YAZ SOFRAMIN BAŞ TACI...
Zeytinyağlı taze fasulye için, çok iddalı bir başlık attığımı düşünüyorsanız, yanılıyorsunuz. Çünkü bütün yaz boyunca her zaman sofrada olsa hayır demeyeceğim bir yemektir kendileri.
Evlenene kadar annemin yaz boyunca neredeyse haftada iki sefer yaptığı ve doya doya yediğim bir yemek iken, evlendikten sonra bir Kilis evladı olan eşimin,
"Soğuk yemek olurmu?", "Salçasız yemek nasıl olurki?" sözlerinden dolayı bir kez bile yapmamıştım.
Balık Sofrası'na mezeler hazırlarken, o kadar canım istediki "Kimse yemezse ben yerim" diyerek çok az miktarda pişirdim. Soframızda en çok iltifat alan çeşitlerden oldu ve eşim tabağına ikinci kez isterken şöyle dedi; "E ben bu şekilde yerim ki, gayet güzel" !!
Bu kelimeleri duyduğuma sevinemedim bile, çünkü tarih Ağustos sonu idi :( Koca bir yazı, en sevdiğim lezzeti tatmadan geçirmiştim. Açığı kapatmak adına son haftalarda tam dört kez yaptım, yedim, yedirdim. Çok mutluyum.
Malzemeler
- 300 Gr. Taze Fasulye
- 2 Adet (Orta Boy) Domates
- 1 Adet (Orta Boy) Soğan
- 1 Çay Bardağı Zeytinyağ
- 1 Çay Bardağı Su
- 2 Çay Kaşığı Tuz
- 2 Tatlı Kaşığı Toz Şeker
- Taze fasulyeleri yıkayıp, kenarlarını alın ve ortadan ikiye bölün.
- Yüksek olmayan bir tencereye (Karnıyarık tenceresi diye bilinen tencere) önce fasulyeleri, sonra kabuklarını soyup irice doğradığınız domatesi ve diğer malzemeleri yayın, güzelce karıştırın.
- Önce orta ateşte, kaynamaya başlayınca çok kısık ateşte fasulyeler sararıp, yumuşayıncaya kadar pişirin.
- Yemek ılınınca buzdolabına koyun ve mümkünse en az 2-3 saat sonra servis edin. Yemek ne kadar soğuk ve dinlenmiş olursa o kadar güzel oluyor.
NOT 2: Yemekteki şeker miktarı fazla geldiyse, damak tadınıza göre azaltabilirsiniz. Ben Zeytinyağlı Dolma'yı da, Taze Fasulye'yide biraz tatlı sevdiğim için şekeri bol tutuyorum.
0 yorum:
Yorum Gönder