Banner 468 x 60px

 

25 Ocak 2013 Cuma

antakya kabak tatlısı

0 yorum

Hatay usulü kabak tatlısı veya Antakya kabak tatlısı, ya da kireçte balkabağı tatlısı ismi nasıl kolayınıza geliyorsa onu söyleyin. Bu kabak tatlısı için " hiç özelliği olmayan" pazardan aldığım kabağı kullandım. Yapmanız gereken, kireçli suyu hazırladıktan sonra, kireç tabana çökünce üsteki suyu kirece bulaştırmadan " anında" alın ve kullanın.

Kireç suyuna kireç kaymağı diyorlar. Tarifimde bu tanımı kullanmadım, yerine kireçli su dedim ve geçtim. Kabak dilimleriniz ince olursa tatlınız hem kıtır, hem çıtır olur. Dilimleriniz kalın olursa dışı kıtır, içi yumuşacık olur. Tatlıyı bir iki kez yaptığınızda fazlaca deneyim kazanacak ve ustası olacaksınız. İsterseniz, tatlınıza karanfil ve tarçın aroması yükleyebilirsiniz. Sultan, bu tatlının her çeşitini sever ve güzelde yapar. Hadi bakalım kolay gelsin.

Neler Lazım
bir kilo soyulmuş kabak
bir kilo toz şeker
bir buçuk kilo su
yarım limon suyu
iki bardak kaynar su

Kireçli Su İçin
1.5 litre su
bir çay bardağı dolusu toz kireç

Yapılması
bal kabağını istediğiniz şekilde dilimleyin
bir kap içine kireci ve 1.5 kilo suyu koyun karıştırın
kireç tabana çöktüğünde üsteki suyu alın
ardından kabak dilimlerini bir tencerenin içine koyun
üzerine kireç suyunu ilave edin
ardından kabakların üzerine baskı için, bir tabak kapatın
saata bakın 12 saat süre ile tencereyi dinlendirin
süre bitiminde tenceredeki kireçli suyu dökün
kabak dilimlerini güzelce yıkayın ve tencereye tekrar koyun
üzerine temiz su doldurun ve tencereyi 1 saat dinlendirin
ardından suyu boşaltın kabakları son kez yıkayın ve süzün
tencere içine kabağı, 1 kilo şekeri, 1.5 kilo suyu koyun
ve bir defa tencereyi fokurdatın ve ardından ocağı kısın
ağır ateşte tencere açık olarak dilimler şeffaflaşıp
şerbet "reçel kıvamında" koyulaşıncaya kadar pişirin
ardından limon suyunu ve 2 bardak kaynar suyu ilave edin
tencereyi bir defa fokurdatın, ocağı söndürün
tencere ılıyınca dilimleri tek tek sallayarak şerbetten alın
ve ardından dilediğiniz şekilde servis edin.
Tarif bizden yapması sizden, hadi kolay gelsin.
Sultan


0 yorum:

Yorum Gönder