3 Mart 2011 Perşembe
ekşi maya ile ekmek yapımı
Sadece ekşi maya kullanarak ekmek yapayım derseniz, uzunca bir zaman beklemek zorunda olduğunuzu bilmelisiniz. Bu beklemeler, yoğurulan hamurun kabarması için geçen süredir. Bu süre, mayalanmaya bırakılan hamurun ortam sıcaklığı ile ilgilidir. Resimde görünen ekmek hamurunun mayalanması için, şubat ayı içerisinde 20°C sabit sıcaklıkta hamur, 19 saat süre sonunda mayalandı. Yaz mevsiminde bu süre oldukça kısalacaktır. Çoğu kişiler bu beklemeleri göze almayıp, hamurun çabucak mayalanması için, hazır maya kullanırlar. Hazır maya takviyeli hamurla yapılan ekmeklerin tat ve lezzeti elbette farklı olacaktır. Trabzon Vakfıkebir taş fırın ekmeğinin ününe sebep, hamurunun doğrudan ekşi maya ile yoğurulmasıdır. Sultan, canı çektikçe ekşi mayalı ekmeğini bu tarifle yapar. Hadi bakalım kolay gelsin.
Neler Lazım
dört bardak un
iki bardak ekşi maya
bir buçuk bardak ılık su
bir yemek kaşığı 'silme' tuz
Yapılması
yoğurma kabına un ve tuzu koyun, karıştırın
ortasını havuz yapın, ekşi maya ve ılık suyu ilave edin
ele yapışmayacak pürüzsüz yoğurun,
hamuru top yapın ve fırın tepsisine koyun
üzerine büyük bir poşet geçirin
ve iki katına çıkıncaya kadar dinlendirin
ardından, üzerine bulamaç sürün ve bir çizik atın
önceden 200°C dereceye ısıtılmış fırının orta rafına sürün.
40 dakika pişirin, soğutun ve gönlünüzce servis edin.
Tarif bizden yapması sizden, hadi kolay gelsin.
Sultan
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
0 yorum:
Yorum Gönder