Banner 468 x 60px

 

28 Kasım 2007 Çarşamba

Lahana ve Yaprak Sarması

0 yorum
Lahana ve Yaprak Sarması

HER DAMAK TADINA UYGUN SARMA...
Blogumda fazla ana yemek yer almamasının nedenlerinden biride sevgili kayınvalidem biliyorsunuz. Sağolsun, ailedeki tüm bireylerin damak tadına uygun şekilde yemek pişirir. Bildiğimiz bir köfte harcından, maydanoz yemeyenler, biber yemeyenler, soğan yemeyenler diye ayırıp, herkes için ayrı ayrı hazırlar. Aynı şekilde sofrada her zaman 3-4 çeşit salata olur, kimisi biber yemez, kimisi havuç, kimisi soğan vs.. vs.. liste uzar gider. Ben yemek seçmenin yasak olduğu bir ailede büyüdüğüm içinde açıkçası eşim ve kardeşlerinin bu tavırları bana çok şımarıkça gelir, üzülürüm kayınvalidem için.
Hiç unutmam, çok küçükken bir gün sofrada yemek yiyoruz ve kardeşim, arnavut ciğerini sevmiyor, sevmemek ne kelime yutamıyor zavallı:( Birden sofrada ağlamaya başladı, Babam "Ne oldu ?" deyince "Yutamıyorum" demişti. Babam da "O zaman ablanında seninde bir yemek yememe hakkınız var, sen seçimini ciğer'den yana yaptın" demişti. Bende illa bir şey seçeceğim ya "Pırasa" demiştim. Şimdi babama çok teşekkür ediyorum her fırsatta iyiki bizi böyle yetiştirmiş, girdiğim her ortamda rahatlıkla her yemeği yer ve de tadının, tuzunun damak zevkime uygun olması dışında başka bir şart aramam.
Lahana ve yaprak sarması da yine kayınvalidemin herkesin zevkine göre ayrı ayrı pişirdiği yemeklerden. Eşim yemeğin içinde et sevmediği için, bir kısmını etsiz, eşi etli sevdiği için bir kısmını kıymalı , bir kısmını da tencerenin altına çorbalık kemikler koyarak yapıyor sarmayı. Ben tüm tencerelerden de ziyadesiyle yiyorum tahmin edeceğiniz gibi :) Şimdi sizlerle paylaşacağım tarif etsiz olarak hazırlanan dolma harcı.
Siz isterseniz bu şekilde (ki mükemmel oluyor) yada tencerenin altına kemik parçaları dizerek, yada bu ölçülerdeki malzemeye 200 gr. kadar kıyma koyarak hazırlayabilirsiniz dolmalarınızı. Hepsini de severek yiyen biri olarak ayrım yapamadan öneririm.

Malzemeler
  • 4 Su Bardağı Pirinç
  • 3 Orta Boy Domates
  • 1 Orta Boy Soğan
  • 1 Orta Boy Kırmızı Biber
  • 5 Adet Sivri Biber
  • 5-10 Dal Maydanoz
  • 2 Yemek Kaşığı (Tepeleme) Kuru Nane
  • 1 Yemek Kaşığı (Silme) Karabiber
  • 2 Yemek Kaşığı (Tepeleme) Biber Salçası
  • 1,5 Yemek Kaşığı (Tepeleme) Domates Salçası
  • 1,5 Su Bardağı Sıvı Yağ
  • Tuz

Yapılışı

  • Domates, soğan, kırmızı biber, sivri biber, maydanozu birlikte robotta püre haline gelinceye kadar çekin. Pirinci ve diğer malzemeleri ekleyin. Kaşıkla karıştırarak malzemelerin iyice karışmasını sağlayın.

Beyaz Lahana ve Kara Lahana Sarması yapmak için;

  • Bir tencereye bol miktarda su (makarna haşlayacak gibi) koyun ve 1 yemek kaşığı toz şeker ekleyin. Su kaynayınca, yapraklara ayırıp yıkadığınız lahanalardan 5-6 yaprak kaynar suya atın ve 1-2 dk. kaynatın. Fazla yumuşamadan hemen çıkarın ve lahana bitene kadar işlemi tekrarlayın.
  • Lahananın uç kısmına 1 yada 2 yemek kaşığı kadar (göz kararı) harçtan koyup, önce iki yanından içeri kıvırın, sonrada başından ucuna kadar yuvarlayarak rulo yapın. (Sigara böreği sarar gibi)
  • Tencereye bitişik olarak, ama çokda sıkıştırmadan dizin. Üzerini geçmeyecek kadar su koyun, önce normal ateşte, kaynayınca altını kısarak, kısık ateşte lahanalar ve pirinçler pişinceye kadar pişirin.

Yaprak Sarması yapmak için;

  • Temizleyip, bir poşete koyduğunuz yaprakları derin dondurucuya koyun. Kullanmak istediğiniz zaman çıkarıp, çözülmesini bekleyin. Maydanoz ve nane'yi buzluktan çıkarttığımız zaman oluşan yosunumsu kıvam normalde hoşumuza gitmez. Ama yaprak sarması için bu özelliği olumlu olarak kullanıyoruz:) Çözülünce yumuşayan yapraklar, kaynatmadan ve böylelikle vitamini lezzeti kaybolmadan kolaylıkla sarılabiliyor.
  • Buzlukta yaprağınız yoksa ve siz aynı gün sarma yapmak istiyorsanız, lahana sarmasındaki kaynatma işlemini yapmalısınız. Sarma, dizme ve pişirme şekli de lahana sarması ile aynı.
Devamını Oku...

PORSELEN DEMLIK CAY SAATI TARIFLERI 5 - MİNİ MİNİ POĞAÇALAR

0 yorum

CANIM NURCAN'ım BU POĞAÇALAR SENİN İÇİN...
UMARIM BEĞENİRSİN
SEN İSTE BEN POŞET ÇAY ETKİNLİĞİNE BİLE KATILIRIM :))





MALZEMELER:

1/2 SU BARDAĞI SIVIYAĞ
2 SU BARDAĞI ILIK SÜT
1 ÇAY KAŞIĞI TUZ
2 ADET KESME ŞEKER
2 ÇORBA KAŞIĞI KURU MAYA
1 ADET YUMURTA SARISI
ALDIĞI KADAR UN


YAPILIŞI:

ILIK SÜTE ŞEKERİ VE MAYAYI KATIP KARIŞTIRARAK ERİMESİNİ SAĞLAYALIM. UNU ELEYİP ORTASINI HAVUZ ŞEKLİNDE AÇALIM.HAVUZUN İÇİNE MAYALI SÜTÜ TUZU VE SIVIYAĞI EKLEYİP UNLA BİRLİKTE YUMUŞAK BİR HAMUR YAPALIM.
YARIM SAAT HAMURUMUZU BEKLETELİM İYİCE MAYALANMASI İÇİN.
MİNİK MİNİK PARÇALAR KOPARIP ŞEKİL VERELİM. FIRIN KAĞIDI SERDİĞİMİZ TEPSİYE DİZİP ÜZERLERİNE YUMURTA SARISI SÜRELİM VE ÖNCEDEN ISITILMIŞ 180 DERECE FIRINDA PİŞİRELİM.
İSTEĞE GÖRE SUSAM,ÇÖREK OTU DA SERPİŞTİREBİLİRSİNİZ J
İÇLERİNE ARZUNUZA GÖRE PEYNİR,DEREOTU,MAYDONOZ KARIŞIMI VS… NE İSTERSENİZ KOYUP SERVİS YAPABİLİRSİNİZ

AFİYET OLSUN…
Devamını Oku...

26 Kasım 2007 Pazartesi

Söke Un - Çavdar Ekmeği

0 yorum

Söke Un - Çavdar Ekmeği

EKMEK MAKİNASI VE SÖKE UN İLE İLGİLİ BİR YAZI...
Ekmek makinası almak için çok uzun süre düşündüm, pişirme süresinin uzunluğu, kaplayacağı alanın büyüklüğü, ekmeğim hazır satın alınanlar gibi lezzetli olacakmı endişesi ve daha bir çok düşünce kafamda uçuşup durdu. Son zamanlarda yaşadığım bir iki olay nedeniyle (her zaman ekmek aldığım fırında imalathaneden kedi miyavlaması gelmesi gibi) ekmeğimi kendim yapmak fikri de çok cazip gelmeye başlamıştı.
Önce elde yoğurarak bir iki
ekmek denemesi yaptım, çok da güzel oldu ama yoğurma işlemi ve mayalanmasını takip etmek biraz zahmetli geldi açıkçası vazgeçtim. Sonra ekmek makinalarını araştırmaya başladım, konunun uzmanı sevgili Binnur'un sayfasını ve sevgili Devletşah'ın konu ile ilgili yazılarını okudum ve ramazanın ilk günü ekmek makinama kavuştum. Marka olarak, Sinbo'yu tercih ettim, hem fiyatı hemde Binnur ve Devletşah'ında Sinbo kullanıyor olması fikrimi çok etkiledi. Kararımdan çok memnunum, benim gibi karar aşamasında olan herkese öneririm. Sadece ekmek değil, hamur yoğurma işleminide artık makina da yapıyorum.
Ekmek makinamı aldığım günden beri severek kullanıyorum ama, işte bu ama... kısmı biraz can sıkıcı idi, çünkü ekmeklerim biraz tok bir dokuya sahip, yani nasıl desem fırınlarda satılanlar gibi olmuyordu nedense.
Ama bu durum uzun sürmedi,
Yasemin şekerim bizi kahvaltıya davet edipte muhteşem çavdar ekmeği ile tanıştırana kadar. Yasemin'in ekmeğini bende eşimde bitirene kadar iltifat ede ede yedik ve hemen sırrını sordum tabi, meğer Söke Un karışımları ve onun hokus pokuslu elleri imiş bu lezzeti oluşturan.
Hemen bir paket çavdar unlu karışımdan aldım ve fotoğrafta gördüğünüz muhteşem görünümlü ve inanılmaz lezzetli ekmeği yaptım.
Kutunun içinden iki paket çıkıyor, ben birini sade, birini cevizli yaptım, her ikisi de çok ama çok güzel oldu. Yumuşacık dokulu nefis bir ekmek.
Eşim ve ben o kadar çok sevdik ki, bir sonraki markete gidişimizde
Söke Un'un tüm çeşitlerini alıp yapmayı düşünüyorum ve sizlere şiddetle öneririm.

Malzemeler
  • 320 ml. Su (1 Su Bardağı = 200 ml.)
  • 2 Yemek Kaşığı Zeytinyağ
  • 1 Çay Kaşığı Tuz
  • 1 Çay Bardağı İri Çekilmiş Ceviz
  • 500 gr. (1 Paket) Söke Un - Çavdar Unlu Karışımı
  • 1 Paket Kuru Maya (paketin içinden çıkıyor)
Yapılışı

(Ekmek Makinası ile)
  • Makinanın yoğurma kabına sırasıyla, su, tuz, yağ ve 1 paket un karışımı dökün. Unun ortasına küçük bir havuz açarak, mayayı dökün ve üzerini kapatın.
    En az 3 saatlik bir program (Ben 3 saat süren "Normal ekmek" seçeneği ile yapıyorum) ince kabuk ve 900 Gr. ayarlarını seçin.
  • Ekmeğinizi, makinenin içinde en az 3-4 saat dinlendirmenizi, hatta en güzeli gece çalıştırmanızı ve sabah makinadan çıkartıp yemenizi öneririm.
(Elde yoğurarak)
  • Tüm malzemeleri yoğurun ve üzerini kapatarak 30 dk. mayalandırın.
  • Hafifçe yağladığınız tepsiye, hamurdan küçük toplar kopararak dizin ve yine üzerini kapatarak oda sıcaklığında hamurlar iki katı şişinceye kadar bekleyin.
  • 180 derece ısıtılmış fırında yaklaşık 20-25 dk. pişirin. (Isırma kontrolü yapmadan fırından çıkarmayın:)
  • Fırının içine, ısıya dayanıklı bir kase ile su koymayı unutmayın, böylelikle yumuşacık kabuğu olan bir ekmeğiniz olacak.

Söke Un - Çavdar Ekmeği
Devamını Oku...

23 Kasım 2007 Cuma

Güle Güle ESRA...

0 yorum


GÜLE GÜLE ESRA.......
Bu blogu kurduğum gün hiç bu kadar yüreğim acı dolu, gözleri yaşlarla dolu olarak bir yazı yazacağımı düşünmemiştim. Yüzünü tanımasamda sanki arkadaşım gibi hissettiğim, güler yüzünü ve yaşam enerjisini sadece kelimeler ile bana ulaştıran cıvıl cıvıl hayat dolu
ESRA'mızı kaybettik.
Kendisi
son yazısında bize birazcık anlatmış hasta olduğunu ama ne o ne de bizler astım hastalığının onu bizlerden ayırabileceğini düşünmedik bile. Ay sonu Kevgir'de Zerrin ile neler hazırlayacaklar bize bakalım diye düşündüm ben sadece. Kayseri'nin bir köyünde sağlığını hiçe sayarak yerine getirdiği öğretmenlik görevini yapıyordu Esra.
Yarın Öğretmenler Gününü kutlayacaktı, çocukları yine sevindirecekti onu...
Doktora gitmeyi bile belkide bu günü yaşamak adına erteledi...
Yüzünü görmemiş olsak da, seni çok ama çok sevdik Esra. Mekanın cennet olsun.

Esra'ya sizde bir şeyler yazmak isterseniz, aşağıdaki linke tıklayabilirsiniz...
Devamını Oku...

22 Kasım 2007 Perşembe

Browni

0 yorum
Browni

KAYNANA ÇATLATAN TARİFLER ETKİNLİĞİ İÇİN... :)
Her ne kadar benim kendi annemden ayırmadığım kadar sevdiğim bir kayınvalidem de olsa, etkinlik logosu ve fikri çok ama çok hoşuma gittiği için katılmak istedim. Bundan
önceki Yaman Etkinlikler'e katıldığımda da, Türk Gecesi etkinliğinde de aynı şeyleri söylemiştim, sevgili Ayşe'cik sayesinde etkinliklere bir hareket bir neşe geldi.
Browniyi Dr.Oetker kakao paketinin arkasında görüp yaptım ve her zamanki gibi yanıltmadı beni. Çok lezzetli ve hazır satılan browniler gibi oldu. Zaten böyle giderse kendimi Dr.Oetker markasının gönüllü reklamcısı ilan edeceğim:) Çıkarttıkları her ürün gerçekten çok başarılı, Kakao ve Pudra şekerini başka marka alırsam aynı lezzeti yakalıyamıyorum. Çeşnili kabartma tozları bir harika, maya'sı da öyle. Hele son günlerde çıkarttığı Gurme Puding şahane, mutlaka denemenizi öneririm, ben portakallı ve vişnelisini denedim. Şiddetle tavsiye ederim. Evet kendi sitelerinde bile bu kadar övgülü sözler yoktur sanırım, konuyu kapatsam iyi olacak:)
Geçen sefer yine kakao paketinin arkasında görüp yaptığım
Sütlü Kek en favori lezzetim olunca, bu tarifide hiç düşünmeden gözüm kapalı denedim. Sadece 24 cm'lik kalıp biraz büyük geldi bu nedenle ince oldu, bir dahaki sefere daha küçük bir kalıpta yapacağım. Birde Browni deyince aklımıza ıslak ıslak bir kek gelir (en azından benim öyle) bu kek için ben büyükçe bir çay bardağı harç ayırdığım ve harcı dökmeden önce kürdanla delikler açtığım halde çok ıslak olmadı, nemli ama biraz sert bir kek oldu, aklınızda bulunsun. Kekin en sevdiğim tarafı ise ayırdığım harcın içinde çiğ yumurta olmaması ve pişirilmiş olması, çünkü ben un koymadan evvel 1 su bardağı harcından ayrılıp üzerine dökülen kekleri, çiğ yumurta ve yağ olduğu için sevmiyorum açıkçası.
Böyle neşeli bir etkinlik konusu düşündüğü için sevgili
Lalecik'e çok teşekkür ediyor ve kolaylıklar diliyorum.

Malzemeler
  • 125 Gr. (1/2 Paket) Margarin
  • 1 Su Bardağı Toz Şeker
  • 2 Yemek Kaşığı Kakao
  • 1/2 Su Bardağı Süt
  • 2 Adet Yumurta
  • 1 Su Bardağı Un
  • 1 Çay Bardağı Damla Çikolata (Ben ekledim)
  • 1 Paket Kabartma Tozu
  • 1 Paket Vanilya

Yapılışı

  • Margarin, kakao, şeker ve sütü karıştırarak pişirin. Kaynamaya başlayınca altını kısıp 1 dk. kaynatın. Karışımdan 1 çay bardağı ayırın (ben Aida model büyük çay bardağı ile ayırdım) gerisini soğumaya bırakın.
  • Soğuyan karışıma yumurta sarılarını ekleyip çırpın.
  • Karışıma elediğiniz toz malzemeleri, damla çikolatayı ve cam bir kasede kar haline getirdiğiniz yumurta aklarını ekleyin ve nazikçe karıştırın.
  • Yağlayıp, unladığınız kalıba dökün ve 180 derecede 25-30 dk. kürdan temiz çıkıncaya kadar pişirin.
  • Kek fırından çıktıktan 10 dk. sonra üzerine kürdanla delikler açarak ayırdığınız kakaolu karışımı dökün ve kaşığın tersi ile yedirin.
  • 3-4 saat ya da 1 gece dinlendirdikten sonra servis yapın.
Devamını Oku...

20 Kasım 2007 Salı

Ispanaklı Pasta

0 yorum
Ispanaklı Pasta

YANILTICI GÖRÜNÜMLÜ PASTA :)
Hafta sonu gezmelerimde
harika sofralara konuk olduğumu, birbirinden güzel yiyecekleri tattığımı anlatmıştım. Sevgili Münevver Abla'nın güzelliklerini kendi sayfasında bulabilir, sizde benim gibi kendisini hayranlıkla takip edebilirsiniz.
Ben sizlerle blogu olmayan bir Münevver'in tariflerini paylaşmak istiyorum. Cumartesi akşamı Münevver ve Hülya yenge'nin yaptığı nefis yiyecekleri tek tek yayınlayacağım, bunlardan ilki Ispanaklı Pasta...
Pastanın görüntüsü gerçekten müthiş, gıda boyası kullanılmadığı için sağlıklı ve içinde ıspanak olduğu tadından kesinlikle belli olmuyor.
Hatta içine bütün olarak kavrulmuş antep fıstığı serperseniz kesinlikle fıstıklı pasta diye ikram edebilirsiniz:)

Malzemeler
  • 3 Adet Yumurta
  • 1,5 Su Bardağı Toz Şeker
  • 1 Su Bardağı (haşlanmış ve püre halinde) Ispanak
  • 1/2 Su Bardağı Sıvı Yağ
  • 2 Su Bardağı Un
  • 1 Paket Kabartma Tozu
  • 1 Paket Vanilya

Arası için;

  • Krem Şanti
  • Damla çikolata

Yapılışı

  • Ispanakları yıkayın ve kaynar suya atarak 2-3 dk. bekletin. Suyunu süzün ve robotta püre haline gelinceye kadar çekin. (Ispanağın çekilmiş haldeki ölçüsü 1 su bardağı olmalı)
  • Yumurtaları ve şekeri krema kıvamına gelinceye kadar çırpın. Yağı ve ıspanak püresini ekleyin ve çok az çırpın.
  • Toz malzemeleri bir kaba eleyin ve sıvı malzeme ile karıştırın.
  • 180 derecede yaklaşık 35-40 dk. kürdan temiz çıkıncaya kadar pişirin.

Ispanaklı Pasta

Not 1: Cuma günü Ayşem'ciğimi izlemek için Oktay Usta'nın programını açtım ve de tesadüfen programda da ıspanaklı pasta yaptı Oktay Usta. Kendisinin bahsettiği bir püf noktasını sizlerle paylaşmak istedim. Ispanakları robotta çekerken, robotu kısa aralıklarla çalıştırmamızı, çünkü ısınan bıçağın ıspanağın rengini değiştirip koyulaştıracağını söyledi.

Not 2: Pastanın içine kendiniz bir pasta kreması da hazırlayabilirsiniz ama Münevver, pasta kreması ile yapınca pastanın çok ağır olduğunu, en güzelinin krem şanti ile yapılan olduğunu söyledi.

Not 3: Pastanın üzerindeki süsleme kısmını tahmin etmişsinizdir diye düşündüğüm için yazmamıştım, ama sevgili Aynur gibi, başka merak edenler de olabilir diye yazmaya karar verdim:) Keki ikiye ayırdığınızda, her iki parçanın iç kısmından birazcık koparıyorsunuz, yada parmak uçlarınızla hafifçe tırmıklarsanız:) da aynı şey olur. 1 su bardağı kadar ayırdığınız parçaları robotta çekiyor ve pastanın üzerine serpiyorsunuz. Hepsi bu...

Devamını Oku...

GAZOZLU KEK

0 yorum



MALZEMELER:

4 ADET YUMURTA (BEN 3 KULLANDIM)
2 SU BARDAĞI TOZ ŞEKER
1 ŞİŞE GAZOZ
1 PAKET VANİLYA
1 ÇORBA KAŞIĞI MARGARİN
3 SU BARDAĞI UN
SÜSLEMEK İÇİN HİNDİSTAN CEVİZİ

YAPILIŞI:

YUMURTA VE TOZ ŞEKERİ İYİCE ÇIRPIP GAZOZU İLAVE EDELİM.VANİLYA VE 1 KAŞIK MARGARİNİMİZİ EKLEYİP KAŞIKLA ŞÖYLE BİR KARIŞTIRALIM.EN SON OLARAK UNU DA EKLEYİP BÜTÜN MALZEMEYİ KARIŞTIRALIM.HAZIRLADIĞIMIZ KARIŞIMI YAĞLANMIŞ VE UNLANMIŞ OLAN KALIBIMIZA BOŞALTIP ÖNCEDEN ISITILMIŞ 180 DERECE FIRINDA 50 DAKİKA KADAR PİŞİRELİM,
SOĞUDUKTAN SONRA HİNDİSTAN CEVİZİ İLE SÜSLEYİP SERVİS YAPALIM…


AFİYET OLSUN…


Devamını Oku...

19 Kasım 2007 Pazartesi

2 Muhteşem Sofra...

0 yorum
Münevver'in Sofrası

HÜNERLİBAYANLAR İÇİN HAZIRLANAN SOFRA :)
Hafta sonu çok gezenti idim, 3 farklı evde misafir oldum ve harika yiyecekler yedim. Önce biricik ablamız
Münevver Abla'nın evine konuk olduk, onun sıcacık ev sahipliğinde birbirinden nefis yiyecekler tattım, hatta tatmak kelimesi biraz hafif kalıyor, sofradaki herşeyden en az iki kez aldım.
Bir kez de bu yazı ile sana çok teşekkür etmek istiyorum Münevver Ablacım, ellerine sağlık, her şey çok ama çok güzeldi tadı damağımda kaldı.
Münevver Abla'nın sofrasından inanılmaz tok bir şekilde kalktığım için akşam üzeri gittiğimiz ikinci sofrada herhalde hiç bir şey yiyemem diyordumki; "büyük lokma ye, büyük konuşma" demişler ya atalarımız, işte bende büyük konuşmak yerine büyük lokmaları ağzıma atmaya devam ettim.
Eşimin akrabaları olan Hülya yenge ve Münevver kelimenin tam anlamı ile döktürmüşlerdi.
Laf arasında eşimle fotoğraflarını çekerken Münevver; "Bu sofra sizin için değil, Hünerli Bayanlar blogu için hazırlandı zaten" :) deyince hepimiz çok güldük.

Münevver'in Sofrası

Hülya yenge'nin sitede nefis bir Baklava'sı vardı, şimdi birde tek kişilik pastaları olacak, Münevverciğim ise Kabaklı salata, Kremalı Kurabiye ve Ispanaklı Pasta yapmıştı. Hepsi birbirinden güzel olan tarifleri her zamanki gibi arşivimin düzenli olması için tek tek yayınlayacağım.

Münevver Abla Sofra

Sevgili Pınar'cığımın objektifinden Münevver Abla'nın sofrası. Sadece görüntüleri değil, lezzetleri de inanılmazdı. Bir gün bende hem bu kadar şık görünen hem de yiyen herkesin mest olacağı kadar lezzetli çeşitleri olan sofralar kurmayı hayal ediyorum Münevver Ablacığım, olur değil mi?...

Devamını Oku...

15 Kasım 2007 Perşembe

Havuç Çorbası

0 yorum
Havuç Çorbası

MERCİMEKSİZ MERCİMEK ÇORBASI :)
Blogunda sadece pasta ve kek görmek istemiyorum, ana yemekler ve çorbalar da olmalı diyen Fatoş'cuğumu dinlemeye karar verdim. Kendisi bu konuda çok yeteneklidir ve ben yapmayı bildiğim tek çorba olan mercimek çorbası'nıda ondan öğrenmişimdir:)
Bana her konuşmamız da "Kağıdı kalemi al, şimdi sana bir çorba tarifi yazdırıyorum, şimdi bak etleri alıyorsun ya da tavukları küçük küçük doğra..." şeklinde başlayan cümleler kurar.
Fatoşun ve eşinin çok sevdiği bir çorbaymış havuç çorbası. Dışarda yedikten sonra çeşitli denemeler sonucunda en güzel sonuca ulaşmış, banada tarifi verirken "İlk yapışımda sadece havuç ile yaptım ve çok tatlı oldu, sonrakilerde yavaş yavaş tutturdum" dedi.
Bende geçen akşam denedim çorbayı ama evde süt olmadığı için koymadım birde yağını biraz fazla kaçırmışım, sanırım bende Fatoş gibi 2. hatta 3. yapışımda istediğim lezzeti yakalayacağım.
Sizlere aşağıda verdiğim ölçüler ile yapmanızı öneririm, beğeneceğinizi düşünüyorum, ama yinede ilk yapışınızda "ben bir dahaki sefere soğanı daha az koyayım, ya da yağını arttırayım" diyebilirsiniz, damak zevkinize kalmış.

Malzemeler

  • 2 Adet (Orta Boy) Havuç
  • 1 Adet (Orta Boy) Patates
  • 1 Adet (Orta Boy) Kuru Soğan
  • 2 Diş Sarımsak
  • 6 Su Bardağı Su
  • 3/4 Çay Bardağı Sıvı Yağ
  • 1/2 Çay Bardağı Süt
  • Tuz, Karabiber
Yapılışı
  • Havuç, patates, soğan ve sarımsakları irice doğrayın ve üzerine su ekleyerek, hepsi pişinceye kadar kaynatın.
  • Karışımı el blenderi yardımıyla (ya da robotta) pürüzsüz bir kıvama gelinceye kadar parçalama işlemi yapın. Bu aşamada tuzunu ekleyin.
  • Süt ekleyerek, kısık ateşte 4-5 dk pişirin.
  • Ayrı bir tavada sıvıyağı kızdırın ve çorbanın üzerine dökün. 4-5 dk. daha karıştırarak kaynatın. Altını kapattıktan sonra karabiber serpin ve servis yapın.
Devamını Oku...

Mutfakta Ateş Var :)

0 yorum


BİR KOMŞUMUZ DAHA OLDU...
Yeni mi yeni, nur topu gibi bir blogumuz daha oldu. Sevgili
Kevser'in hikayesi; hemen hepimizinki ile aynı aslında. Bir gün değişik bir şeyler deneme amacı ile google'a tıklama, yemek siteleri ile tanışma ve gel zaman git zaman, "ben de yapabilirim aslında" diyerek bu dünyaya adım atış...
Ben kendisini çok az tanımama, hatta yüz yüze tanışmamamıza rağmen çok sevdim. Sıcaklığı mesafeleri aşıp bana ulaştı. Daha ilk tarifinde, bir salatanın süslenmesi ile ilgili bir çok şey öğrendim kendisinden ve eminim daha pek çok şey öğreneceğim.
Blog dünyasının tüm güzelliklerini, karşılıksız paylaşımları, tanımadan sevilen sımsıcacık yürekleri kısacası benim son on aydır yaşadığım tarifsiz güzellikleri
Kevser'inde yaşaması dileğiyle...
Hadi yanlız bırakmayalım, hoşgeldin diyelim
Kevser'e...
Devamını Oku...

11 Kasım 2007 Pazar

Çikolata Soslu Muz

0 yorum
Çikolata Soslu Muz

EV YAPIMI BANANA SPLIT:)
Eşim çikolatayı, çikolatalı tatlıları ve pastaları çok sever. (Aslında en çok Köşkeroğlu'nun kuru baklavasını sever, o ayrı)
Geçen akşamüstü "Canım pasta istiyor" demezmi? Kendisine bir pasta yapımının saatler aldığını ve onun yerine daha basit bir şey istemesi gerektiğini anlattım:)
Konuyu değiştirip, unutmasını sağladığımı sanarken (!) yemekten sonra, elinde çikolata sos paketi ile salona gelip, "hiç değilse bunu pişir" diyince, içim burkuldu. Sadece bizim değil, beylerin de tatlı krizi tutuyormuş meğer, öğrenmiş oldum. Mutfağa girdim ve sosu her zamanki gibi
mikro dalga fırında pişirirken aklıma gelen bu uyduruk tatlıyı yaptım.

Malzemeler
  • 1 Paket Dr.Oetker Çikolata Sosu
  • 2,5 Su Bardağı Süt (sosu pişirmek için)
  • 1 Adet Muz
  • 6-7 Adet Kakaolu Piknik Bisküvi
  • Kavrulmuş Fındık Kırığı
  • Damla Çikolata

Yapılışı

  • Çikolata sosunu paketin üzerindeki tarife göre (ya da benim gibi) pişirin. Bir tabağa bir sıra bisküvi dizin ve üzerine sıcak sos dökün, muzları biraz kalınca dilimleyin ve sosun üzerine dizin. Kalan sosu da muzların üzerine gezdirin ve damla çikolata ile fındık kırığı serpin.
Devamını Oku...

8 Kasım 2007 Perşembe

Sütlü Kek

0 yorum
Sütlü Kek

HEM KEK HEM DE PANDİSPANYA...
Geçen hafta
Cevizli Pasta yazısında yeni bir kek keşfettiğimi ve en kısa zamanda sizlerle paylaşacağımı yazmıştım. Tarifi Dr.Oetker Kakao paketinin arkasında gördüm ve malzemelerden nefis bir şey olacağını anladım. Aylardır blog dünyasının içinde olmak böyle bir yetenek kazandırıyor sanırım, malzemeleri okuyunca ortaya nasıl bir şey çıkacağını kestirebiliyorum artık.
Keki pişirip tadına bakınca altın bulmuş kadar sevindim desem inanın abartmış olmam, neden derseniz; bir kere tek başına kek olarak bile olağanüstü lezzetli ve pandispanya olarakda inanılmaz başarılı. Ben son iki hafta içinde dört beş kez yaptım ve bazen üzerine bir parça kaymak koyarak, bazen çikolata sos dökerek afiyetle yedik.
Bir kez de keki 3 parçaya bölerek arasına Cappucinolu Creme Ole sürdüm.
(
Burçin sayesinde keşfettim bu creme oleyi ve çok lezzetli) ve yine muhteşem oldu. Sadece her zaman kullandığım Dr.Oetker'in pasta kreması ile denemedim ama pazar günü annemin doğum günü ve çilekli yada çikolatalı pasta kreması ile yapacağım eminim müthiş olacak.

Malzemeler
  • 5 Adet Yumurta
  • 2 Su Bardağı Toz Şeker
  • 1 Paket (250 Gr.) Margarin
  • 2 Yemek Kaşığı Neskafe
  • 1 Su Bardağı Mısır Nişastası
  • 1 Su Bardağı Un
  • 4 Yemek Kaşığı Kakao
  • 1 Paket Kabartma Tozu (Ben ekledim)
  • 1 Paket Vanilya
  • 1 Su Bardağı Süt (Islatmak için)

Yapılışı

  • Yumurtaları ve şekeri, şeker eriyinceye kadar yaklaşık 5-6 dk. iyice çırpın. Eritip ılıttığınız margarini ekleyip karıştırmaya devam edin.
  • Bütün toz malzemeleri bir kaba eleyin ve sıvı malzemeleri katarak çırpma teli ile karıştırın.
  • 24 cm. lik kelepçeli kalıbı katı yağ ile yağlayıp un serpin. Karışımı kalıba dökün.
  • 175 derece de ön ısıtma yapılmış fırına verin ve 1 saat 10 dk. fırının kapağını açmadan pişirin.
  • Keki fırından çıkarın ve 4-5 dk. sonra 1 bardak sütü kaşıkla dökerek yedirin.
  • 1-2 saat sonra kalıptan çıkarıp servis yapabilirsiniz. Eğer bir gün önceden yaparsanız kek çok daha güzel oluyor.

Sütlü Kek

ÇOK ÖNEMLİ NOTLAR

Tariflerimi sizlerle paylaşmadan önce defalarca deniyorum ve karşılaştığım sorunları sizler yaşamayın diye notlar halinde belirtiyorum. Bu keki her zamankinden daha fazla ve farklı şekillerde test ettim ve bu nedenle pişirmeden önce notları mutlaka okumanızı rica edeceğim.

NOT 1: Keki yapmaya karar verdiğinizde "iyi hoş da şu margarin işi bozuyor, ben bunu sıvı yağ ile yapayım" demeyin. Çünkü ben dedim:) ve ikinci fotoğraftaki ortası çökmüş ve mud kek kıvamında bir kek çıktı ortaya. Kekin tamamı damla çikolata katılarak truff haline getirildi.

NOT 2: Tarifteki mısır nişastası yerine "hepsi nişasta, sonuçta" demeyin. (Ben dedim) Buğday nişastası ile olmuyor mesela. Lezzeti güzeldi ama ertesi gün keki keserken üst kısım dağıldı.

NOT 3: Keki mutlaka 1 saat 10 dk. pişirin ve kapağını asla açmayın. Daha öncesinde ne kadar kabarmış görünsede içi henüz pişmemiş oluyor ve fırının kapağını açarsanız ortası çöküyor.

NOT 4: 1 saat 10 dk. sürenin sonunda kürdanı mutlaka kenarına batırın, ortası daha geç pişer diye ortasına batırmayın yine kekinizin ortası çöker.

NOT 5: Süt ile ıslatma işlemi için paketin arkasında 20 dk. sonra ve 2 su bardağı süt diye yazmış ama en güzel sonucu 4-5 dk. sonra ve 1 su bardağı süt ile ıslattığımda aldım. Süt ortaya doğru birikme yaparsa elinizle kalıbı oynatarak sütün kenarlara dağılmasını sağlayın.

NOT 6 : Keki pandispanya olarak kullanacaksanız ya çok az süt ile ıslatın ya da ıslatmayın ve mutlaka 2 gün önceden pişirin. Kullanacağınız zaman kestikten sonra hafifçe ıslatın. Böylelikle parçalanmasını önlemiş olursunuz.

Devamını Oku...

6 Kasım 2007 Salı

Renkli Truff

0 yorum
Truff

RENKLİ KURABİYELERİN VURDUĞU 3.KUŞ :)
Bir önceki yazımda
Kurabiye Operasyonu için renkli elma ve lale kurabiyeler yaptığımı ve elma kurabiyeler ile aynı zamanda Ahmet'in doğum gününü kutladığımızı anlatmıştım.
Cuma günü aynı zamanda birbirinden şirin ikiz kız kardeş olan Emine ve Zeynep'in de doğum günüydü, bende onlara hediye truff yapmaya karar verdim.

* Bir önceki gün yaptığım Havuçlu Kek'ten dört kalın dilim kestim ve çatalla ezdim. Üzerine döktüğüm beyaz çikolata sosundan biraz artmıştı, bir çay bardağı kadar koydum ve yoğurdum. Tam yuvarlakları yapıp kakao ve hindistan cevizine bularken aklıma bir fikir geldi; hediye paketi yaparken bir kaç tanesi kırılan renkli kurabiyeler... Ayrı ayrı tabaklara kurabiyeleri parmaklarımla ezip toz haline getirdim ve truffları buladım. İşte ortaya bu şirinler çıktı.

Truffların en komik yanı, ikram ettiğiniz kişilerin sarıları muzlu, yeşilleri fıstıklı ve pembeleride meyveli sanması :) Genellikle herkes "ben kakaolu alıyım" deyince ister istemez gülüyorsunuz:) Bu renkli tozlar bende yepyeni fikirler oluşturdu, üzerine sos dökülmüş kurabiyeleri yada pastaları süslemek için kullanılabilir.
Boş bir vaktimde sırf bu amaçla, rengarenk kurabiyeler pişirmeyi ve toz halinde buzdolabında saklamayı planlıyorum...
Devamını Oku...

LİMONLU BİSKÜVİ

0 yorum

MALZEMELER:

3 SU BARDAĞI UN
1 PAKET KABARTMA TOZU
70 GR. MARGARİN
2 ADET YUMURTA
1 ADET LİMONUN RENDELENMİŞ KABUĞU
1 SU BARDAĞI TOZŞEKER
1 PAKET VANİLYA


YAPILIŞI:

BÜTÜN MALZEMELERİ KARIŞTIRIP YUMUŞAK BİR HAMUR ELDE EDENE KADAR YOĞURUN.
HAMURDAN 1 PARMAK KALINLIĞINDA ŞEKİLLER YAPIP ÖNCEDEN ISITILMIŞ 180 DERECE FIRINDA ÜZERİ PEMBELEŞENE KADAR PİŞİRİN.

AFİYET OLSUN…
Devamını Oku...

SÜTLÜ KURABİYE

0 yorum

KURABİYE TARİFİNİ SOFRA DERGİSİNDEN ALDIM.TADI TAM KLASİK EV KURABİYESİ..HEM PRATİK HEM LEZZETLİ...


MALZEMELER:

YARIMSU PARMAĞINDAN BİR PARMAK FAZLA TOZ ŞEKER
1 ADET YUMURTA
İKİ BUÇUK ÇORBA KAŞIĞI TEREYAĞI
YARIMSU BARDAĞINDAN BİRAZ FAZLA SÜT
ALDIĞI KADAR UN
1 PAKET KABARTMA TOZU
ÜZERİ İÇİN TOZ ŞEKER

YAPILIŞI:

TOZ ŞEKER,YUMURTA VE TEREYAĞINI DERİN BİR KABA ALIN. SÜTÜ İLAVE EDİN.
UN VE KABARTMA TOZUNU DA EKLEYİP KULAK MEMESİ YUMUŞAKLIĞINDA BİR HAMUR ELDE EDENE KADAR YOĞURUN. HAMURDAN KÜÇÜK BEZELER KOPARIN.
BEZELERİ ELİNİZLE YUVARLAYIP,YASSILAŞTIRIN.YAĞLI KAĞIT SERDİĞİNİZ FIRIN TEPSİSİNE KURABİYELERİ DİZİN.
ÜZERLERİNE TOZ ŞEKER SERPİN.ÖNCEDEN ISITILMIŞ 180 DERECE FIRINDA ÜZERLERİ PEMBELEŞENE KADAR PİŞİRİN.

AFİYET OLSUN...
Devamını Oku...

ZEYTİNYAĞLI ENGİNAR

0 yorum





Malzemeler:

Enginar
Bezelye
Havuç
Soğan
Limon suyu
Zeytinyağ
Tozşeker
Tuz
Su







Hazırlanışı:
Soyulmuş Enginarları kararmaması için tuz ve limonla ovup limonlu suya koyun.
Tencereye bezelye, küp küp doğranmış havuç ve soğanı koyun.
Enginarları bezelye ve havuçların üzerine ters çevirerek dizin.
Tuz ve şeker serpiştirip,biraz zeytinyağı ve su ilave edip tencerenin kapağını kapatın. Enginarlar yumuşayana kadar pişirin.
Piştikten sonra enginarları servis tabağına alıp, havuç ve bezelyeleri enginarların içlerine doldurun.dereotu veya maydanoz ile süsleyip servis yapın.


Afiyet olsun…
Devamını Oku...

Zeytinyağlı Barbunya

0 yorum

 
 
ZEYTİNYAĞLI BARBUNYA

MALZEMELER:

½ kg. barbunya

1 adet kuru soğan

½ çay bardağı zeytinyağı

1 adet iri domates

2 Diş sarımsak

4 adet kesme şeker

tuz

Sıcak su



YAPILIŞI:

Yemeklik doğranmış soğanı zeytinyağında pembeleşene kadar kavuralım.

Kabukları soyulmuş ve rendelenmiş domatesi,rendelenmiş sarımsağı , şekeri ,tuzu da ilave edip 3 dakika kadar karıştıralım.Ayıklanmış ve yıkanmış barbunyaları da ilave edip hafifçe karıştırıp suyunu ekleyip pişmeye bırakalım.



AFİYET OLSUN…


Devamını Oku...

4 Kasım 2007 Pazar

Kurabiye Operasyonu :)

0 yorum
Elma Kurabiye

BİR KURABİYE İLE 3 KUŞ VURDUM :)
Herşey, sevgili
Tütü'nün ortaya harika bir fikir atması ile başladı ve Gülrizcik'inde müthiş organizasyon çabaları ile devam etti.
Sarı şekerimin tükkan'ındaki birbirinden güzel kurabiye kalıplarının bazılarının önünde örnek kurabiyeler bulunmakta ve sarı şekerim istiyorki bütün kalıplar ile yapılmış kurabiyeler olsa, hepsinin önünde cici cici dursa ama bebisi, tükkanı, yeşil elması'sı derken o kadar yük varki omuzlarında bir türlü fırsat bulup yapamamakta...
Bu durumda bu görev dostlara düşmekte...
Evde, Bake Shop'tan alınmış elma ve lale kalıpları vardı, e kurabiye yapmayı zaten seviyorum, e söz konusu olan kişi de Ayşemciğim...
Önce; "ben sadece yemek için kurabiye yapayım çünkü sanat eseri gibi şeker hamurlu kurabiyelerin yanında benimkiler çok komik kalacak" dedim ama tükkandan aldığım gıda boyaları ile oynamaya başlayınca ortaya bu şirinler çıktı.
Hem yemelik hem sergilemelik oldu:)
Sonuçta dostlarla harika bir gün geçirildi, sürpriz başarı ile yapıldı vee çookk eğlenildi. Emeği geçen tüm arkadaşlara ben bir kez daha buradan çok teşekkür etmek istiyorum, harika bir gündü.
Kurabiyelerim yenecek diye düşündüğüm için lezzetli olsun istedim ve sevgili
Işıl'ın Yemek.Name'deki mini çiçek kurabiye tarifini uyguladım. Hem formu bozulmadan çok rahat çalıştığım bir hamur oldu, hemde pişince şekilleri değişmedi (Hediye kurabiyelerdeki en önemli özellik bu bence) üstelik tadı da çok güzeldi.

Lale Kurabiye

Kurabiyeler ile vurduğum 2. kuş ise bir doğum günü hediyesi oldu.

Cuma günü arkadaşımız Ahmed'in doğum günüydü ve bir kaç gün önce uzun zamandır almayı planladığı Apple bilgisayarına kavuştu. Ben mutfakta kurabiyeleri yaparken eşim geldi ve Ahmed için elma kurabiyelerin çok anlamlı olacağını söyledi bende hemen ölçüleri 2 katına çıkarttım ve bir kurabiye sepeti hazırladım. Ahmed tahmin ettiğimizden daha çok sevindi ve kurabiyelerin görüntüsü kadar tadınıda çok beğendi, bende çok mutlu oldum. Buradan bir kez daha mutlu yıllar diliyoruz sana Ahmed...

Elma Kurabiye

- Kurabiyeler'in vurduğu 3. kuş ne mi? O da bir sonraki yazıda :))

Devamını Oku...

2 Kasım 2007 Cuma

Domatesli Makarna Sosu

0 yorum
Domatesli Makarna Sosu

SON BAHAR SOSU:)
Günlerdir blogunda sedece pasta ve tatlı görmekten içimiz bayıldı diyenleri duydum :)
İtiraf ediyorum kendim bildim bileli, mutfakta sadece kek, kurabiye ve pasta yapmaktan keyif alıyorum. Sağolsun canım annem evlenene kadar beni yorulmayayım diye pek mutfağa sokmayınca, evlendikten sonrada kayınvalidem yemek konusunda sürekli destek olunca, bana da gün doğmuş oldu:)
Ama bu halimden memnunmuyum? kesinlikle hayır...
Sürekli komşu blogları gezerek yemek konusunda kendimi geliştirmeye çalışıyorum. Geriye dönüp baktığımda hiç bir konuda başarısız bir öğrenci olmadığım göz önüne alınırsa bu konudaki çabalarımda sonuçsuz kalmaz diye düşünmekteyim :)
Sevgili arkadaşlarım Fatoş ve Bahar, mutfakta benim tam tersim, yani kurabiye ve kek yapmayı sevmeyip ana yemek yapmayı çok seviyorlar ve bu konuda da inanılmaz başarılılar, kendilerini ana yemek öğretmenim ilan ettiğimden beri sağolsun desteklerini esirgemiyorlar benden:)
Geçen hafta sonu İlker ve Bahar ile otururken, Bahar; "Hadi, şöyle soslu bir makarna yapalım, hem de blogunda yayınlarsın" dedi ve ben kağıdı kalemi kapıp mutfakta yerimi aldım, hem yamaklık yaptım hemde onun göz kararı yaptığı sosu dikkatle inceleyerek ölçüleri not aldım.
Tarafımızdan test edilip, bilhassa eşim tarafından çok sevilmiş olan Bahar Sosunu umarım dener ve sizde seversiniz.

Malzemeler
  • 2 Adet (orta boy) Soğan
  • 2 Adet (orta boy) Domates
  • 4 Diş Sarımsak
  • 3 Tatlı Kaşığı Domates Salçası
  • 2 Tatlı Kaşığı Acı Biber Salçası
  • 1 Yemek Kaşığı Sirke
  • 2 Yemek Kaşığı Krema (Tepeleme)
  • 1/2 Çay Kaşığı Karabiber
Yapılışı
  • Soğanları minik minik yemeklik şeklinde doğrayın ve 1 çay bardağı sıvı yağda kavurun. Soğanlar pembeleşip, şeffaflaşınca salçaları ekleyin ve 1-2 dk. daha kavurun.
  • Kabuklarını soyup, küp küp doğradığınız domatesleri ve file badem şeklinde doğradığınız sarımsakları ekleyin ve karıştırın.
  • Makarnayı haşladığınız (yağlı, tuzlu hatta bulyonlu) sudan, indirmeye yakın 1 su bardağı alın ve sosunuza ekleyin.
  • Kremayı ve karabiberide ekleyip, arada karıştırarak, domatesin çiğ tadı gidinceye kadar yaklaşık 10-15 dk. kısık ateşte pişirin.
Devamını Oku...