Banner 468 x 60px

 

2 Nisan 2012 Pazartesi

gözleme nasıl yapılır

0 yorum

Gözleme yapımı kolay, çeşiti bol bir hamur işidir. Gözleme yapmak için, teflon bir tava veya ocak üzerinde kullanabileceğiniz bir kavurma sacına ihtiyaç vardır. Ya da, gazla çalışan tüplü bir yufka pişirme sacına ihtiyaç vardır. Bundan sonrası gözleme yapmak ve pişirme işi gayet kolay. Gözleme hamuru mayalı veya mayasız yoğurulabilir. Fazla miktarda gözleme yapacaksanız en güzeli gözlemeyi mayasız hamurla yapmaktır. Çünkü mayalı hamur uzun süre dayanamadığı için çabuk ekşir. Hazır yufka ile de gözleme yapılabilir. Fakat, hazır yufka çok çeşitli gözleme yapmaya uygun değildir. Gözleme, içerisine konulan iç harç gözlemeye adını verir ve onlarca çeşiti vardır.

Bunlardan peynirli, kıymalı, sucuklu, ıspanaklı, şekerli, patlıcanlı, sebzeli, pastırmalı, domatesli, kavurmalı ve pırasalı olanı gözlemenin bazı çeşitleridir. Gözleme hamuru yoğurulur, beze alınır ve beze açıldıktan sonra içi konur. İç çeşiti tercihinize kalmış, yufka içerisine içi koyduktan sonra gözlemeye şekil verilir. Gözleme şekli yufkanın kapatılmasıyle ilgilidir. Gözleme yufkası yarım ay veya zarf şeklinde kapatılır. Zarf şeklinde kapatılan gözleme yufkası pişerken açılmaz. Yarım ay şeklinde kapatılan gözleme yufkasını kenarlarına bastırarak, ya da hamur ruleti ile kapatmak gerekir. Tarifim patatesli gözleme ile ilgilidir. Sultan, patatesli gözlemesini bazen bu tarifle yapar. Hadi bakalım kolay gelsin.

Neler Lazım
bir bardak ılık su
üç bardak un ve tuz
bir iri patates, bir soğan
bir sivri biber, karabiber
pul biber ve maydanoz
iki kaşık sıvı yağ
tuz

Yapılması
ılık su, un ve tuz ile hamuru yoğurun
patatesi, soğanı rendeleyin, biber ve maydanozu doğrayın
bunları bir kap içerisine alın
üzerine karabiber, pul biber ve tuz serpin
iki kaşık yağ gezdirin ve karıştırın
hamurdan mandalina büyüklüğünde bezeler alın
servis tabağı büyüklüğünde yufka açın
yufkanın yarısına kadar iç harçı yayın
yufkayı yarım ay şeklinde kapatın
teflon tava içerisinde gözlemenizi pişirin
ve ardından keyfinizce servis edin.
Tarif bizden yapması sizden, hadi kolay gelsin.
Sultan

0 yorum:

Yorum Gönder