28 Ocak 2011 Cuma
kuru patlıcan dolması nasıl yapılır
Etli sebze dolmalarının içi, kıyma ya da satır kıyması denilen et ile hazırlanır. Satır kıyması, lop etin satır veye bıçak ile çok küçük doğranmasıdır. Dolma için kullanılacak sebzeler kuru ya da taze olsun, hep aynı yöntemle hazırlanır. İç harçta kullanılacak ana malzemeler dışında kalan diğer malzeme çeşitleri ve oranları yöreden yöreye değişir. Kurutulmuş patlıcan dolması bulgurlu ya da pirinçle yapılabilir. Dolma hazırlarken dikkat edilecek konu, içlerin çok sıkı şekilde doldurulmamasıdır. Tarifim, pirinçli kuru patlıcan dolması ile ilgilidir. Sultan, kuru patlıcan dolmasını bu tarifle yapar. Hadi bakalım kolay gelsin.
Neler Lazım
otuz adet dolmalık kuru patlıcan
250 gram kıyma
bir çay bardağı zeytinyağ
üç soğan
iki domates
bir bardak pirinç
yarım kaşık domates salçası
yarım kaşık biber salçası
üç diş sarımsak
karabiber, kimyon, sumak, kuru nane
maydanoz, tuz
Yapılması
patlıcanları 5 dakika süre ile haşlayın ve süzün
domatesi küp, soğanı yemeklik doğrayın
1/4 demet maydanozu ve sarımsakları doğrayın
içinin hazırlanması
yoğurma kabı içine kıyma, soğan, zeytinyağ'ın yarısı, salça,
birer tatlı kaşığı ölçüsünde baharatları,
maydanoz, sarımsak ve tuz'u katın yoğurun
harçın tuzunu ayarlayın ve pirinçi katın karıştırın
her patlıcanı ağızlarında bir parmak ölçüsünde boşluk bırakarak bastırmadan doldurun
doldurulmuş patlıcanların ağız kısımlarını kapatın
ve tencere tabanına birbiri üzerine bindirilmiş olarak, yatay dizin
3 bardak kaynar su içine az salça ve az tuz ilave edin karıştırın
hazırladığınız bu sosu ve kalan zeytinyağını tencereye ilave edin
patlıcanların üzerine ısıya dayanıklı bir kap kapayın
tencereyi kaynatın ve tencere kapağını kapayın
ağır ateşte dolmanızı 40 dakika süre ile pişirin
ve gönlünüzce servis edin
Tarif bizden yapması sizden, hadi kolay gelsin.
Sultan
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
0 yorum:
Yorum Gönder