Banner 468 x 60px

 

16 Ağustos 2010 Pazartesi

Sirkeli Patlıcan

0 yorum
Sirkeli Patlıcan

LOKUM GİBİ BİR PATLICAN YEMEĞİ…
Evet, tarifin adı sirkeli patlıcan ama sadece sirkeli demek biraz haksızlık olur, bol domatesli ve bol sarımsaklı demek daha doğru…
Ama o zamanda, bu kadar az malzeme ile yapılan ve bir o kadar pratik olan bu yemeğin ismi çok uzamış olurdu :)
Sirkeli patlıcan; Selen’ciğimin halasının tarifi
Geleneksel buluşmalarımızın, Yaso’cuğumda yapıldığı gün, sofrada hepimizin göz bebeği oldu ve inanın, anında kapışıldı :)
Bu sofrada kapışılan bir şey daha vardı ki; o da Adaş şekerimin; tavuklu salatası. En kısa zamanda onu da yapıp sizlerle paylaşacağım, muhteşem ötesi idi.
Gerçi bu buluşmalara lezzetsiz bir şey getiren yok çok şükür, hepimiz birer kilo almış olarak dönüyoruz evlerimize :)
Dönelim sirkeli patlıcana; kızartılarak yapılmaması, daha tadına bakmadan, bu yemeğe anında artı puan kazandırıyor zaten.
İçinde bol miktarda sarımsak olmasına karşın, yerken çok yoğun bir sarımsak tadı da almıyorsunuz, sanırım sirke dengeliyor bunu.
İlk denediğimde, sadece domates ile dibi tutar diye korkup, biraz su eklemiştim ama sulu oldu, sonraki yapışımda hiç su eklemedim.
Ayrıca sirke miktarını biraz azalttım.
Şu sıcak yaz günlerinde, lokum gibi yumuşacık, ağızda dağılan bir patlıcan yemek istiyor ve sosuna taze ekmek banacak bir şeyler arıyorsanız, hemen bu tarifi deneyin derim.
Ben, kış gelinceye yani patlıcan bu yıl tedavülden kalkıncaya kadar sürekli yapmayı düşünüyorum :)

Malzemeler (4-5 kişilik)
  • 5-6 Adet (ince-uzun) Kemer Patlıcan
  • 2 Su Bardağı Rendelenmiş Domates
  • 1/2 (yarım) Limon
  • 8-10 Diş Sarımsak
  • 6-7 Yemek Kaşığı Elma Sirkesi
  • 4 Yemek Kaşığı Zeytinyağ
  • 2 Çay Kaşığı Şeker
  • Tuz, Karabiber
  • Maydanoz (süslemek için)

Yapılışı

  • Patlıcanları tamamen soyun ve saplarını kesin. Uç kısmını 1 cm. kadar kesmeden, uzunlamasına dörde bölün yani tamamen dörde ayırmayın.
  • Kararmaması için, patlıcanları soydukça, bol limon suyu sürün.
  • Patlıcanları, karnıyarık tenceresi diye de bilinen, kısa kenarlı yayvan bir tencereye dizin.
  • Domatesleri rendeleyin ya da kabukları ile birlikte rondo da çekin.
  • Domates rendesinin içine; tuz, şeker, karabiber ve zeytinyağını ekleyip karıştırın.
  • Karışımı patlıcanların üzerine eşit şekilde yayın.
  • Orta ateşte kaynayana kadar, daha sonra ateşi kısarak 40-45 dk. kadar pişirin.
  • Ayrı bir kapta; sirke ve ezilmiş sarımsakları karıştırın.
  • Yemeği kontrol edin, patlıcan pişmiş ise; sirkeli sarımsağı ekleyin ve 5 dk. daha pişirin.
  • Ateşi kapatın ve kapağını açmadan yemeği soğumaya bırakın.
  • En az 5-6 saat dinlendirin ve maydanoz ile süsleyerek servis yapın.

Sirkeli Patlıcan

NOTLAR;

  • Tüm zeytinyağlılar gibi bu yemekte; bir gece buzdolabında dinlenirse şahane oluyor.
  • Sarımsak ve sirke oranında damak tadınıza göre değişiklikler yapabilirsiniz ama önerim ilk önce bu tarif ile denemeniz, daha sonra değişiklik yapmanız olacaktır.
  • Fotoğrafta biberiye ile süsledik ama lezzetine en çok yakışan maydanoz.
  • Yemeği pişerken arada kontrol edin, dibi tutacak gibi olursa çok az su ekleyin ama genellikle gerek olmuyor.
  • Kısık ateş ile kastettiğim; gerçekten çok kısık yani "çay demler gibi" bir kısık ateş. Yemeğin özelliği ağır ağır pişmesi, bu yüzden patlıcanlar lokum gibi oluyor...

0 yorum:

Yorum Gönder