5 Şubat 2011 Cumartesi
bulgur çorbası nasıl yapılır
Bulgur tane iriliğine göre 'iri, orta, ince olarak' isimlendirilir. Bir de bulgurun yapıldığı buğdayın cinsine göre 'sarı ve esmer olarak' isimlendirilir. Sarı bulgur üretimi için "Sert Durum Buğdayı" kullanılır. Bu nedenle rengi sarıdır. Esmer bulgur üretimi için "Esmer Bezostiye Buğdayı" kullanılır. O yüzden de rengi esmerdir. Kullanılan buğdayların farklılığı nedeniyle yemeklerinin lezzetleri de farklıdır. Mutfaklarımızda bulgurdan onlarca çeşit yemek hazırlanır. Doğrudan bulgur kullanılarak pilavı, dolması, çorbası ve köftesi yapılır. Bunun yanında bulgur, yüzlerce çeşit yemeğin hazırlanmasında katkı malzeme olarak kullanılır. Tarifim, sade bulgur çorbası ile ilgilidir. Sultan, bulgur çorbasını bazen bu tarifle yapar. Hadi bakalım kolay gelsin.
Neler Lazım
bir kahve fincanı pilavlık bulgur
bir kaşık tereyağ
bir kaşık salça
bir soğan
bir kaşık un
kuru nane, karabiber, kimyon
tuz
Yapılması
soğanı yemeklik doğrayın, bulguru yıkayın
yağ içinde soğanı kavurun, üzerine unu katın kavurun
ardından salçayı katın kavurun, üzerine kuru naneyi katın hafif kavurun
ardından bulgur, 5 bardak sıcak su, karabiber, kimyonu katın ve karıştırın
tencereyi kaynatın, kapağı kapatın,
ağır ateşte bulgur yumuşayıncaya kadar '25 dakika' pişirin.
ocaktan alın, çorbanın tuzunu ayarlayın,
ve gönlünüzce servis edin
Tarif bizden yapması sizden, hadi kolay gelsin.
Sultan
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
0 yorum:
Yorum Gönder