EKMEK YAPMAYA DEVAM...
Bir önceki yazıda, uzun uzun ekmek maceramdan bahsetmiştim, fotoğraftakilerde perşembe akşamı yaptığım ekmekler.
Şimdi "Müge, ne var bunda biz her gün çeşit çeşit ekmekler yapıyoruz, senin kadar anlatmıyoruz" dediğinizi duyar gibiyim ama eğer bu yazıyı yayınlamazsam kendimi sevgili Evren'e karşı suçlu hissederim. Çünkü onun tarifini defterime yazdığım halde, yapılışını kendim uydurmuştum geçen sefer. Bu ekmekler ise tamamen onun söylediği şekilde yapıldı.
Benden size bir dip not; instant mayaların üzerinde her ne kadar suda eritilmez yazıyorsada ben artık ekmeği bu şekilde yapacağım. Gerçekten ilk ekmeğime göre çok farklı ve çok daha güzel oldu. Hazır hamburger ekmeklerine çok benziyordu tadı.
Malzemeler
- 1 Su Bardağı (200 ml) Ilık Süt
- 1 Su Bardağı (200 ml) Ilık Su
- 3 Tatlı Kaşığı Kuru Maya
- 2 Tatlı Kaşığı Şeker
- 2 Çay Kaşığı Tuz
- 2 Yemek Kaşığı Sıvı Yağ
- Un (yaklaşık 4-5 su bardağı)
Yapılışı
- Ilık su, ılık süt, maya ve şekeri karıştırın. Kabarması için 10 dakika ılık ortamda bekletin.
- Bir miktar unu tuz ile birlikte eleyin. Unun ortasını açarak, içine sıvıyağ ve mayalı karışımı ekleyin.
- Azar azar un ekleyerek, yumuşak, ele yapışmayan bir hamur elde edin.
- Yine ılık bir ortamda 1 saat kabarması için bekletin. Süre sonunda hamurunuz en az iki kat kabarmış olmalı.
- Kabaran hamuru son bir kez yoğurun, istediğiniz şekli verip, 10-15 dk. daha bekletin.
- Üzerine su ve susam serperek, 190 derecede üzeri kızarana kadar pişirin.
Not 1: Evren ekmeklerinin üzerine yumurta sarısı ve beyazı sürmüş, ben sadece su serpiyorum.
Not 2 : Hamurdan küçük bir parça ayırıp, yağda 3-4 tane kızarttım, o kadar nefis bir tat olduki anlatamam, canım çektiğinde fırından hamur alıp kızartma yapmaya gerek yok bundan sonra:)
0 yorum:
Yorum Gönder