İÇİNDE NE ARARSAN VAR KEKİ :)
Geçen akşam, arkadaşlar ile maç izlerken yemek için; "Havuçlu kek yapayım, üzerinede çikolata eritip dökerim, olur sana pasta" :) diye düşünüp, mutfağa girdim. Gel gelelim evdeki hesap çarşıya uymadı, havuç sadece bir tane kalmış ve tarçında bitmişti. Bu olumsuzluklar beni kek yapmaktan tabiki alıkoymadı :) Hemen, klasik kek malzemelerinin içine o anda aklıma gelen ne varsa koydum ve kocaman bir borcamda kek pişirdim.
Üzerine çikolata sos dökmekten vazgeçip, hafif nemli bir kek olmasına karar verdim ve hazırlayıp soğuttuğum, bir fincan neskafe ile ıslattım.
Bu noktada size mutlaka belirtmem gereken püf noktası şu; keki benim yaptığım gibi, fırından çıkar çıkmaz çok sıcakken ıslatmayın, soğumasını bekleyin. Tiramisu yapar gibi hem kek hemde neskafe soğuk olacak şekilde ıslatın, her tarafı eşit nemli bir kek elde edersiniz. Eğer kek çok sıcakken ıslatırsanız (fotoğrafta görüldüğü gibi) neskafe en üstte tabaka halinde kalıyor ve sadece üstü çok ıslak, altı kuru bir kek oluyor. Son tavsiye; hiç bir şekilde ıslatmayın, kek orjinal hali ile gayet güzel :)
Malzemeler
- 3 Adet (iri) Yumurta
- 1,5 Su Bardağı Şeker
- 1 Su Bardağı Sıvı Yağ
- 1 Su Bardağı Süt
- 3 Tatlı Kaşığı Kakao
- 2,5 Su Bardağı Un
- 1 Paket Kabartma Tozu
- 1 Paket Vanilya
- 1 Çay Bardağı Kuş Üzümü
- 1 Çay Bardağı Kuru Kayısı (tavla zarı gibi doğranmış)
- 1 Çay Bardağı Kuru İncir (tavla zarı gibi doğranmış)
- 1 Çay Bardağı Ceviz (irice kırılmış)
Yapılışı
- Yumurta aklarını cam bir kasede krem şanti kıvamına gelinceye kadar çırpın. Yarım bardak şeker ekleyin ve şeker eriyene kadar 2-3 dk. daha çırpın.
- Yumurta sarılarını bir bardak şeker ile birlikte, şeker eriyene kadar çırpın. Sıvı yağ ve süt ekleyip, çok az daha çırpın.
- Bir kaba, kuru meyveleri koyun ve üzerine kaynar su dökerek 5 dk. bekletin. Suyunu süzüp, bir peçetenin üzerine koyarak, kurumasını sağlayın.
- Büyükçe bir kaseye, unu, kakaoyu, kabartma tozu ve vanilyayı eleyin. Cevizi ve kuru meyveleri ekleyip, harmanlayın.
- Yumurtalı karışımlarıda ekleyip, hepsini tahta bir kaşık ile karıştırın.
- Büyük boy bir kek kalıbına yada yaklaşık 25x35 cm. ölçülerinde bir tepsiye yayın. (Kalıba ya yağlı kağıt serin yada katı yağ ile yağlayıp, unlayın)
- Önceden ısıtılmış 175 derece fırında yaklaşık 1 saat, batırdığınız kürdan temiz çıkıncaya kadar pişirin.
Benzer Tarifler;
KURU MEYVELİ KEK İLE TRUF...
Kekin büyük bir kısmı aynı gece tüketildi, kalan 3-4 parçada her zamanki gibi truf oldu :) Yanlız, diyebilirimki bu truflar bu güne kadar yaptıklarım içinde en güzeli oldular. Sanki içinde kuru meyveler olan bir çikolata yiyormuşsunuz gibi. Bir sonraki yapışımda kekin tamamını truf haline getirip, misafirliğe giderken koca bir kutu hediye götürmeyi planlıyorum. Eminim çok iltifat alır:) Trufları ofiste yaptığım, kakao ve hindistan cevizinide evden getirmeyi unuttuğum için, 2-3 tane pötibör biskiviyi toz haline getirip, yarım çay kaşığı tarçın ekledim ve buladım. Şahane oldu:)
Malzemeler
- 3-4 Dilim Kuru Meyveli Kek
- 40 Gr. (yarım paket) Bitter Çikolata
- 1/2 Çay Bardağı Süt
Yapılışı
- Çikolata ve sütü birlikte eritin. (Ben mikrodalga fırında eritiyorum)
- Kekleri robotta çekin yada çatalla ezin.
- Erittiğiniz süt ve çikolatayı ekleyip yoğurun.
- Buzdolabında 1 saat kadar bekleterek dondurun.
- Karışımdan, cevizden biraz küçük parçalar koparın ve yuvarlayın.
- Kakao, hindistan cevizi, renkli şeker veya kurabiye yada bisküvi tozlarına bulayın.
0 yorum:
Yorum Gönder