Banner 468 x 60px

 

25 Mayıs 2011 Çarşamba

Köfteli İslim Kebabı

0 yorum
Köfteli İslim Kebabı

YAZ GELDİ, PATLICAN BAŞKÖŞEYE YERLEŞTİ… :)
Gerçektende öyle, bendeki bu patlıcan sevdası; bitmez, tükenmez :)
Blogda şöyle bir istatistik yapmaya kalksam patlıcanlı tarifler açık ara öne çıkar sanırım.

Köfteli islim kebabını;
Tavuklu Mantar Dolması tarifinde söz ettiğim üzere Selahattin Abi ile birlikte hazırladık.
Daha doğrusu ben malzemeleri hazırladım, tüm yoğurma, pişirme işlemlerini o yaptı.
Sadece malzemeleri verip, gerisini tarif etme konusu, Kurabiye eğitimleri nedeniyle fena alışkanlık yaptı bende :) yardımcısız çalışamaz oldum artık :)

İslim kebabının orijinali parça et ile yapılıyor. Ancak internette şöyle bir dolaşınca neredeyse et ile yapılan tarif yok gibi, herkes köfteli yapmış…
Ve bu şekilde bence de çok daha lezzetli ve hafif oluyor…
Tarifler hemen hemen aynı ancak ben hepsinin lezzetinin farklı olduğunu düşünüyorum çünkü bana göre her kadının köftesinin lezzeti başkadır.
“Aynı malzemeler bile olsa, elin hatta evin lezzeti geçer köfteye” der annem, haklıdır da…
Köfteye çok uzun zamandır yumurta koymuyorum, kendi köfte tarifinizde yumurta var ise ve memnunsanız ekleyebilirsiniz, damak zevkinize kalmış.
Karbonat ise mutlaka ekliyorum, karbonatlı köfteler çok daha pufidik ve yumuşak oluyor.
Ekmeği ıslatmak köftenin kıvamını epey yumuşatıyor, “yoğurmakta zorlanırım” derseniz ufalanmış, kuru, bayat ekmekte koyabilirsiniz ancak ıslanmış ekmek ile köfte daha yumuşak oluyor.
Yemeğin; köftelerini ve patlıcanlarını dört beş saat önceden kızartıp, hazırlayıp, servisten hemen önce sosunu dökerek fırınlayabilirsiniz. Bir gece önceden yapmanızı ise çok önermiyorum.
Şeklini neden klasik bir şekilde sarmak yerine, kuş yuvası gibi yaptığıma gelince :)
Bu şekilde pişerken, domatesin suyu ve domates sosu, köfte ile temas ediyor ve çok daha lezzetli
oluyor…

Malzemeler (7-8 Adet için)
  • 4-5 Adet (ince-uzun) Kemer Patlıcan
  • 2 Adet (orta boy) Domates
  • 2 Adet Çarliston Biber
Köftesi için;
  • 300 Gr. (orta yağlı-köftelik) Kıyma
  • 1 Adet (orta boy) Kuru Soğan
  • 3-4 Dilim Bayat Ekmek İçi
  • 2-3 Dal Maydanoz
  • 1 Tatlı Kaşığı Biber Salçası
  • 1 Tatlı Kaşığı (silme) Kimyon
  • 1 Tatlı Kaşığı (silme) Köfte Baharatı
  • 1 Çay Kaşığı (tepeleme) Karbonat
  • Tuz-Karabiber
Sosu için;
  • 1 Adet (rendelenmiş) Domates
  • 1 Tatlı Kaşığı Biber Salçası
  • 1 Çay Bardağı Su
  • 2-3 Yemek Kaşığı Sıvı Yağ
  • 1 Diş Sarımsak
  • 1 Çay Kaşığı Şeker
  • Tuz
Yapılışı
  • Öncelikle köfte için; ekmekleri ıslatın ve suyunu iyice sıkın.
  • Soğanı rendenin ince tarafı ile püre şeklinde rendeleyin.
  • Maydanozları ince ince kıyın.
  • Ekmek, soğan, kıyma, maydanoz, salça, kimyon, köfte baharatı, karbonat, damak zevkinize göre tuz, karabiberi karıştırın ve iyice özleşinceye kadar yoğurun.
  • Köfte hamurundan, iri parçalar koparıp yuvarlayın ve üstüne hafifçe bastırın.
  • Çok az yağlanmış teflon tavada (ya da fırının ızgarasında) önlü arkalı kızartın.
  • Patlıcanları alacalı şekilde soyun ve uzunlamasına dilimleyin. Her bir dilimi de ikiye bölün.
  • Tuzlu suda yarım saat kadar bekletin, suyunu sıkın.
  • Patlıcanları kızgın yağda hafif turuncu olacak şekilde, önlü arkalı kızartın. Bir kağıt peçete üzerine alarak fazla yağını çekmesini sağlayın.
  • Patlıcanlara, içine bir köfte koyarak (videoda gösterilen şekilde) kuş yuvası gibi şekil verin.
  • Üzerine bir dilim domates ve biber koyun.
  • Sos malzemelerini kısık ateşte 3-4 dk. pişirin.
  • Sosu patlıcanların üzerine gezdirin ve önceden ısıtılmış 190 derece fırında 10-15 dk. (domatesler ve biberler pişinceye kadar) pişirin.
  • Fırından çıkınca üzerlerine kekik serpin ve sıcak servis yapın.

Köfteli İslim Kebabı

Ne olur ne olmaz, belki yorumlarda sarım şekli ile ilgili sorular gelebilir diye önlemimizi baştan aldık. :)
Selahattin Abi bir tane örnek hazırladı, eşimde kayda aldı. Ben güya “Selahattin Abi sen süper yapıyorsun, videoda da sen olmalısın” desem de yine çenemi tutamamışım :)
Kenardan kayınvalide kıvamında burnumu sokmuşum :) Önce sesimin yerine bir müzik mi koysam o bölüme diye düşündüm ama sonra vazgeçtim, ne yapayım bende böyleyim işte :)

0 yorum:

Yorum Gönder