Banner 468 x 60px

 

3 Nisan 2014 Perşembe

Lohusa Şerbeti

0 yorum
mevlud-13

MODASI GEÇMEYEN BİR KLASİK...
Evet, arayı çok açmadan lohusa şerbeti tarifini de veriyorum, benden mutlusu yok.:)
Lohusa şerbeti, bildiğiniz üzere yeni doğum yapılmış evden neredeyse kırk gün eksik edilmeyen, gelen misafirlere ikram edilen ve anneye süt yaptığına inanıldığı için içirilen bir lezzet.
Bir önceki yazımda da söylediğim gibi, günümüzde artık yenen yiyeceklerden çok, moral-uyku-su üçlemesinin bol süt yaptığı, süt yapsın diye yenen tatlıların, yemeklerinde bolca kilo yaptığı kanıtlanmış bir gerçek. :)
Gerçi eskilerin lohusaya sürekli tatlı yedirmeye çalışmasının altında da susamasını sağlamak olduğunu düşünüyorum. Yani büyükler ne eylerse doğru eyler. :)
Ben bu gerçeği bildiğim halde açıkçası hiç diyet yapmadım, lohusa dönemimde kim ne için süt yapıyor dese soframdan eksik etmedim, dereotu, kimyon, tarçın, lohusa şerbeti ve özellikle tahin helvası bol bol ve düzenli tükettim. Kilo yaptı mı, evet :( ama pişman değilim.
Kilo dediğin nedir, zamanı gelince azıcık tutarız çenemizi, biter, gider, değil mi ama? :)

Lohusa şerbeti açıkçası bugüne kadar çok mesafeli olduğum bir lezzetti. Yılar önce bir yerlerde içmiş ve hoşlanmamıştım, sonrasında bebek görmeye gittiğim evlerde, tadına bile bakmadan, "hayır, teşekkürler, istemiyorum" dediğim bir içecekti...
Hatta hastane odası hazırlıklarını yaparken, pembe mavi şekerler; "lohusa şerbeti ikram edecek misin?" diye sorduklarında, kesin bir dille hayır demiştim.
Nesli'cim de bana; "o kadar kesin hayır deme, tariften tarife değişir, mesela benim hastane odam için hazırladığımdan herkes ikinci kadehi istemişti" demişti. Çok da haklıymış.

Benim lohusa şerbeti ile ilgili tüm ön yargılarım doğum yaptığım canım hastanem Asm'de değişti.:)
Hastanede gelen konuklarımıza ikram etmek üzere her gün, lohusa şerbeti, kayısı kompostosu ve minik kurabiye ve pastalar masamızdan hiç eksik olmadı.
Lohusa şerbetini ise bir kez tattıktan sonra, neredeyse hep ben içtim misafirlere önceden hazırladığımız limonataları ikram ettik. :)
Meğer lohusa şerbeti hakkını vererek yapılırsa ne güzel bir şeymiş. :)
O telaşe ile hastanede ve ayrılırken bir şekilde tarifini almak, istemek unutuldu gitti. İş başa düştü. :)
Annemle bir kimyager edasında çalıştık yine. İnternetten, kitaplardan, komşulardan tarif topladık. Bir iki deneme yaptık ve sonunda tam da hastanenin lezzetini yakaladık.
Çok içimize sindi, ve ikram ettiğimiz yaklaşık otuz beş kişiden de tam not aldı, yani sizlerle paylaşılmayı hak etti.

Benim sevdiğim şekli, karanfilin ve tarçının ama özellikle karanfilin çok yoğun hissedildiği hali. Bunun için her denemede karanfil miktarını biraz arttırdık. Hatta tüm tariflerde karanfil, tarçın gibi malzemeleri tülbent ile içine bırakın deniyor, ben tülbenti de devreden çıkarıp direk içine ekledim hepsini. Sanki daha güzel bir özleşti.
Sonradan tel süzgeç ile süzerek sürahiye almak çok kolay.
Suyunu azar azar eklemenizi ve kendi damak tadınıza göre ayarlamanızı tavsiye ederim. Gerçi adı üstünde şerbet ama çok tatlı sevmiyorsanız pişirirken suyunu çoğaltabilirsiniz.
Yalnız tüm tatlıların pişerken tattığınızda çok tatlı olup, sonrasında soğuyunca tadının azaldığını unutmayın.
O nedenle ateşin üstünde iken abartıp suyunu fazla kaçırmayın. Gerekirse sonradan soğuk su ile açabilirsiniz.
Son olarak lohusa şekerini mümkün olduğunca kaliteli bir yerden alın, çünkü ana malzemesi o ve inanın tüm tadı belirleyen de o. :)
Servis ederken, kadehlerin üzerine kavrulmuş ve çok ince çekilmiş fındık ekledik. Bu şekilde lezzetini katlıyor diyebilirim. Fındık yerine elbette badem de olur ama bence kavrulmuş fındık süperdi.:)

İnşallah bu yazıyı okuyan ve bebek özlemi çeken tüm hanımların bir an önce bebişleri olsun, buradaki tarifle de şerbetleri pişsin diyorum canı gönülden...
Amin!...

Malzemeler (5 Litre için)
  • 1/2 (yarım kg) Lohusa Şekeri (Kızamık Şekeri)
  • 3 Su Bardağı Toz Şeker
  • 20 Su Bardağı (250 ml.lik bardak ile) Su
  • 4 Adet Çubuk Tarçın
  • 20-25 Adet Karanfil
  • 2 Adet Muskat
Yapılışı
  • Kızamık şekerini, şekeri ve 15 bardak suyu kaynayana kadar orta ateşte, kaynadıktan sonra 25 dk. kısık ateşte kaynatın. 
  • Diğer malzemeleri (tarçın, karanfil ve muskat) ekleyin ve kısık ateşte 25-30 dk. daha kaynatın.
  • Bu aşamada tadını sürekli kontrol ederek, su miktarını damak zevkinize göre arttırın. Bizim şerbetimize 20 bardak su tam geldi.
  • Şerbet soğuyunca süzerek ağzı kapalı bir şişeye alın ve ister sıcak ister soğuk servis edin.
  • Buzdolabında haftalarca taze şekilde kalabilir.

mevlud-11

0 yorum:

Yorum Gönder