DOMATES SOSU YATAĞINDA KEYİF YAPAN KÖFTELER...
Eminim bu yemeği lokantada yiyecek olsaydık, mönüyü elimize aldığımızda bu tarz bir isimle karşılaşırdık.
Hatta daha da uzun. "Çeşnili domates sosu yatağında, patates ve sos ile süslenmiş, baharatlı köfteler" gibi... :)
Ama biz süper bayanlar, eşlerimiz "ne yemek yaptın bu akşam?" diye sorduğunda, sadece "Hiiç, İzmir Köfte" diyoruz.
İzmir köfte benim köfte yemekleri içinde en sevdiğimdir, sosuna taze ekmeği bandırarak yemek ise apayrı bir keyif.
Yemeği yapmaya başlarken aslında köfteleri çanak şeklinde yapıp, sadece üstüne patates rendesi koyacaktım ama gerçek bir patates sever olan eşime bu kadarı yetmeyecekti. Bende her köftenin altına bir dilim patates koydum.
Birde bu yemeğin köftelerin üzerinde kavrulmuş ıspanak olanını yemiştim ki kesinlikle tavsiye ederim, ama eşim ıspanak yemediği için bu fikirde olamadı, hatta rendelediğim patatesi yeşil gıda boyası ile renklendirsem nasıl olur acaba diye düşündüm, sonuç olarak daldan dala uçuşan onlarca fikir sadece aklımda kaldı ve ortaya klasik İzmir Köfte çıktı...
Malzemeler
Köfte için;
- 500 Gr. Köftelik Kıyma
- 1 Orta Boy Soğan
- 1 Su Bardağı Çekilmiş Bayat Ekmek
- 1 Adet Yumurta
- 2 Yemek Kaşığı Domates Rendesi
- 1 Adet Sivri Biber
- Maydanoz
- Karabiber - Tuz
- 1 Tatlı Kaşığı Karbonat
- Köfte Baharı - Kimyon - Nane
Sosu için;
- 4 Orta Boy Domates (Rendelenmiş)
- 1 Çay Kaşığı Tuz
- 1 Çay Kaşığı Şeker
- 1 Yemek Kaşığı Zeytinyağ
- 1 Çay Kaşığı Kekik
- 1 Paket Toz Bulyon
Yapılışı
- Kıyma hariç diğer malzemeleri robotta özleşene kadar çekin. Kıymayı ekleyip elinizle yoğurarak, köfteleri hazırlayıp büyükçe yuvarlaklar yapın. İster fırının ızgarasında isterseniz çok az yağ ile teflon tavada kızartın.
- Ayrı bir tenceredede domates sosunu (domatesin çiğ tadı gidene kadar, yaklaşık 20-25 dk.) pişirin.
- Bir borcama kalınca doğradığınız patates dilimlerini ve üzerine de köfteleri dizin.
- Çiğ patatesi rendeleyerek, biraz tuz ile karıştırın ve çok az yağ ile bir teflon tavada 1-2 dk. patatesler yumuşayıncaya kadar kavurun.
- Patates rendesinden köftelerin üzerine birer tutam koyun.
- Domates sosundan birer kaşık her birinin üzerine gezdirin ve kalan sosu borcama dökün. (Sos gözünüze az görünürse biraz kaynar su ve salça ile çoğaltabilirsiniz)
- 190-200 derecede önceden ısıtılmış fırında, patatesler yumuşayıncaya kadar pişirin. Köfteler ve rende patates, nemli ve yumuşak olsun isterseniz, pişme sırasında ara ara borcamdaki sostan kaşıkla yemeğin üzerinde gezdirin.
- Fırını kapatınca, üzerlerine ince bir dilim kaşar da koyabilirsiniz, ben genellikle koyuyorum, çok güzel oluyor.
0 yorum:
Yorum Gönder