Lazanya....
Adında bile karizmatik bir hava var sanki....
Bildiğin makarnayı çok enfes hale getirebilme yeteneğine sahip bir icat...
Seviyorum ben böyle icatları:)
Pratik, lezzetli, kolay...
Çocuklar da bayılıyor.
Biz bilmezdik eskiden lazanya falan. Amerika da pek meşhur, burda denedim ben ilk. Çok sevdik ailecek. Şu sıralar annem de bizimle yaşıyor, o da çok beğendi ama nedense lazanya ismi aklında 'tanzanya' olarak yer etti bir şekilde. Sonra da espri olsun derken, lazanyanın bizim ailedeki adı oldu tanzanya...:))
2 yaşındaki kızım da uykudan kalkınca 'anne ben tanzanya yicem' deyince isim tescillenmiş oldu:))
Artık makarna alırken tanzanya da alıyorum ben:)
İçinin malzemesini istediğiniz gibi değiştirebilirsiniz. Ben google'a kıymalı lazanya yazınca karşıma anne eli gibi çıkınca hiç tereddüt etmeden denedim tarifini. Çünkü daha önceden takip ettiğim, tariflerine güvendiğim bir blog..
Reyhan Hanım, mutfak konusunda oldukça tecrübeli, eğitimli ve yenilikçi bir insan. Kısaca profoyonel diyebiliriz yani. Bloğuna da bu özellikleri yansımış tabi ki, dolu dolu bir blog. Zaten yemek bloğu sahib olan arkadaşlarım kendisini tnıyordur muhtemelen. Tanımayanlar varsa da mutlaka sayfasını ziyaret etmesini öneririm.
Kendisi sorularıma cevap verme nezaketini gösterdi sağolsun. Bloğunu ve Reyhan Hanmı daha yakından tanımak isterseniz, buyrun sorularıma verdiği cevaplara birlikte bakalım...
-Site açmaya nasıl karar verdiniz?
-Yemek yapmak, yeni yemekler denemek benim için hep bir tutku idi.Yeni yemekler denedigimde, ilk zamanlar not etmiyorum, tekrar aynı yemeği yapmak istediğimde ise bazen aynı sonucu alamıyordum.Daha sonra deftere not almaya başladım baktım öyle de zor oluyor, blog açıp arşivleme kararı aldım. Böylece blog dünyasına adım atmış oldum.
-Bloğunuzu hangi sıklıkta güncelliyorsunuz?
-Eskiden neredeyse her gün güncellerdim.Ama ilerleyen zamanlarda hem zamansizliktan hem de tariflerimin daha çok kişi tarafından okunması için, hafta da iki yada üç kez güncellemeye başladım. Artık yalnızca ramazan ayında her güne bir tarif ve bir mönü oluşturuyorum.
-Her gün ziyaret ettiğiniz ya da kendinize örnek aldığınız yemek blogları var mı?
-Her ne kadar eskisi kadar blog okumaya vaktim olmasa da severek takip ettiğim bir çok blog var .
-Bloğunuzun size kazandırdıkları neler?
-Bana kattığı en güzel şey kendime ait bir okur kitlem oldu, ve tabi ki çok da güzel arkadaşlıklar kurdum.
-Sitenizde en iddialı olduğunuz kategori hangisi?
-Aslında her kategori benim için aynı, tatlı, tuzlu ,çorba v.s hepsinde iddialiyım :)
-Blog yazarlığında en çok nede zorlanıyorsunuz?
-Bazen giriş yazısını yazarken zorlanıyorum, onu da bir şekilde hallediyorum. Bir keresinde giriş yazısını yazarken ne kadar zorlandığımdan bahsederek bir giriş yazısı yazmıştım mesela :)
-Bloğunuza gelen ziyaretçilere 'bunu illa ki denemelisiniz' dediğiniz bir tarif var mı?
-Emin olmadigim hiç bir tarifi kesinlikle yayına almıyorum. Bu nedenle tüm tariflerimde iddialiyim diyebilirim.
-Bir yemek bloğunu açtığınızda dikkatinizi ilk çeken şey ne oluyor?
-Tabi ki ilk olarak fotoğraflar dikkatimi çekiyor, ardından anlatım dili ve içerik diye sıralayabiliriz.
-Sizce bir yemek sitesinin olmazsa olmazı nedir?
-Fotoğraf ve eğer varsa yemeğin püf noktaları bence bir yemek blogunun olmazsa olmazidir.
-Sizce mutfakta tecrübe mi önemli, heyecan mı?
-Önce heyecan. Tecrübe zamanla kendiliğinden geliyor zaten.
-Sizce bir yemek blogunda sadece yemek tarifleri mi olmali baska konulara da yer verilebilir mi?
-Başka konulara da tabiki yer verilebilir.mesela lezzet durakları ya da gezi yayınları da yapılabilir.Ama çoğunlukla yemek tarifi olmalı ki yemek blogu olduğu belli olsun :)
Şimdi anne eli gibi'nin kıymalı lazanya tarifine geçelim mi?
Kıymalı Lazanya için
Malzemeler
12 adet lazanya
3 yemek kaşığı sıvı yağ
500 gr kıyma
2 orta boy soğan
1,5 yemek kaşığı domates salçası
4 adet rendelenmiş domates
tuz
karabiber
Beşamel sosu için:2 su bardağı süt2 yemek kaşığı un2 yemek kaşığı tereyağıtuzkarabiber
Üzerine de yeteri kadar rendelenmiş kaşar peyniri
Yapılışı:
-Öncelikle lazanyalarımızı haşlayalım. Bunun için lazanya kutusunun üzerinde yazan talimatlara uyabilirsiniz.Dikkat etmeniz gereken iki husus var.
Birincisi, çok fazla haşlamayın
İkincisi, lazanyalar birbirlerine yapışmasınlar. Bunun için de lazanyaları tek tek atın kaynayan suya.
-Lazanyalar haşlandıktan sonra soğuk suyun altına tutun ve asla üst üste koymayın yapışmasınlar.
-Diğer tarafta harç için tavaya sıvıyağı alıp kıymayı kavuralım.
-Suyunu salıp çeken kıymaya ince doğranmış soğanları ekleyelim.
-Soğanlar da kavrulunca rendelenmiş domatesi ve salçayı ekleyelim.
-Domatesin suyu da çekilince tuz ve karabiberi ekleyip altını kapatalım.
Beşamel sos için de;
-Yağı küçük bir tencereye koyup eritelim.
-Unumuzu ekleyip kavuralım.
-Un kokusu gelince yavaş yavaş suyu ekleyelim ve çırpıcı yardımıyla sürekli karıştıralım.
-Tuzunu ve karabiberini ekleyip kıvamı koyulaşana kadar ocakta tutalım. (Kaynadıktan sonra 3 dk kadar)
-Sosu bekletirsek koyulaşacağından vakit kaybetmeden hemen üç lazanya yaprağımızı tepsimize dizelim.(Üç adet tepsi boyutuna göre değişebilir onu siz ayarlayın kendinize göre.)
-Lazanyaların üzerine beşamel sos ve harcı gezdirelim.
-Tekrar üç lazanya yaprağı koyup aynı işlemi tekrar edelim.
-Bu şekilde üç kat harç koyup dört kat lazanya dizmek suretiyle olayı tamamlayalım.
-En üste de sos gezdirip 200 derece fırında sos hafif kızarana kadar pişirelim.
-Daha sonra peyniri üzerine gezdirip tekrar fırına sürelim ve kaşar eriyinceye kadar fırında tutalım.
Afiyet olsun. Reyhan Hanım'a tekrar teşekkür ediyorum:))
0 yorum:
Yorum Gönder