Hayırlı Pazarlar Sevgili Dostlar...
Bugün sınava girecek bütün öğrencilerimize başarılar diliyorum. Emeklerinin karşılıklarını almaları dileğiyle...
Cepli poğaça herkes tarafından yapılmış olmasına rağmen, bendeki paylaşım isteğine engel olamadı.
Çünkü çook şirin oluyorlar. Hem de çocukların beslenmeleri için bulunmaz bir kolaylık sağlıyor.
Üç adet cebi bulunuyor ve buralara istediğiniz yada çocuğunuzun sevdiği şeyleri koyarak beslenmesini hazırlıyorsunuz.
Benim naçizane tavsiyem, hamurdan bezeler alırken çok büyük almamanız ve fırınlamadan önce ceplerin üstlerinden ve üstte kalan kenar kısmından parmaklarınızla birazcık bastırmanız. Bunu neden mi yapıyoruz, poğaçalar fırında kabarırken, üst kısmı bir tarafa kaysın ve fazla yamuk olsun istemiyoruz.
İkinci tavsiyem ise, hamuru ne çok ince nede çok kalın açmamanız. Çok ince açılınca, yassı bir şey ortaya çıkabilir, çok kalın olunca da poğaçadan çok kat kat birşeylere benzer.
Sizin kendi yaptığınız ve memnun kaldığınız başka bir poğaça hamurunu kullanmanız da mümkün. Zaten bunun özelliği katlarken arasına sürdüğümüz sıvıyağdan geliyor. Böylece yapışmayıp, buraları cep niyetine dolduruyoruz.
Malzemeler:
- 2 su bardağı ılık su
- 1 su bardağı ılık süt
- 1/2 su bardağı kadar sıvıyağ
- 1 tatlı kaşığı kuru maya (yada 1/2 yaşmaya)
- 1 yemek kaşığı şeker
- 1 tatlı kaşığı tuz
- Aldığı kadar un
- Yumurta sarısı
- Susam
- sıvıyağ
Yapılışı:
- Mayayı şekerle karıştırıp, biraz su ekliyoruz 15 dakika mayasını almasını bekliyoruz. (Ben bu işlemi kuru maya kullandığım için yaptım, siz hangi mayayı kullanacaksanız onun talimatına göre yapmalısınız.
- Mayayı bir kaseye alıp üzerine süt, su ve sıvıyağ ekliyoruz.
- Azar azar un ilave ediyoruz, tuz ekliyoruz bir taraftan da yoğuruyoruz. Ele yapışmayan bir hamur olana kadar yoğurmaya devam ediyoruz.
- Hamuru mayalanması için yarım saat üzerini kapatıp bekletiyoruz.
- Hamurdan cevizden biraz büyük parçalar koparıp, nescafe tabağı kadar açıyoruz. Açtığımız hamurun üzerini fırça yardımıyla yağlıyoruz.
- Hamuru ikiye katlayıp yine yağlıyoruz.
- Hamuru dörde katlıyoruz. En sonunda üzerini yağlamıyoruz. 7-8 dakika kadar tepside bekletiyoruz. Yukarıdaki 5. resimdeki şekli alması gerekiyor. Yani en üstündeki kat biraz geride, altındaki kat ise biraz ondan ileride olmalı. Böyle şekil verince poğaçalar daha düzgün olacaktır.
- Üzerine yumurta sarısı ve susam serpip, 180 derecede kızarıncaya kadar pişiriyoruz. Afiyet Olsun...
0 yorum:
Yorum Gönder