Banner 468 x 60px

 

4 Haziran 2009 Perşembe

Zeytinyağlı Patlıcan

0 yorum
İmam Bayıldı

İMAM BAYILDI'NIN MUSAKKA HALİ :)
İçinde patlıcan geçen tüm tariflerde kullandığım cümleyi yine tekrarlıyorum; patlıcan olsun da ne olursa olsun :)
Benim için; çiğ hariç, her şekilde, her şeyin içinde yiyebileceğim iki yiyecek; bulgur ve patlıcan.
Sihirli değnek gibi, girdiği her tarifi yenilir kılıyor bana göre bu ikisi :)
Yaz geldi, benim için patlıcan sezonu açıldı. Her ne kadar pişirdiğim tüm patlıcanlı yemekleri tek başıma tüketiyor olsamda, şikayetçi değilim, azar azar yapıyorum.
Orjinal imam bayıldı, çok daha zahmetli bir yemek... Bu pişirme şekli ise, yazın taze ekmek ile buz gibi zeytinyağlı yemek yemeye bayılan ve patlıcanı da listesinde üst sıralara yerleştiren benim için demirbaş bir yaz yemeği...
Kızartmaya göre çok hafif ve közlenmişe görede çok daha az uğraşmalı...
Tarif; annemden. Diğer zeytinyağlı yemeklerin yapılışı ile aynı, tek fark soğanın tuz ile ovuluyor olması.
Annem bu yemeği bazen orjinalinde olduğu gibi, (önce patlıcanı bütün şekilde kızartıp, sonra içini doldurarak) yapar, bazende böyle doğrayarak.
Karnıyarık; dağınık pişirildiğinde patlıcan musakka, kabak dolması dağınık pişirildiğinde ise kabak musakka adını aldığına göre, bende bu şekilde pişirdiğimde imam bayıldı musakka :) demeliyim sanırım...
Son olarak her zamanki notumu yineliyorum; ben zeytinyağlı yemekleri çok tatlı sevdiğim için, şeker miktarını biraz bol tutuyorum. Siz damak zevkinize göre azaltma yapabilirsiniz.

Malzemeler
  • 4 Adet (ince - uzun) Patlıcan
  • 1 Adet (orta boy) Domates
  • 2 Adet Çarliston Biber (veya tatlı sivri biber)
  • 1 Adet (orta boy) Kuru Soğan
  • 1 Çay Bardağı Zeytinyağ
  • 1,5 Su Bardağı Su
  • 2 Çay Kaşığı Tuz
  • 1,5 Tatlı Kaşığı Şeker

Yapılışı

  • Patlıcanları alacalı (siyah beyaz şeritli olacak şekilde) soyun. Yarım ay şeklinde doğrayın. Bolca tuz attığınız, su dolu bir kap içinde yarım saat kadar bekletin.
  • Soğanları piyazlık (ince ince, yarım ay şeklinde) doğrayın, iki çay kaşığı tuz ile biraz ovun. Yıkayıp, süzün.
  • Domatesin kabuğunu soyun ve irice doğrayın, biberleri de irice doğrayın.
  • Karnıyarık tenceresi de dediğimiz, yayvan bir tencereye, önce suyunu süzüp, iyice sıktığımız patlıcanları, daha sonra soğanları en üstede biber ve domatesleri koyun.
  • Yağ, su, tuz ve şekeri ekleyip, tencereyi hafifçe sallayarak karıştırın.
  • Yemeğin suyu kaynayana kadar, yüksek ateşte daha sonra kısık ateşte 20-25 dk. patlıcanlar yumuşayıncaya kadar pişirin. (Pişirme sırasında bir kez hafifçe karıştırabilirsiniz)
  • Yemeği ılınınca buzdolabına kaldırın ve en az üç dört saat beklettikten sonra servis yapın.

0 yorum:

Yorum Gönder