Banner 468 x 60px

 

15 Mart 2013 Cuma

Portakal Reçeli

0 yorum
portakalreceli

NİHAYET, MEVSİMİ BİTMEDEN :)
Bu portakal reçeli üzerimde nasıl bir baskı oluşturdu anlatamam :)
Geçen yazıda; "bir sonraki tarif; portakal reçeli olacak" dedim ya, demesemiydim acep diyorum şimdi :)
Sadece blogumu takip edenler konusunda rahatım, artık alıştınız benim uzun süreli güncellemelerime... :)
Ama diğer platformlarda Portakal Bahçem ile ilgili paylaşımlar yaptıkça; "Mügee nerede kaldı tarif" sıkıştırmaları epey çoktu. :)

Portakal reçeli tarifi; tahmin edeceğiniz üzere anneme ait. :)
Bir kaç hafta önce elinde minicik bir kavanoz reçel ile geldiğinde; "sizde pek reçel yenmiyor, o yüzden küçük kavanozla getirdim, bir kaşık yiyorsunuz zaten aylarca yersiniz" demişti. :)
Ama eşimde bende reçelden bir kaşık aldık ve reçel -inanın abartmıyorum- ertesi günü görmedi.:)
Annem bunun üzerine evde tekrar reçel yaptı ve yine bize getirdi.
Önce ikinci getirdiği reçelin fotoğrafını çekip, fazla bekletmeden onun ağzından tarif ile hemen paylaşayım istedim.
Sonra, tarifi illa kendimde deneyeceğim ve sorulan sorulara yanıt verebilecek halde olmalıyım takıntım nedeniyle anneme dedim ki; "anne bir kere de bizim evde yapalım, hem aşama aşama fotoğraflarını çekeriz, hem ben yapılışını görmüş olurum, şöyle bol fotoğraflı bir yazı ile yayınlarım"
Ama işte kazın ayağı öyle olmadı, benim müthiş yoğunluğum nedeniyle o reçel bir türlü yapılamadı.
Portakal Bahçem den sipariş verdiğim ve "kim bilir neler neler yaparım ben bunlarla" dediğim 9 kg. portakalda yendi bitti. :)
Sonunda annem olaya ciddiyetle el koydu, "ben yapacağım evde bir kez daha, sana da anlatırım, yayınlarsın. Gelen sorulara da ben yanıt veririm" dedi! :)
Nasıl tepki ama demir yumruk mübarek. :))
Yani bu tarifi bekleyenler bana değil anneme teşekkür edecekler efenim. :)

Portakal reçelinin malzemeleri bütün reçellerde olduğu gibi çok basit. Meyve, şeker ve su...
Yapılışı ise biraz zahmetli. Zahmetliden kastettiğim ise çok zor bir yapılışı olması değil, sadece portakalın sululuk oranına göre kıvamının değişmesi.
Mesela annem ilk denemesinde 3 su bardağı ile yapmış, kıvamını koyulaştırmakta çok zorlanmış. Tadı şahane idi orası ayrı :)
İkinci denemesinde 2 su bardağı ile yapmış ve portakalların suyu nedeni ile ilkinden biraz daha sulu bir kıvamı vardı.
Son denemede ise 1 bardak su ile yapmış, portakallar çok sulu olduğu için, en az su eklediği deneme bu olmasına rağmen, en sulu reçeli elde etmiş.
Burada da çözümü ertesi gün 10 dk. daha kaynatmakta bulmuş ve reçel hakikaten oldukça koyu idi.
Sonuç olarak annemin size bu reçel ile ilgili en önemli önerisi; portakalların sululuk oranına göre suyu eklemeniz.
Ben tarifi size 1 su bardağı ile vereceğim.
Muhtemel karşılaşacağınız durumları da yukarı da yazdım. Yani reçelinizin kıvamı size göre çok sulu ise, ertesi gün bir 10 dk. daha kaynatmanız yeterli. :)
Başka sorularınız olursa da hemen anneme sorup, yanıtlayacağım. :)

Portakal mevsimi bitmeden denemeniz ve sizinde bizim kadar beğenmeniz dileğiyle... :)

Malzemeler

  • 2 kg. (Washington, kalın kabuklu) Portakal
  • 1600 gr. (8 Su Bardağı) Toz Şeker
  • 200 ml. (1 Su Bardağı) Su
  • 1 Adet Limon Suyu (yaklaşık 2/3 Çay Bardağı)

Yapılışı
  • Öncelikle portakalların kabuğunu dikkatlice soyun. Oldukça ince soymanız ve beyaz etli kısma dokunmamanız gerekiyor. Bu aşamada isterseniz kabuklarını rendeleyebilirsiniz. Böylelikle oldukça ince soymuş olursunuz.
  • Kabuklarını soyduğunuz portakalları, öncelikle bol suda 5-6 dk. haşlayın. (su kaynamaya başladıktan sonra 5-6 dk.)
  • Haşlanan portakalları dikkatlice içinde soğuk su bulunan bir kaba alın. (soğuması için) 10 dk. portakallar soğuyuncaya kadar soğuk suyun içinde bekletin.
  • Portakalları suyun içinden alın ve tel süzgece koyun, iyice suyu süzülünceye kadar bekletin. Kağıt havlu ile oldukça nazik bir şekilde kurulayın.
  • Kuruladığınız portakalları iri iri doğrayın ve en az yarım saat bekletin. (zaten bu sürede şerbetini pişirmiş olacağız)
  • Büyükçe bir tencereye şeker ve suyu koyun, orta derece ateşte 30-35 dk. şerbet kıvamı alıp hafif koyulaşıncaya kadar kaynatın.
  • Kaynayan şerbete portakalları ekleyin ve arada hafifçe karıştırarak (portakalları ezmeden) yaklaşık 1 saat kadar orta ateşte pişirin.
  • Reçelin kıvamını anlamak için 1 saatin sonunda bir kaşık kadarını bir çay tabağına koyup buzdolabına koyun. 3-4 dk bekletin. Çıkardığınızda koyu bir kıvama ulaşmış ise reçel olmuş demektir. Hala çok sulu ise biraz daha kaynatmaya devam edin.
  • Reçelin kıvamı istenilen koyuluğa gelmiş ise (ne çok sulu ne de çok koyu olmalı) limon suyunu ekleyin ve 3-4 dk. daha kaynatın.
  • Ocağı kapatın ve çok fazla beklemeden 10-15 dk. sonra reçeli kavanoza doldurun.
  • İyice soğuduğuna emin olduğunuzda da ağzını sıkıca kapatabilirsiniz.

0 yorum:

Yorum Gönder