PEMBE - BEYAZ FARKLI BİR PROFİTEROL
Hafta sonu kayınvalidemin misafirleri için hazırladıklarımdan Patates Salatası yazımda söz etmiştim. Herkes tarafından çok sevilen bir tatlı olduğundan, profiterol'de yaptım. Pastam zaten bol bol çikolatalı olduğu için, farklı tatlar olması açısından beyaz çikolata sos ve çilek sos kullandım.
Yapılışını detaylı olarak yazmıyorum, Profiterol tarifinde uzun uzun anlatmıştım. Hamuru ve iç kremasını aynı şekilde yaptım. Üzeri için Dr.Oetker'in hazır beyaz çikolata sosunu mikro dalga fırında hazırladım, servis yaparken soğuğa yakın ılık şekilde üzerine döktüm. Dr.Oetker hazır çilek sosunu paketin arkasında tarif edildiği şekilde pişirip, soğuttum ve de beyaz sosun üzerine gezdirdim.
Profiterol tarifim ile ilgili hemen her gün yorum ve mailler alıyorum, "çok güzel, aynı hazır gibi oldu" dendiğinde çok seviniyorum, ama şu yada bu şekilde olmadı dendiğinde de üzülüyorum. Bu nedenle sizlerden yorum geldikçe aklıma gelen ve yanıt olarak yazdığım bazı noktaları bu yazıda da paylaşmak istedim.
- Profiterol hamuru çok nazlı bir hamur, öncelikle bunu unutmayın. Su, yağ ve un ile hazırladığınız karışım biraz ılınmadan yumurtaları eklemeyin. Ilınınca, yumurtaları mutlaka teker teker ekleyin. Yumurta ekleme işlemi bitince hamuru buzdolabına koyup iyice soğutun.
- Hamurunuzun kıvamı kek hamurundan oldukça koyu, kurabiye hamurundan cıvık olmalıdır. Başka bir deyişle, yoğurmak istediğinizde elinizle yapışacak kadar cıvık, kaşıkla tepsiye koyarken akmayacak başka bir kaşık ile ittirecek kadar koyu olmalıdır. Yumurtalarınız çok iri ise, söylediğim kıvam tuttuğunda 4 tane kırın mesela, yada çok küçük ise 6 tane kırın, önemli olan söz ettiğim şekilde bir kıvamı olması.
- Hazırladığınız hamurları mutlaka 200 derece de ısınmış sıcak fırına koyun. Her evin fırın ayarı farklı olabilir, ortalama 20-25 dk. (üzerleri çok hafif pembeleşinceye kadar) 200 derecede pişirdikten sonra ısıyı 150 ye düşürün 20-25 dk. daha pişirin. Fırını kapattıktan sonra 5-10 dk. kapağını açmayın. İkinci tepsiyi fırına vermek için ısının tekrar 200 dereceye çıkmasını bekleyin.
- Hamurlarınızı hemen kullanmayacaksanız, üzerini strech film ile kaplayıp buzdolabında bekletebilirsiniz. Ben genellikle gece pişirip, krema sürme işlemini ertesi gün yapıyorum.
- Kremayıda aynı şekilde akşamdan pişirip, buzdolabına kaldırıyorum. Ertesi gün oldukça katılaşmış oluyor. Hamurları bıçak ile ikiye ayırıp (tam koparmadan) çay kaşığı ile kremayı içine sürüyorum. Tepeleme bir çay kaşığı krema yeterli geliyor. Hem krema hemde hamur soğuk olarak bu işlemi yaptığım için, hamurlar yumuşamıyor, tekrar buzdolabına kaldırıp akşama kadar bekletebiliyorum.
- Servis yapmadan 1 saat kadar önce, çikolata sosunu pişirin ve soğuk denecek kadar ılık şekilde hamurların üzerine yayın. Çikolata sosunu ekledikten hemen sonra servis edin.
NOT : Yaman Etkinlikler'in bu ayki ev sahibi sevgili Minik Kuş ve konusuda çok şeker. Ben katılmayı çok istediğim halde yeni bir şeyler yapamadığım için etkinliğe katılamamıştım. Sevgili Serpil, yazdığı yorum ile beni motive etti, yeni tarif olmadığı halde çok aşık eden bir tarif olduğunu düşündüğüm için :) etkinliğe katılmaya karar vedim. Bu güzel etkinlikte Minik Kuş'a kolaylıklar diliyorum.
0 yorum:
Yorum Gönder