Banner 468 x 60px

 

16 Mart 2011 Çarşamba

yaprak sarması nasıl yapılır

0 yorum

Asma yaprağı, taze ve salamura yapılarak yemek yapımında kullanılır. Adına sarma ya da dolma deyin, asma yaprağı etli veya etsiz olarak sarma yapımında kullanılır. Asma yaprağının bulgur veya pirinç katkılı, sade ya da kıymalı pilavı yapılır. Kuşbaşı et kullanılarak yöresel çabut aşı ve bulgur kullanılarak Tokat yöresinin bat yemeği yapılır. Ayrıca kuşbaşı et, yarma kullanılarak Çorum yöresine ait yırtma yemeği yapılır. Asma yaprağı çoğu tavuk, balık ve et yemeklerinin hazırlanmasında yatak olarak kullanılır. Tarifim, zeytinyağlı yaprak dolması ile ilgilidir. Sultan, zeytinyağlı yaprak dolmasını her daim bu tarifle yapar. Hadi bakalım kolay gelsin.

Neler Lazım
yarım kilo salamura asma yaprağı
iki bardak pirinç
dört baş iri soğan
bir buçuk çay bardağı zeytinyağ
bir paket dolmalık fıstık, bir çay bardağı kuş üzümü
bir çay kaşığı tarçın, bir tatlı kaşığı dolma baharı,
yarım çay bardağı kuru nane
bir limon, iki kesme şeker, bir yemek kaşığı tuz,
kaynar su

Yapılması
yaprağı kaynar su içinde yarım saat bekletin
ardından beş kez soğuk su ile yıkayın
soğanı ince doğrayın, pirinçi yıkayın ve süzün

iç harçın hazırlanması
yağ içinde fıstık ve soğanı kavurun, üzerine pirinçi katın kavurun
ardından kuş üzümü, tarçın, dolma baharı, şeker, tuz
ve bir bardak kaynar su ilave edin, karıştırın
tencere kaynadıktan sonra kapağı kapayın
ağır ateşte malzemeler suyunu çekinciye kadar pişirin
ardından yarım limon suyu ve yarım çay bardağı kuru naneyi katın,
karıştırın ve malzemeyi soğumaya bırakın

yaprağın sarılması ve pişirilmesi
yaprak ortalarına yeterli miktarlarda iç harç koyarak
yaprakları tek tek sarın ve tabanına yaprak yayılmış tencerenin içine dizin
sarma ve dizme işlemi bittiğinde sarmaların üzerini kapatacak miktarda su ilave edin
yarım limon sıkın ve dört kaşık zeytinyağı gezdirin
sarmaların üzerini bir sıra yaprakla örtün ve üzerine ısıya dayanıklı bir tabak koyun
tencere kaynamaya başladıktan sonra tencere kapağını kapayın
ağır ateşte sarmalar suyunu çekinceye kadar, 40 dakika pişirin
ve gönlünüğzce servis edin.
Tarif bizden yapması sizden, hadi kolay gelsin.
Sultan

0 yorum:

Yorum Gönder