Banner 468 x 60px

 

29 Nisan 2008 Salı

Klasik Yoğurtlu Kek

0 yorum
Yoğurtlu Muffin

KEK YOĞURT İLE YAPILMALI :)
Bu yazı ile arşivimde yer alan ve hepside benim için ayrı ayrı değerli sevgili keklerime biraz haksızlık etmiş olacağım biliyorum:)
Gelin görünki bu deneyimi yazmaz isem kendimi sizlere karşı sorumlu hissedeceğim :)
Gülme işaretlerinden de anlayacağınız üzere bu yazıyı yazarken, kendi kendime gülüyorum ve etraftandan yanlış ! anlaşılmamak adına elimle ağzımı kapatıyorum:)
Çünkü her zamanki gibi abarttım, sadece "kekinizi yoğurt ile yaparsanız daha güzel oluyor" u anlatmaya çalışıyorum:)
Pek çoğunuzun zaten bildiği bir şey bu ama bilmeyenlerde olabilir.
Geçenlerde, Fatoş'u eşi ve kızı ile ofiste ağırladığımızı anlatmıştım. Onlar gelmeden, bir gün önce ikram etmek için kek yapayım dedim. Malzemeleri hazırladım ama sütün kalmadığını farkettim (iyikide kalmamış) "yoğurtla yapayım bari ama inşallah güzel olur" diye çekinerek ekledim, sonuç; muhteşem...
Sünger gibi bir dokuya sahip, pufidik bir kek, üstelik harcından bir miktar çalıp:) içine kakao ekleyerek, 4 tane muffin yaptım, yinede, aşağıdaki fotoğraftada görülen, 24 cm. çapında kocaman kek oldu.
Daha önce yaptığım muffinler, ya istediğim gibi kabarmamıştı yada sert olmuştu, oysa bu muffinler üstlerinde minik tepecik oluşturacak şekilde :) kabardılar ve içleride yumuşacıktı. Ben şeker hamuru ile kaplayacağım için üstlerinden bir miktar keserek düzleştirdim.
Dikkatli okuyucular, "Fatoş'un kızı Alara değilmiydi?, Bu muffinlerde Buse yazıyor" diyebilir :) Aynı kek harcı ile daha sonra, doğduğu günden beri, elimizde büyüyen, benim için çok değerli prenses Buse içinde muffin yaptım. Alara için yaptıklarımı fotoğraflamayı unutunca, yazıyı Buse'nin muffinleri süsledi:)
Basit bir yoğurtlu kek için, bu kadar uzun bir yazı yazan ben, demekki yarın bir yaprak sarma yada cheesecake yapsam kimbilir neler yazarım:) Kınıyorum kendimi:)

Malzemeler
  • 4 Adet Yumurta
  • 1,5 Su Bardağı Toz Şeker
  • 1 Su Bardağı Zeytinyağ
  • 1 Su Bardağı Yoğurt
  • 2,5 Su Bardağı Un
  • 1 Paket Kabartma Tozu
  • 1 Paket Vanilya
  • 1 Paket (80 gr.) Bitter Çikolata

Yapılışı

  • Yumurta aklarını, cam bir kasede krem şanti kıvamına gelinceye kadar çırpın. Ayrı bir yerde yumurta sarılarını, şeker ile birlikte şeker eriyinceye kadar çırpın. Akları ve sarıları birleştirip, çok az daha çırpın. (vaktiniz az ise, yumurtaları ayırmadan, şeker ile krema kıvamına gelinceye kadar çırpın) Yoğurt ve zeytinyağını ekleyip, tüm malzemeler karışıncaya kadar çırpın.
  • Toz malzemeleri bir kaba eleyin, üzerine minik minik doğradığınız çikolatayı ve sıvı karışımı ekleyin, bir kaşık yardımı ile çok az karıştırın. (Çok fazla çırparsanız, kekiniz sert olabilir)
  • Karışımdan 4-5 yemek kaşığı kadar ayırın ve katı yağ ile yağlayıp, un serptiğiniz kalıba karışımı dökün.
  • Ayırdığınız karışıma bir yemek kaşığı kakao ekleyin ve karıştırın (katı olursa 1-2 damla süt yada bir tatlı kaşığı yoğurt ekleyin).
  • Kakaolu karışımı, sade karışımın üzerine dökün ve bir bıçak yardımı ile şekiller verin. (Bknz. vişneli çikolatalı kek'in görüntüsü)
  • 180 derecede ön ısıtma yapılmış fırında, 45-50 dk. batırdığınız kürdan temiz çıkıncaya kadar pişirin.

Yoğurtlu Kek

Devamını Oku...

27 Nisan 2008 Pazar

Milföy Hamuru ile Çilekli Dilim Pasta

0 yorum
Çilekli Milföy Pasta

YİNE ÇOK SEÇENEKLİ BİR TARİF:)
Bu tarif uzun zamandır denemek için aklımdaydı ama bir bahane olsun diye bekliyordum. (aynı cümleyi en az elli defa kurmuşumdur:) Geçenlerde, eşim ve Ahmed'e ekmek arası köfte:) ziyafeti çekip, beklediğimin çok üzerinde bir iltifatla karşılaşınca, "yeni bir tarif deneyip, tattırmanın tam zamanı" dedim. Çünkü normalde "biz senin kobaylarınmıyız?" deyip, mızmızlanıyorlar:)
Tarif; gerçekten çok pratik, akşam yemeğinden sonra, çay demlenene kadar hazırlayıp, sunabilirsiniz. Üstelik çok seçenekli, arasına meyve olarak, çilek yerine muz, kayısı veya şeftali gibi meyveler koyabilirsiniz yada meyve yerine ceviz, fındık gibi yemişler yada damla çikolata serpebilirsiniz.

Her tarifimde olduğu gibi, bu pastacıklarda da sizlerle paylaşmam gereken çok önemli bir püf noktası var; milföy hamurunun tuzsuz olanını tercih etmeniz. Ben kahvaltıda, ekmeğin üzerine beyaz peynir ve reçeli aynı anda koyup yemeyi severim mesela bu yüzden bu hafif tuzlu-tatlı karışım beni rahatsız etmedi hatta hoşuma gitti. Ama siz de eşim gibi, bu tarz karışımlardan hoşlanmıyorsanız, bu pasta damak tadınıza uymayabilir.
Tuzsuz milföy bulamazsanız pastanın ara katına krema sürmeden önce, üzerinede krema sürdükten sonra, çay süzgeci yardımı ile pudra şekeri serpin. Tuz tadını çok iyi bastırıyor ve çok hoş oluyor.

Pastayı, mutlaka taze taze servis yapın, yemesi biraz zor oluyor :) ama lezzeti süper, eğer ertesi güne bırakırsanız, pudra şekeri serpmeseniz bile tuzlu tadı kayboluyor ama çıtırlığını kaybettiği için sanki günlerce beklemiş ve bayatlamış gibi oluyor.

Malzemeler (6 adet pasta için)
  • 6 Parça Kare Milföy

Kreması için;

  • 1,5 Su Bardağı (300 ml.) Süt
  • 1 Çay Bardağı Toz Şeker
  • ½ Çay Bardağı Un
  • 1 Tatlı Kaşığı Buğday ya da Mısır Nişastası
  • ½ Paket Vanilya
  • 1 Adet Yumurta Sarısı

Yapılışı

  • Öncelikle kare milföyleri, ortadan ikiye bölün. Bir tepsiye dizin (tepsiyi yağlamanıza gerek yok) üzerine çatalla delikler yapın. Önceden ısıtılmış, 180 derece fırında, üzerleri hafif pembeleşinceye kadar pişirin.
  • Krema malzemelerini, vanilya hariç küçük bir tencerey koyun ve orta ateşte çırpma teli ile sürekli karıştırarak pişirin. Kaynamaya başlayınca (koyulaşıp, iri göbekler atmaya başladığında) altını kapatın, vanilyayı ekleyin ve arada karıştırarak ılınmasını sağlayın.
  • Milföyün üzerine pudra şekeri serpip, bir yemek kaşığı kadar krema koyun ve ikiye böldüğünüz, çilekleri dizin. Diğer milföyü kapatın ve üzerine krema sürün ve kakao serpin. Bütün çilekler ile süsleyin.
Devamını Oku...

24 Nisan 2008 Perşembe

ÇİKOLATALI TOP KEK

0 yorum


Bu nefissss topkekleri canım ablacığıma çaya giderken yaptım.
Pamuk gibi oldu, kesinlikle tavsiye ederim.
Sıcak sıcakta soğuk soğukta nefis oluyor:)




MALZEMELER:

3 adet yumurta
1,5 su bardağı toz şeker
1/2 su bardağı süt
1/2 su bardağı sıvıyağ
3 çorba kaşığı tepeleme nestle kakao
1,5 su bardağı elenmiş un
1 paket kabartma tozu

1 paket vanilya
Damla çikolata


Yapılışı:

Yumurtaları ve şekeri köpük köpük olana kadar çırpalım.

Yağımızı ve sütümüzü ilave edip tekrar karıştıralım.

Diğer malzemeleri de ilave edip karıştıralım.

Muffin kalıplarımızın yarısından fazlası dolacak şekilde doldurup,

önceden ısıtılmış fırında 15-20 dakika kadar pişirelim.



AFİYETLER OLSUN.

SEVGİLER,ÖPÜCÜKLER
















Devamını Oku...

Haşhaş Tohumlu Sütlü Ekmek

0 yorum
Hashaslı Ekmek

SÖKE UN KARIŞIMLARI İLE DENEMELERE DEVAM...
Ekmek makinesi aldıktan sonra, içinden çıkan kitapçığa bağlı kalarak yaptığım ekmekleri nedense bir türlü sevememiştik. Daha önce bu yazımda belirttiğim gibi, ne zamanki Söke Un ekmek karışımları ile tanıştım, işte o gün ekmek makinemle barıştım diyebilirim :) Söke Un'un bütün ekmek karışımlarını denedik, en çok sevdiğimiz ve evden neredeyse hiç eksik olmayan çeşitleri ise; çavdar unlu karışım ve tam buğday unlu karışım.
Karışımlar içine hiç bir şey eklemesenizde çok lezzetli ama ben bazen irice doğranmış ceviz ve her zaman 2 yemek kaşığı zeytinyağ ile 1 çay kaşığı tuz ekliyorum.
Haşhaş tohumlu ekmek, paketin arkasında yer alan bir tarif. Tam buğday unlu karışım paketinin arkasında yer alıyordu, bir kaç ufak değişiklik yaparak denedim, margarin yerine zeytinyağ, 5 yemek kaşığı haşhaş tohumu yerine 3 yemek kaşığı kullandım ve bu şekli ile çok beğendik. Bir kaç gün sonra aynı malzemeler ama çavdar unlu karışım ile yaptım, onu daha çok beğendik. :) Sizede damak zevkinize uyan karışım ne ise onunla yapmanızı öneririm, her durumda beğeneceğinize eminim, çünkü pufur pufur, kolay bayatlamayan harika bir ekmek oluyor.

Malzemeler
  • 1 Paket (500 Gr.) Söke Tam Buğday veya Çavdar Unu Karışımı
  • 3 Yemek Kaşığı Haşhaş Tohumu
  • 1 Su Bardağı (200 ml.) Süt
  • 1 Su Bardağı (200 ml.) Su
  • 2 Yemek Kaşığı Zeytinyağ
  • 1 Paket Kuru Maya (5,5 Gr.)
  • 3 Çay Kaşığı Şeker

Yapılışı

  • Ekmek makinesinin haznesine, süt ve suyu dökün. Un karışımını da sıvıları örtecek şekilde üzerine dökün.
  • Karışımın bir köşesine şekeri, bir köşesine zeytinyağını, diğer köşesine haşhaş tohumlarını koyun (Tekerleme gibi oldu:)
  • Karışımın ortasına minik bir çukur açarak, mayayı dökün ve bir çay kaşığı yardımı ile nazikçe kenarlardaki unları mayanın üzerine bir tepecik oluşturacak şekilde kapatın. (ekmeğinizi hemen değil, makinenizin saatini kurup daha sonra pişirecekseniz, bu kapatma işlemi mayanın hava ile temas etmemesi açısından çok önemli)
  • Makinenin ayarlarını; normal pişirme (sinbo ekmek makinesinde 1 no'lu program), 900 gram ve ince kabuk olacak şekilde ayarlayın ve ekmeğinizi pişirin.

Not: Ekmek makineniz yoksa, Çavdar Unlu Ekmek yazımda anlattığım elde pişirme yöntemi ile de ekmeğinizi pişirebilirsiniz.

Benzer Tarifler

Kahvaltı Sofrası

Üstte yer alan fotoğraf ise, konu ile hem ilgili hem de ilgisiz :) Eşim ve ben evlenmeden önce, birlikte çalışmaya başladığımız için, işyerimiz bizim için aynı zamanda misafirlerimizi ağırladığımız bir yerdi. Geçenlerde, Fatoş ile telefonda konuşurken uzun zamandır görüşemediğimizi konuşuyorduk, Fatoş biz cumartesi günüde çalıştığımız için eski günlerdeki gibi ofiste kahvaltı yapmamızı önerdi, çok da hoş oldu. Eşi Gökhan ve kızı Alara ile ofise geldiler, hem eski günleri yeniden yaşamış olduk, hemde eşlerimiz ve minik Alara ile birlikte harika zaman geçirdik. Açıkçası ben bu kahvaltıda çok duygulandım, çünkü yaklaşık 12 yıl önce tanıdığım deyim yerindeyse gençlik günlerimizi geçirdiğim bir arkadaşımın şimdi eşi ve minik kızı ile bize ziyarete geliyor olması bana artık yaşlandığımızı hissettirdi:( Ben Müge Teyze olmuşum da farkında değilmişim :)

Devamını Oku...

21 Nisan 2008 Pazartesi

Suner Ailesi ile Keyifli Bir Akşam

0 yorum
Eda Suner Akşam Yemeği Sofrası

Sevgili Eda'yı daha doğrusu artık bir marka haline getirdiği adı EdaSuner'i pek çoğunuz duymuşsunuzdur. Bende onun cıvıl cıvıl blogunu uzun zamandır takip eden gizli hayranlarından biriydim:) Onun blogunu okumak beni her zaman keyiflendirmiş ve bilgilendirmiştir. Hatta ben ona Ajanspress Edi diyorum :) Neden derseniz, sanki Eda, yemek, moda, magazin ve bilişim dergilerini okumuş ve zevk alacağım bölümleri belirleyip benim için bir dosya halinde hazırlamış gibi gelir bana hep. Blogunu hemen her gün düzenli okur ve az önce dediğim gibi bir sürü dergiyi hızlıca karıştırmış gibi hissederim.
Eda ile bir süredir, yorumlaşmanın ötesinde özel olarak da mailleşiyorduk, sürekli "en kısa zamanda görüşelim, eşlerimizide tanıştıralım" diyorduk ama bir türlü fırsat olmuyordu. Sonra arka arkaya bir sürü tesadüfler zinciri oldu, bir partide ortak arkadaşlarımız aracılığı ile tanışıldı, aynı gün görüşme planları yapıldı ve önce onlar bizi ağırladı, sonrada biz onları, sonra tekrar onlar bizi :) Bizim zaten onlarca ortak noktamız vardı ama eşlerinde ortak sohbet konuları çok olunca, harika bir kaynaşma oldu aramızda ve bundan sonra sık sık bir araya gelmeyide planlıyoruz inşallah.

Eda Suner Akşam Yemeği Sofrası

Eda'cım sağolsun harika iki sofra hazırlamıştı bizim için. Başlangıç olarak, peynir, kuruyemiş, cips ve dip soslardan oluşan bir aperatif sofrası ve devamında, Zeytinyağlı Barbunya, Patlıcan Kızartma, Peynirli Börek, Havuç Salatası, Amerikan Salatası ve Zeytinyağlı Yaprak Sarma'dan oluşan muhteşem bir sofra. Hepsi de tek kelime ile muhteşem diyebileceğimiz kadar lezzetliydi. Günlerdir yapılan rejim unutuldu ve masada hiç bir şey kalmayana kadar yenildi:)

Eşim ve ben, arkadaşlarımızı evimize davet etmeyi, güzel sofralar kurup, sohbet etmeyi çok severiz. Özellikle ben günler öncesinden neler yapsam diye düşünmeye başlar, elimden geldiğince kurduğum sofralara çok özenirim. Eda ve Ömer'in evinden ayrılırken eşimde bende çok mutluyduk, çünkü bir çok konuda aynı bizim gibi düşünen, ilk bizim davet etmemizi beklemeden evlerine bizi davet eden, misafirleri için deyim yerindeyse kendini hırpalayan:) yaptıkları herşeye inanılmaz özenen iki yeni dost edinmiştik. Umarım, dostluğumuz uzun yıllar devam eder Edi ve Ömi:) Biz sizi çok sevdik.

Devamını Oku...

20 Nisan 2008 Pazar

Akşam Yemeği Davet Sofrası

0 yorum
Suner Ailesi ile Akşam Yemeği

SUNER AİLESİ İLE BİRLİKTE KEYİFLİ BİR AKŞAM...
Bir önceki yazımda, sevgili Eda ve Ömer ile tanıştığımızı ve bizim onları ziyaretimizi anlatmıştım. Bu yazıda da, Eda, Ömer ve ortak iki arkadaşımız ile birlikte bizim evde yapılan ikinci buluşmamızdan bir sofra görüntüsü var :)
Ben genelde, arkadaşlarımızı yemeğe çağırdığımızda yeni tarifler dener ve blog için yeni malzemeler yaratırım aslında :)
Bu sefer her zamankinden farklı olarak, daha önce yaptığım, beğenilen ve konuklarında görüşleri alınarak hazırlanan tariflerden oluşan bir sofra kurdum, yani bu yazı yavaş yavaş link sahibi olmayacak :)

- Soframızda nelermi vardı ?

Çıtır Kase içinde Tavuk Sote (Eda kuzu eti sevmediği için)

Dereotlu Mantarlı Pilav

Zeytinyağlı Taze Fasulye

Patlıcan Salatası

Yoğurtlu Kabak Kızartma

Közlenmiş Kırmızı Biber Sarması

Devamını Oku...

18 Nisan 2008 Cuma

Hindistan Cevizli Kurabiye

0 yorum
Hindistancevizli Kurabiye

BEŞ ÇAYI ÖNERİLERİNE DEVAM:)
Bu aralar bol bol kek, kurabiye ve poğaça tarifi verdim. Kendi stilimde devam ediyorum yani:) Kurabiyeler, hindistan cevizi sayesinde kıyır kıyır, portakal kabuğu sayesinde de mis gibi kokulu oluyorlar.
Fotoğraftakilerin, fırında biraz fazla kaldığı için dışı kıtır oldu, siz daha yumuşak yapmak isterseniz daha az sürede pişirebilirsiniz.

Malzemeler
  • 3 Yemek Kaşığı (100 Gr.) Tereyağ
  • 1 Su Bardağı Pudra Şekeri
  • 1 Çay Bardağı Süt
  • 1 Çay Bardağı Hindistan Cevizi
  • 1 Portakal Kabuğu Rendesi
  • 1 Tatlı Kaşığı Tarçın
  • 1 Çay Bardağı Damla Çikolata
  • 1 Paket Kabartma Tozu
  • 1 Paket Vanilya
  • 2 Su Bardağı Un

Yapılışı

  • Oda ısısında yumuşamış olan tereyağ ve pudra şekerini yoğurun. Un ve damla çikolata hariç, diğer malzemeleride ekleyip yoğurun.
  • Unu azar azar ekleyip, yoğurarak, yumuşak kıvamda bir hamur haline getirin. En son damla çikolatalarıda ekleyip, yoğurun. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopararak, yuvarlayın. Yağlı kağıt serili bir tepsiye dizerek, 20-25 dk. kadar pişirin.

Devamını Oku...

16 Nisan 2008 Çarşamba

Vişneli ve Çikolatalı Kek

0 yorum
Vişneli Çikolatalı Kek

GÜN SOFRASI İÇİN NEFİS BİR SEÇENEK :)
Sevgili Esma'nın bizim için hazırladığı Beş Çayı Sofrası'nı sizlerle paylaşırken, google aramalarında en çok, gündelik kolay tarifler, kahvaltı ve gün sofrası görüntüleri arandığından söz etmiştim.
Bu nedenle arşivde bekleyen ve bir iki ufak dokunuşla klasik bir keki, tek başına bir çay eşlikçisi haline getiren bu tarifi sizlerle paylaşmak istedim. Kekin temel malzemelerini aynı bırakarak, isterseniz portakal kabuğu yerine, limon kabuğu ekleyebilir yada vişne yerine istediğiniz herhangi bir meyveyide kullanabilirsiniz.

Malzemeler
  • 3 Adet Yumurta
  • 1 Su Bardağı Toz Şeker
  • 1/2 Su Bardağı Sıvı Yağ
  • 1/2 Su Bardağı Süt
  • 2 Su Bardağı Un
  • 1 Adet Portakal Kabuğu Rendesi
  • 1 Tatlı Kaşığı Tarçın
  • 1 Çay Bardağı Damla Çikolata veya 80 Gr. (1 paket) Bitter Çikolata
  • 1 Paket Kabartma Tozu
  • 1 Paket Vanilya
  • 1 Su Bardağı Vişne
  • 1 Yemek Kaşığı Kakao

Yapılışı

  • Yumurtaları ve şekeri mikserle krema kıvamına gelinceye kadar çırpın. (Ben bu aralar eğer vaktim var ise, yumurta aklarını cam bir kasede mayonez kıvamına gelinceye kadar çırpıyor ve yumurta sarılarını şeker ile ayrı bir kasede çırpıp, aklara ekliyorum ve şeker tamamen eriyene kadar, kısa bir süre daha çırpıyorum. Kek, inanılmaz yumuşak oluyor bu şekilde)
  • Karışıma portakal kabuğu, yağ ve sütü ekleyip çok az daha çırpın. Minik minik kestiğiniz çikolataları ekleyip kaşıkla karıştırın.
  • Ayrı bir kaseye, un, tarçın, kabartma tozu ve vanilyayı eleyin. Sıvı karışımı, toz karışıma ekleyin ve kaşıkla karıştırın.
  • Kek kalıbınızı katı yağ ile yağlayıp, unlayın. Karışımdan 4 yemek kaşığı kadar ayırıp, gerisini kalıba dökün.
  • Ayırdığınız karışıma, kakaoyu ekleyin ve karıştırın. Karışımı kekin üzerine, kaşıkla gezdirin ve bir bıçağı gelişi güzel batırıp, çevirerek şekiller verin.
  • Son olarak vişne tanelerini kekin üzerine serpiştirin.
  • Önceden ısıtılmış, 180 derece fırında 40-45 dk. batırdığınız kürdan temiz çıkıncaya kadar pişirin.
Devamını Oku...

15 Nisan 2008 Salı

Lulu'nun Portakallı Kurabiyeleri

0 yorum







Bu nefisss kurabiyelerin tarifi sevgili Luluşkomdan:)
msn'de laflıyorduk,kurabiye yapmam lazım dedim derdemez bu tarifi gönderdi bana,bende hemen kaptım oğlumu doğruuuuu mutfak,verdim emre'nin eline bütün kapkaçak ne varsa...o müzisyen kişiliğini ön plana çıkarırken ben bu güzel kurabiyeleri sevgili eşim fuarda yesin diye pişirdim:) Günün sonunda oğlum bir sürü beste yaptı,eşimin harika kurabiyeleri oldu, benimde davul gibi koskocamaaaannn ve çok ağrıyan bir başım oldu:)


artık mutfağa girmek çok zor geliyor...ah şu oğlum biraz uyumayı sevse ne iyi olurdu:)

Gelelim güpgüzel kurabiyelerimizeeee, aslında bu kurabiyeler daha önce verdiğim portakallı kurabiyelerle kardeş sayılır,ek olarak sadece fındık var bunda...

ama özel olan tarafı luluşumun kurabiyeleri olmaları:)

Teşekkür ederim fıstığım...

Malzemeler:


1su bardağı nişasta

1su bardağı pudra şekeri

3su bardağı un

1portakal kabuğu rendesi

1/2 portakalın suyu

1 paket kabartma tozu

1 paket yumuşamış margarin

1/2 su bardağı toz fındık

Yapılışı:

Bütüüüün malzemeleri genişçe bir kapta iyice yoğuruyoruz,

dilediğimiz şekli verip önceden ısıtılmış fırında 160 derecede 10-15 dakika kadar pişiriyoruz.


Afiyetler Olsun...









Sevgiler , öpücükler

Devamını Oku...

14 Nisan 2008 Pazartesi

Zeytinyağlı Barbunya

0 yorum
Zeytinyağlı Barbunya

YAZ GELDİ (Mİ) ?..
Havalar birden ısındı ısınmasına ama ben tam sevinemiyorum, çünkü ben baharı seviyorum.
Ilık ılık esen rüzgar, yüzümüze vurunca yakmayan, rahatsız etmeyen, tatlı tatlı ısıtan güneşi çok seviyorum.
Bu yüzden, bu hafta sonu havalar birden kıştan yaza dönünce" baharı yaşamayacakmıyız ?" diye biraz hüzünlendim açıkçası. Sonra iç sesim, "bulunduğun ortamın tadını çıkar Müge" dedi:) Yazında, meyveleri, sebzeleri, zeytinyağlıları ve kızartmaları bambaşka:)
Hafta sonu, yazı getirdim ben :) iki gün iki gece, mutfakta bolca kızartmalar, salatalar yaptım ve balkon sezonuda :) açıldı bizim evde... Hadi hayırlısı.
Zeytinyağlı Barbunya, akşam yemeği davet sofrası'ndan. Geçen yaz, buzluğa stok yapılmış son taze barbunya ile yapıldı. Bu aralar buzluktaki domates, biber ve sebzeleri bol bol kullanıyor ve yenileri için yer açıyorum.

Malzemeler
  • 1 Kg. Taze Barbunya (ayıklanmış hali 1 kg. olacak)
  • 1 Adet Havuç
  • 1 Adet Soğan
  • 2 Adet Domates
  • 1 Adet Patates
  • 3 Diş Sarımsak
  • 1 Çay Bardağı Zeytinyağ
  • 2 Tatlı Kaşığı Şeker
  • 1 Çay Kaşığı Tuz
  • 1 Çay Bardağı Su

Yapılışı

  • Barbunyaları, üzerine kaynar su ekleyerek 5 dk. orta ateşte kaynatın ve süzün.
  • Soğan ve havuçu minik minik küp şeklinde doğrayın, zeytinyağ ile 3-4 dk. kavurun. (soğanlar hafifçe pembeleşip, havuçlarda diriliğini kaybedene kadar)
  • Domatesleri rendeleyin ve minik küpler şeklinde doğradığınız patates, irice doğradığınız sarımsak, barbunya, şeker, tuz ve suyu ekleyin. Hepsini, malzemeler birbirine karışacak kadar, çok az karıştırın ve ocağın altını kısın.
  • Barbunyalar pişene kadar, yaklaşık 25-30 dk. pişirin. Soğuk olarak, hatta mümkünse buzdolabında 1 gün dinlenmiş şekilde servis yapın.

Devamını Oku...

8 Nisan 2008 Salı

Kuru Meyveli ve Cevizli Kek

0 yorum

Kuru Meyveli Cevizli Kek

İÇİNDE NE ARARSAN VAR KEKİ :)
Geçen akşam, arkadaşlar ile maç izlerken yemek için; "Havuçlu kek yapayım, üzerinede çikolata eritip dökerim, olur sana pasta" :) diye düşünüp, mutfağa girdim. Gel gelelim evdeki hesap çarşıya uymadı, havuç sadece bir tane kalmış ve tarçında bitmişti. Bu olumsuzluklar beni kek yapmaktan tabiki alıkoymadı :) Hemen, klasik kek malzemelerinin içine o anda aklıma gelen ne varsa koydum ve kocaman bir borcamda kek pişirdim.
Üzerine çikolata sos dökmekten vazgeçip, hafif nemli bir kek olmasına karar verdim ve hazırlayıp soğuttuğum, bir fincan neskafe ile ıslattım.
Bu noktada size mutlaka belirtmem gereken püf noktası şu; keki benim yaptığım gibi, fırından çıkar çıkmaz çok sıcakken ıslatmayın, soğumasını bekleyin. Tiramisu yapar gibi hem kek hemde neskafe soğuk olacak şekilde ıslatın, her tarafı eşit nemli bir kek elde edersiniz. Eğer kek çok sıcakken ıslatırsanız (fotoğrafta görüldüğü gibi) neskafe en üstte tabaka halinde kalıyor ve sadece üstü çok ıslak, altı kuru bir kek oluyor. Son tavsiye; hiç bir şekilde ıslatmayın, kek orjinal hali ile gayet güzel :)

Malzemeler

  • 3 Adet (iri) Yumurta
  • 1,5 Su Bardağı Şeker
  • 1 Su Bardağı Sıvı Yağ
  • 1 Su Bardağı Süt
  • 3 Tatlı Kaşığı Kakao
  • 2,5 Su Bardağı Un
  • 1 Paket Kabartma Tozu
  • 1 Paket Vanilya
  • 1 Çay Bardağı Kuş Üzümü
  • 1 Çay Bardağı Kuru Kayısı (tavla zarı gibi doğranmış)
  • 1 Çay Bardağı Kuru İncir (tavla zarı gibi doğranmış)
  • 1 Çay Bardağı Ceviz (irice kırılmış)

Yapılışı

  • Yumurta aklarını cam bir kasede krem şanti kıvamına gelinceye kadar çırpın. Yarım bardak şeker ekleyin ve şeker eriyene kadar 2-3 dk. daha çırpın.
  • Yumurta sarılarını bir bardak şeker ile birlikte, şeker eriyene kadar çırpın. Sıvı yağ ve süt ekleyip, çok az daha çırpın.
  • Bir kaba, kuru meyveleri koyun ve üzerine kaynar su dökerek 5 dk. bekletin. Suyunu süzüp, bir peçetenin üzerine koyarak, kurumasını sağlayın.
  • Büyükçe bir kaseye, unu, kakaoyu, kabartma tozu ve vanilyayı eleyin. Cevizi ve kuru meyveleri ekleyip, harmanlayın.
  • Yumurtalı karışımlarıda ekleyip, hepsini tahta bir kaşık ile karıştırın.
  • Büyük boy bir kek kalıbına yada yaklaşık 25x35 cm. ölçülerinde bir tepsiye yayın. (Kalıba ya yağlı kağıt serin yada katı yağ ile yağlayıp, unlayın)
  • Önceden ısıtılmış 175 derece fırında yaklaşık 1 saat, batırdığınız kürdan temiz çıkıncaya kadar pişirin.

Benzer Tarifler;

Kuru Meyveli Kek ile Truf

KURU MEYVELİ KEK İLE TRUF...

Kekin büyük bir kısmı aynı gece tüketildi, kalan 3-4 parçada her zamanki gibi truf oldu :) Yanlız, diyebilirimki bu truflar bu güne kadar yaptıklarım içinde en güzeli oldular. Sanki içinde kuru meyveler olan bir çikolata yiyormuşsunuz gibi. Bir sonraki yapışımda kekin tamamını truf haline getirip, misafirliğe giderken koca bir kutu hediye götürmeyi planlıyorum. Eminim çok iltifat alır:) Trufları ofiste yaptığım, kakao ve hindistan cevizinide evden getirmeyi unuttuğum için, 2-3 tane pötibör biskiviyi toz haline getirip, yarım çay kaşığı tarçın ekledim ve buladım. Şahane oldu:)

Malzemeler

  • 3-4 Dilim Kuru Meyveli Kek
  • 40 Gr. (yarım paket) Bitter Çikolata
  • 1/2 Çay Bardağı Süt

Yapılışı

  • Çikolata ve sütü birlikte eritin. (Ben mikrodalga fırında eritiyorum)
  • Kekleri robotta çekin yada çatalla ezin.
  • Erittiğiniz süt ve çikolatayı ekleyip yoğurun.
  • Buzdolabında 1 saat kadar bekleterek dondurun.
  • Karışımdan, cevizden biraz küçük parçalar koparın ve yuvarlayın.
  • Kakao, hindistan cevizi, renkli şeker veya kurabiye yada bisküvi tozlarına bulayın.
Devamını Oku...

7 Nisan 2008 Pazartesi

HAMBURGER

0 yorum


Hafta sonu oğlum ve eşimle evde hamburger partisi yaptık...inanırmısınız Emre doğduğundan beri ilk defa bir pazar günü uzun uzun dinlenip, gazetemizi rahat rahat okuyup ,sakin sakin tv izleyip keyif yaptık...kendimize vakit ayırmayı öyle çok özlemişiz ki:)

Sanki zamanla yarışıyor gibi yaşıyorum,yemek yaparken,yerken,alışveriş yaparken sürekli hızlı yaşamak durumundayım,sürekli koşturuyorum,buda oldukça yoruyor beni ve birazda geriyor tabi...

Neyseki Emre yürümeye başladığından beri daha mutlu bir çocuk oldu...
artık tek başına oyunlar oynuyor,boya yapıyor,hatta boya yaparken bazen hızını alamayıp duvarlara resimler yapıyor,tokalarımı çöp kutularına atıyor,kumandaları saklıyor:)
Benim saçlarımı sinirden diken diken yapıyor:)))Daha neler neler...

O gözetimimiz altında bu yaramazlıklarını yapıp yorulurken bizde nefes almaya başladık yavaş yavaş...
Neyse ki oğlum bu hafta sonu bize acıdı ve hep birlikte güzel bir pazar geçirdik.

Gelelim nefis hamburgerimizin tarifine;



köfte için malzemeler:

½ kilo köftelik kıyma
1adet soğan
bayat ekmek içi
Yarım demet maydanoz
sarımsak
Tuz
karabiber

ve dilediğiniz baharatlar

Yapılışı:


Tüm malzemeleri geniş bir kasede iyice yoğuralım.
Elimizle büyük parçalar koparıp yuvarlak şekil verip köfteleri hazırlayalım.
Biraz dinlendirip azıcık yağ damlattığımız tavada önlü arkalı iyice kızartalım.
Tost makinasında hamburger ekmeklerini ısıtalım.
Ekmeklerimizin arasına köfte,marul,turşu, mayonez, ketçap ve hardal,soğan vs. canımız ne istiyorsa ekleyip,kızarmış patates ve soğuk cola eşliğinde servis yapalım….


Sevgili aysultan beni yeni bir oyuna davet etmiş.Bende zevkle bu oyuna katılıyorum...Teşekkürler Sultanım:)

Alfabedeki harfler ve benim ilk aklıma gelenler:)


A:Allah,annemmmmm
B:Beyaz
C:Cif (lekeden eser yooook)
Ç:Çamaşır Makinam
D:Dans
E:EMRE’M
F:Fotoğraf makinesi
G:hihihi fıstık arkadaşım benim
Ğ:yumuşamış G
H:Hıçkırık(Olur olmadık yerde tutar sürekli)
I: Israr(hiç ama hiç sevmem)
İ:İtibar,istikrar
J:Jelibon
L:Lale
M:Müzik
N:Nutella
O:Ozon Tabakası
Ö:Özlemek
P:Pırasa
R:Rejim
S:Siyah
Ş:Şifa Hastanesi
T:Tatil
U:Uzay
Ü:Ütü( luluşşşş büüsssürüüüü ütümmm var hihihi koş gelllll yardıma))
V:Vapur
Y:Yaprak Dökümü
Z:Zeyluuuuu


Not:luluşum bir sonraki tarifte de senin sobeni yayınlayacağım kızma bana:)



Bende sevgili disalimi,yeşildomatesimi ,nurcanımı ,veeeee melisliössslemiiiiii sobeliyorum...
Kolay Gelsin kızlar :)
Sevgiler...
Devamını Oku...

Peynirli Poğaça

0 yorum
Peynirli Poğaça

KITIR GÖRÜNÜMLÜ YUMUŞAK POĞAÇALAR :)
Sevgili Esma'nın bizim için hazırladığı, Beş Çayı Sofrası'nı sizlerle paylaşmış ve sofradaki birbirinden güzel lezzetleride sırayla yayınlayacağımı söylemiştim.
Poğaçaların sadece kenar kısımları kıtır ama ısırdığınız zaman yumuşacık, yani ideal kıvamdalar. Ben genelde poğaçaları patatesli yaparım, eşim patatesi çok sevdiği için, ama "peynirli poğaçanında yeri başka" dedim bu poğaçaları yerken.
Gerçekten inanılmaz lezzetliler. Poğaçaların hamurunu, sade olarak hazırlayıp, peyniri içine koyarak kapatabilirsiniz yada Esma'nın yaptığı gibi hamura katıp, yoğurup, sonrada istediğiniz şekli verebilirsiniz. Ben de bu şekilde yapmanızı öneriyorum, peynirin poğaçaya verdiği yumuşaklık ve mayhoşluk çok güzeldi.
Birde Esma orjinal tarifte margarin olduğu halde, margarinsiz yapmış, sabah pişirdiğini söyledi ve biz saatler sonra yiyor olmamıza rağmen, elastiki bir kıvamı yoktu, az önce söylediğim gibi hem kıtır kıtır hemde yumuşaktı. Sizde, margarin yada tereyağ ile yapmak istemez iseniz, sıvı yağ miktarını 1 su bardağı yaparak deneyebilirsiniz.

Malzemeler
  • 1 Su Bardağı Yoğurt
  • 3/4 Su Bardağı Sıvı Yağ (Yarım su bardağından bir parmak fazla)
  • 1/2 Paket (125 Gr.) Margarin yada Tereyağ
  • 2 Tatlı Kaşığı Şeker
  • 1 Tatlı Kaşığı Tuz
  • 1 Paket Kabartma Tozu
  • 1 Yumurta Akı (sarısı üzerine sürülecek)
  • 3 Su Bardağı Un (yaklaşık)
  • 1 Su Bardağı (Ufalanmış) Beyaz Peynir
  • 1 Tatlı Kaşığı Toz Kırmızı Biber
Yapılışı
  • Tüm malzemeleri, unu azar azar ekleyerek yoğurun. Üzerini örtüp, yarım saat dinlendirin. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp, istediğiniz şekli verin. Üzerine, bir yemek kaşığı sıvı yağ ile incelttiğiniz yumurta sarısını sürün.
  • 180 derecede önceden ısınmış fırında 30-35 dk. üzerleri iyice kızarana kadar pişirin.
Devamını Oku...

4 Nisan 2008 Cuma

Bebek Kurabiyeleri

0 yorum
Bebek Kurabiyeleri

İLK ŞEKER HAMURLU KURABİYELERİM...
Şeker hamuru ile ilişkimiz bir başladı, pir başladı :) hayırlısı bakalım...
İlk şeker hamurlu pastamı yaptıktan sonra, kendime epey bir güvenim gelmişti zaten. Kurabiyelerde, çook eski (yılını söylemeyelim, yaşımız çok belli olmasın:) bir arkadaşım, dostum Fatoş'un baskılı motivasyonu ile gerçekleşti. Aynı zamanda blogumun yakın bir takipçisi olan dostum, Yasemin şekerim için Müge ile birlikte hazırladığımız kurabiyeleri görünce, "bende 2 Nisan'da doğum yapacak bir arkadaşıma böyle bir hediye götürmek istiyorum" dedi.
Ben her ne kadar, "yok, ben beceremem, seni bu işi hakkıyla yapan arkadaşlarıma yönlendireyim" dediysem de dinlemedi :) E, zaten bende şeker hamuru ile oynamaktan büyük keyif alıyorum, "tamam" dedim.
Hem bu sayede BakeShop'tan almayı düşündüğüm ama bir sebep olsun diye beklediğim bütün kalıplarıda almış oldum.
Yaklaşık beş saatte, 22 adet kurabiye pişirip, süsledim. Şeker hamurunu renklendirme kısmı biraz yorucu olsada, süslemek inanılmaz keyifliydi. Kurabiyeler bittiğinde, herhalde bir daha yapmam demiştim ama, hemen ertesi gün keşke yine bir istek olsada yapsam demeye başladım :)
Fatoş'ta benim iç sesimi duymuş olacakki, bir talep de daha bulundu, bu ayın sonunda doğum yapacak bir akrabası için. Hayırlısı bakalım...
Adaş şekerim, adımız gibi kaderimiz de mi benzeyecek nedir? :))
Kurabiyeler için,
Sencer'in bebek kurabiyeleri'ndeki tarifi kullandım. Pişince formu bozulmayan, bisküvi kıvamında bir tarif. Ben son yaptığım, hali ile bir kez daha bu yazıya yazmak istedim.

Malzemeler (22-25 Adet kurabiye için)
  • 2 Adet Yumurta
  • 300 Gr. Margarin (150 gr. Hüner margarin, 150 gr. Pınar tereyağ kullandım)
  • 2 Su Bardağı Un
  • 2 Çay Bardağı Mısır Nişastası
  • 1,5 Su Bardağı Pudra Şekeri
  • 2 Tatlı Kaşığı Tarçın
  • 1 Limon Kabuğu Rendesi

Yapılışı

  • Oda sıcaklığında yumuşamış yağı, pudra şekeri ile 1-2 dk. yoğurun. Diğer malzemeleri de ekleyerek, yoğurmaya devam edin.
  • Hamurunuzun toparlanması için gerektiği kadar nişasta ekleyin. (un hamurun kıvamını değiştirip, sertleştiriyor)
  • Yumuşak bir hamur yoğurun ve buzdolabında 35-40 dk. bekletin. Hamurunuz daha sert ve kıvamlı bir hale gelecektir.
  • Nişasta serpilmiş tezgahta, yarım cm. kalınlığında açın ve istediğiniz kalıplarla keserek şekil verin.
  • Yağlı kağıt serdiğiniz bir tepsiye dizin ve 20-25 dk. üzerleri hafif pembeleşene kadar pişirin.

Devamını Oku...

3 Nisan 2008 Perşembe

BULUŞUYORUZZZZZ

0 yorum
Sonunda tatlı HANDEMLE le buluşmaya karar verdiiiiik.
19 nisan cumartesi günü saat ikide buluşacağız.
Buluşmamıza katılmak isterseniz bana veya Hande'ye mail atarak geleceğinizi bildirin ,size dönüp yeri söyleyelim tanışalım kaynaşalım.
Haydi kızlar gelmek isteyenler bildirsin.

Bütün Kızlar Toplansın Toplansın.............
Devamını Oku...

2 Nisan 2008 Çarşamba

Hoşgeldin Sencer Partisi ve Kısır

0 yorum
Hoşgeldin Sencer Partisi

HARİKA BİR GÜNÜN ARDINDAN...
Cumartesi günü, Yasemin şekerimin yakışıklı oğlunun gelişini kutlamak için harika bir kadro ile toplandık.
Başta, Sencer paşa'mızın annesi benim minik kuşum:) da dahil olmak üzere, hemen herkes o kadar güzel anlatmış günümüzü ve paylaşılanları o kadar güzel kaleme almışki, üzerine bende uzun ve detaylı bir yazı yazmaya gerek duymadım.
Birbirinden nefis yiyecekleri, Gülriz şekerime yapılan sürpriz doğum günü kutlamasını, heyecanımızı, mutluluğumuzu tüm detayları ile görmek isterseniz (ki bence istemelisiniz) sizleri dostlarımın sıcacık sayfalarına yönlendiriyorum.

Hoşgeldin Sencer Partisi

FARKLI BİR KISIR TARİFİ...

Harika günümüz için oluşturduğumuz menu de bende kısır yapmak istedim. Her zaman yaptığım kısır tarifinden farklı olarak, kayınvalidemin verdiği yeni ipuçları ile hazırladım ve yiyen herkesden de çok beğeni topladı. Bende arşivimde yer alması açısından, sizlerle paylaşmak istedim. Tarifi burada...

NOT: Sofra ve Kısır fotoğrafları Adaş şekerimin objektifinden.

Devamını Oku...

Kısır

0 yorum
Kısır

FARKLI BİR KISIR TARİFİ DAHA...
Yasemin şekerimin, Sencer Paşası için toplandığımızda benim üzerime düşen de kısır oldu. Hem gelen konukların hepsi birer yemek uzmanı olduğu için :) hemde hepsi çok sevdiğim cici bayanlar olduğu için çok özendim ve her zaman yaptığım kısır tarifinden farklı olarak, kayınvalidemin verdiği yeni ipuçları ile farklı bir kısır hazırladım, yiyen herkesden de çok beğeni topladı.
Bende arşivimde yer alması açısından, sizlerle paylaşmak istedim.

Malzemeler
  • 2 Su Bardağı Köftelik (ince) Bulgur
  • 1 Su Bardağı Kaynar Su
  • 2 Orta Boy Domates
  • 3 Adet Sivri Biber
  • 1 Adet Limon
  • 1 Yemek Kaşığı Nar Ekşisi
  • 1 Yemek Kaşığı Domates Salçası
  • 2 Yemek Kaşığı Biber Salçası
  • 1 Tatlı Kaşığı Kuru Fesleğen
  • 1 Orta Boy Kuru Soğan (veya 4-5 adet taze soğan)
  • 10-12 Dal Maydanoz
  • 10-12 Dal Taze Nane
  • 1 Adet Salatalık
  • 5-6 Yaprak Kıvırcık Salata
  • 1 Çay Bardağı Zeytinyağ (damak zevkinize göre arttırılabilir)

Yapılışı

  • Domatesi ve sivri biberi robotta püre haline gelinceye kadar çekin. Bir tavada, domatesin çiğ kokusu gidene kadar, 5-10 dk pişirin. 1 Bardak kaynar su ile birlikte bulgurun üzerine dökün ve kapağını kapatarak, ikisinin sıcaklığı ile dinlenmeye bırakın.
    Bulgurlar yumuşayınca, salçalar, tuz, limon suyu, fesleğen ve nar ekşisi ile birlikte iyice yoğurun. (arada tadına bakarak miktarları damak zevkinize göre ayarlayın)
    Servis yapacağınız zaman, zeytinyağı, minicik doğranmış salatalık, küp küp doğradığınız kuru yada taze soğan, incecik doğradığınız kıvırcık salata ve maydanoz ile naneleri ekleyin.
Devamını Oku...