HAFİF KELİMESİ YETERSİZ KALIYOR :)
Sütlü irmik tatlısı; içinde bulunduğumuz çok sıcak yaz günlerine ve akşam iftar sonrası yemekten bir hal olmuş midelerimize uygun, çok hafif bir tatlı.
Hatta biraz fazla bile hafif denebilir :)
Öyle ki, eğer tatlı olarak tercihiniz, şerbetli ya da yoğun çikolatalı tatlar ise, babam gibi; “tatlı dediğin insanın ağzına bulaşacak şöyle canım” diyenlerdenseniz, bu tatlıyı denemeyin bile derim.
Sütlü irmik tatlısını; yazın çok sık, genelliklede içine sadece limon kabuğu rendeleyerek yaparım ama bu şekli ile yayınlamamışım nedense, çok basit diye düşündüm sanırım, her zamanki gibi :)
Çünkü; bisküvili İrmik Pastası ve üç renkli Narlı İrmik Pastası yayınlamışım ama sade olana gerek görmemişim :)
Bu kez de rahat durmadım gerçi, limon kabuğunun vereceği mayhoşluk az göründü gözüme, birazcıkta kuru meyve ekledim, süper oldu.
Geçtiğimiz hafta sonu; iftar sonrası en pratik, en hafif nasıl bir tatlı yapabilirim diye düşününce aklıma yine sütlü irmik tatlısı geldi.
Size de öyle oluyor mu? Yemek davetlerinde benim en zor karar verdiğim, yapmayı en sevmediğim kısım hep tatlıdır :(
Dünya kadar yemek, salata, meze yapayım zor gelmez ama tatlı dendi mi; kitlenir kalırım…
Bu yüzden de en özenli, en zengin çeşitli sofralarımda bile, final; o sofraya yakışacak mükellef bir tatlı ile değil, basit bir tatlı ya da meyve ile olur.
Yaso bu satırları okurken, eminim gülecektir, çünkü bizim evde tatlı krizine girip, çaresizlikten nutella kaşıkladığı çok olmuştur :)
Sonuç olarak; yapımı beş dakika süren, az malzemeli, çok sağlıklı bu tatlıyı biz çok seviyoruz, sizinde aklınızda bulunsun efendim :)
Malzemeler
- 5 Su Bardağı (1 Lt.) Süt
- 9 Yemek Kaşığı (tepeleme) İrmik
- 9 Yemek Kaşığı (silme) Şeker
- 3 Yemek Kaşığı Kuru Meyve Karışımı
- 1 Adet Limon Kabuğu Rendesi
- 1 Paket Vanilya (isteğe bağlı)
Yapılışı
- Kuru meyveleri 5 dk. kaynar suda bekletin. Süzüp, peçete ile kurulayın.
- Bir tencereye; süt, irmik, şeker ve limon kabuğu rendesini koyun.
- Orta ateşte, çırpma teli ile -kaynayana kadar- sürekli karıştırın.
- Kaynamaya başlayınca ocağı kapatın ve kuru meyveler ile vanilyayı ekleyin, çok az karıştırın.
- Karışımı koyacağınız kabı -ya da kapları- içinde bir kaç damla su kalacak şekilde, su ile çalkalayın.
- Karışımı kaba dökün ve ılınınca üzerini örterek, buzdolabına koyun.
- 4-5 saat ya da bir gece beklettikten sonra servis edin.
ÖNERİLER;
- Tatlının üzerine hazır ya da kendi hazırladığınız çikolata sosu, yine hazır ya da kendi hazırlayacağınız meyveli bir sos dökerek ikram edebilirsiniz.
- Tarçın ya da kakao serpebilirsiniz.
- Dondurma ile birlikte servis edebilirsiniz.
- Ben hemen hemen tüm tatlıları mayhoş veya ekşi sevdiğim için; bu tatlıya, pudinglere ve pastacı kremalarına limon kabuğu rendeliyorum.
Bu kısım sizin damak zevkinize kalmış, sade de gayet güzel oluyor. - Tatlıyı; silikon kaplarınız yok ise minik cam ya da plastik kaseye, bardağa, fincana kısacası her şeye koyabilirsiniz, su ile çalkalamayı unutmayın yeter :)
- Dilimleyerek servis etmek isterseniz, -dilim kalınlığı tercihinize göre- tek bir büyük kapta da hazırlayabilirsiniz.
0 yorum:
Yorum Gönder