Banner 468 x 60px

 

16 Ağustos 2012 Perşembe

kaymaklı çatal tatlısı

0 yorum

Çatal tatlısı konusunda fazla söze gerek yok, görüntü anlatacaklarımı tarifliyordur. Tatlının şerbetini koyu kıvamda hazırlayıp "buz gibi" soğutur kullanırsanız; nefis tatlınızı tadanlar, gözünüzün içine baka baka gülümser. Çatal tatlısı yaparken bir gün öncesinden şerbetini hazırlar, oda sıcaklığına getirdikten sonra buzdolabına koyarım. Tatlıya şerbet verirken dolaptan çıkarttığım şerbeti kullanırım. Meşe odunu külünü "odun ekmeği yapan" fırınlardan temin edebilirsiniz. Sultan, çatal tatlısını bu tarifle yapar. Hadi bakalım kolay gelsin.

Neler Lazım
bir yumurta
iki bardak un
bir yumurta kabuğu dolusu kül suyu
yarım çay kaşığı tuz
çeyrek limon suyu
dört bardak toz şeker
üç buçuk bardak su
bir kahve fincanı meşe odunu külü
iki kahve fincan soğuk su
kızartma yağı
kaymak

Yapılması
bir kahve fincanı kül ile iki kahve fincanı suyu karıştırın
karışımı bekletin, üstteki berrak suyu tülbentle süzün
bir yumurta ile yumurta kabuğu dolusu kül suyunu çırpın
üzerine un ve tuzu ilave edin, sert bir hamur yoğurun
hamuru beze yapın, 1 mm. incelikte yufka açın
yufkayı 3 cm. genişlikte şerit olarak kesin
toz şeker ve suyu kaynatın, üzerine limonu sıkın
15-20 dakika şerbeti kaynatarak çok koyu şerbet hazırlayın
şerbeti iyice soğutun
kızartma yağını fazla kızgın olmayacak şekilde ısıtın
çatalı hamur şeritinin bir ucuna batırın
ve yağ içine daldırın, sağdan sola döndürerek
şeritleri rulo şeklinde kızartın
ardından soğuk şerbetin içine atın, çıkarın
ve ardından kaymak ilavesiyle gönlünüzce servis edin.
Tarif bizden yapması sizden, hadi kolay gelsin.
Sultan

0 yorum:

Yorum Gönder