Banner 468 x 60px

 

15 Aralık 2010 Çarşamba

aşure nasıl yapılır

0 yorum

Muharrem ayının onuncu günü aşure günüdür. Bu özel günde aşure yapılır, dağıtılır. Aşure yapmak o kadar zor değil, fazlaca uğraşı gerektiren ince bir iş. Sultan, aşureyi sadece aşure günü yapmaz, çünkü aşureyi sever. Ve canı çektikçe her daim aşuresini bu tarifle yapar, dağıtır ve çevresinden de gerekli puanı kapar. Bu malzemeler kullanılarak 10 kase aşure yapılır. Hadi bakalım kolay gelsin.

Neler Lazım
bir bardak aşurelik buğday
bir kahve fincanı kuru fasulye
bir kahve fincanı nohut
bir kahve fincanı pirinç
iki bardak toz şeker
bir çay bardağı kuru üzüm
bir çay bardağı doğranmış kuru incir
bir çay bardağı doğranmış kuru kayısı
bir çay bardağı ceviz içi
bir çay bardağı fındık içi
dört tane karanfil
kuş üzümü, tarçın, nar

Yapılması
buğday, nohut ve fasulyeyi ayrı kaplarda akşamdan ıslayın
ve sabah ayrı kaplarda yumuşayıncaya kadar haşlayın

buğdayın haşlanması
tencereye bir bardak ıslanmış buğday ve 8 bardak su koyun kaynatın
ve buğdayı ağır ateşte 1 saat haşlayın, tencereyi ocaktan alın
üzerini kalın bez ile örtün, helmeleşmesi için 3 saat bekletin

pirinç hariç, kayısı, incir, ceviz içi, fındık içi, kuru üzümü ayrı kaplarda
yumuşayıncaya kadar haşlayın, haşladığınız ceviz içini doğrayın
tencere içine helmeleşmiş buğdayın tamamını alın
üzerine pirinç, nohut, fasulye ve karanfili ilave edin, tencereyi kaynatın
ve 15 dakika süre ile ağır ateşte pişirin
süre bitiminde tencereye kayısı, incir, üzüm, ceviz içi, fındık içini ilave edin karıştırın
üzerine aşurenin kıvamını ayarlamak için bir bardak kaynar su ilave edin
ve tencereyi karıştırarak 2 dakika kaynatın, ardından toz şekeri ilave edin karıştırın
tencereyi 3 dakika tekrar kaynatın ve ocaktan alın, kaselere boşaltın
aşure soğuduktan sonra üzerini kuş üzümü, çam fıstığı, nar ve tarçın ile süsleyin
ve gönlünüzce servis edin
Tarif bizden yapması sizden, hadi kolay gelsin.
Sultan

0 yorum:

Yorum Gönder