldı diye yedirdi bize, geçen yıla kadar doğrusunu bilmiyordum inanın.
Hatta zeytinyağlı patlıcan’ı ilk yayınladığımda; adına İmam Bayıldı demiş, daha sonra Yaso’nun; “e bu İmam Bayıldı değil ki, zeytinyağlı patlıcan. İmam Bayıldı; karnıyarığın kıymasız halidir” demesi ile acı gerçekle yüzleşmiştim :)
Ah anne ahh, bir yemek bloggeri hiç böyle kandırılır mı? :)
Aşağıdaki tarif; orijinal olanı. “Patlıcanları kızartmak istemiyorum” derseniz, közleyerek ya da bir fırça ile iyice yağlayıp, fırında da pişirebilirsiniz.

Malzemeler
  • 8 Adet (minik) Patlıcan
  • 3 Adet (orta boy) Kuru Soğan
  • 2-3 Adet Sivri Biber ya da Köy Biberi
  • 3 Adet (minik) Domates
  • 2 Diş Sarımsak
  • 1,5 Su Bardağı Su
  • Sıvıyağ (patlıcanları kızartmak ve soğanı kavurmak için)
  • 1 Yemek Kaşığı Toz Şeker
  • Tuz, Karabiber

Yapılışı

  • Patlıcanları alacalı şekilde soyun ve bol tuzlu suda 1 saat kadar bekletin, daha sonra süzüp, iyice kurulayın.
  • Patlıcanları sıvıyağda, renkleri turuncu olacak şekilde kızartın ve kağıt havlu üzerine alarak, yağının iyice süzülmesini sağlayın.
  • Soğanları piyazlık (yarım ay şeklinde) ince ince doğrayın, sarımsakları dilimleyin.
  • Biberleri de ince ince kıyın, 2 domatesin kabuklarını soyarak minik minik doğrayın.
  • Bir tavaya 3-4 yemek kaşığı sıvı yağ koyun ve ısıtın, soğanları ve sarımsakları ekleyin, sürekli karıştırarak 3-4 dk. kavurun.
  • Soğanlar çok fazla ölmeden, biberleri ekleyin ve 2-3 dk. daha kavurun.
  • Domatesi ekleyin ve 1-2 dk. daha kavurup, tuz ve karabiber ile tatlandırarak, ateşi kapatın.
  • Patlıcanların ortasını açın ve şekeri tuz serper gibi patlıcanların üzerine serpin, boşluklara hazırladığınız karışımı pay edin.
  • Patlıcanları karnıyarık tenceresi denilen yayvan tencereye dizin.
  • Ayrı bir kapta; su, 1-2 kaşık sıvı yağ ve 1 adet domates rendesini karıştırın.
  • Karışımı tencereye (patlıcanların üstüne değil, tencerenin tabanına gelecek şekilde) ekleyin ve kısık ateşte 10 dk. kadar pişirin.
  • Soğuk hatta mümkünse bir gece dinlenmiş olarak servis edin.

İmam Bayıldı

Pratik Bilgi;

  • Yemek yaparken her seferinde bir iki diş sarımsak ayıklamak bana hep çok zor gelir. İki diş için ellerim kokar ve ince kabuklarını soymak çok sıkıcıdır.
    Bir süredir uyguladığım yöntem şu; sarımsağı aldığım gün hepsini soyup, ayıklıyorum. Sarımsak dişlerini bir plastik kaba (içinde peynir satılan, şeffaf plastik kutular ideal mesela) koyuyor ve derin dondurucuya kaldırıyorum.
    İhtiyacım olduğu zaman, istediğim miktarda kaşıkla alıyorum içinden ve sarımsak ezicide eziyorum, böylelikle elim, her seferinde değil, sadece bir kez sarımsak kokuyor :)
    Buzluktan çıkar çıkmaz sert oluyor ama 1 dk. kadar bekletirseniz kolayca eziliyor.
    Aklınızda olsun…

0 yorum:

Yorum Gönder