Banner 468 x 60px

 

26 Mayıs 2010 Çarşamba

Etli Karnıyarık

0 yorum
Etli Karnıyarık

SAKINCALI GÜZEL 2 :)
Karnıyarık tarifi verirken; bu tabiri kullanmıştım; sakıncalı güzel…
Ama o zamanlar patlıcan hakkındaki bilgilerim çok yetersizdi, içinde nikotin var sanıyordum, hiçbir besin değeri yok sanıyordum, sırf çok sevdiğim için deyim yerinde ise hamallık yaparak yiyorum sanıyordum :) ama öyle değilmiş :)
Ve bir patlıcan delisi olarak çok memnunum bu duruma.
Bu bilgiler, bir gerçeği değiştirmiyor ne yazık ki, bu yemek hala; “sakıncalı güzel” çünkü patlıcanları, misler gibi, cazır cuzur kızartılarak yapıldı :)
Yaklaşan yaz günleri için oldukça ağır bir yemek bu aslında, özellikle öğle yemeğinde ve yanında cacık ya da ayran ile birlikte yerseniz, öğleden sonra işyerinde fena halde uykunuz gelip, çalışmakta zorlanabilirsiniz, haberiniz olsun :)
Sonra; “Müge, madem biliyordun, niye uyarmadın demeyin. :)
En güzeli akşam yemeğinde ve yalnızca bir tane yemek…
Son olarak, sözlerimi alışılageldiği üzere bir övgü ile bitireyim; patlıcan ile arası gayet soğuk olan eşim, bu karnıyarığı bayılarak yedi ve arkasından beni sinir eden o sözleri söyledi; “gördüğün gibi ben yemek falan seçmiyorum, beni yanlış tanıtıyorsun, güzel olan her şeyi yerim ben”
Bu cümleyi başka bir yerlere çekmeden direk iltifat olarak kabul ettim, çünkü derinlere inecek olursam; “ben genel olarak iyi yemek yapamıyorum o zaman” şeklinde başlayıp, uzar gider bu konu :) Ne gerek var :)

Malzemeler
  • 6 Adet Patlıcan
  • 500 Gr. Dana Bonfile
  • 3-4 Yemek Kaşığı Zeytinyağ
  • 1 Yemek Kaşığı Elma Sirkesi
  • 2 Diş Sarımsak
  • 2-3 Adet Sivri Biber ya da Köy Biberi
  • 1 Adet (iri) Kırmızı Biber
  • 1 Adet (iri) Domates
  • 8-10 Dal Maydanoz
  • 1 Yemek Kaşığı Biber Salçası
  • 1 Yemek Kaşığı Domates Salçası
  • 1 Yemek Kaşığı Toz Şeker
  • 2 Su Bardağı Su
  • Tuz-Karabiber

Yapılışı

  • Patlıcanları alacalı şekilde soyup, saplarını kesin. Tuzlu suda yarım saat kadar bekletin. Suyunu süzüp, iyice sıkın ve kağıt havlu ile kurulayın.
  • Bol sıvıyağ koyduğunuz bir tavada, rengi turuncu oluncaya kadar kızartın, kağıt havlu üzerine alarak yağının süzülmesini sağlayın.
  • Etleri minik kuşbaşı doğrayın, zeytinyağ, elma sirkesi, ince dilimlenmiş sarımsak ile karıştırın ve buzdolabında yarım saat bekleterek, marine edin.
  • Derin bir teflon tavayı, yağ koymadan, orta ateşte iyice kızdırın. Etleri ekleyin ve arada çok az karıştırarak pişirmeye başlayın.
  • Etler suyunu çekip, yumuşamaya başladığında, ince ince doğradığınız biberleri ekleyin.
  • Et ve biberler kızarmaya başladığında, kabuklarını soyup, minik minik doğradığınız domatesleri ekleyin, 2-3 dk. pişirin.
  • Domatesler eriyip, çiğ kokusu gidince ocağı kapatın, ince kıyılmış maydanoz ve tuz ile karabiberini ekleyin.
  • Patlıcanları karnıyarık tenceresi diye bilinen yayvan tencereye dizin, ortalarına çukur açın.
  • Patlıcanların üzerine, 1 yemek kaşığı şekeri eşit şekilde serpin.
  • Açtığınız çukurlara iç harcı paylaştırın.
  • Ayrı bir kasede 2 bardak suda salçaları eritin.
  • Salçalı suyu, karnıyarıkların üzerine gezdirin.
  • Orta ateşte suyu kaynayana kadar, daha sonra ateşi kısarak 10 dk. kadar pişirin.

NOTLAR;

  • Patlıcanların üzerine serptiğimiz şeker, patlıcanın acılığını alıyor.
  • Etlere marine sırasında ve pişme süresince kesinlikle tuz eklemeyin, sertleşir.
  • Etleri koymadan önce tavanın iyice kızmış olması önemli, bu sayede et mühürleniyor ve çok daha az su salıyor.
  • Yemeği salçalı suyu ekledikten sonra ocak yerine fırında da pişirebilirsiniz. Yemeği tencere yerine, bir borcam ya da fırın kabına hazırlayın, üzerini aliminyum folyo ile örterek, 200 derece ısınmış fırında 10-15 dk. pişirin.
  • Kızartma yemek istemiyorum derseniz, tarifi patlıcanları közleyerek de yapabilirsiniz.
  • Közlemek zor geliyorsa, bir yöntem daha var; patlıcanları alaca soyup, bir süre tuzlu suda bekletin, üzerlerine birkaç kesik yapın ve tabanını yağladığını fırın kabına dizin.
    Bir fırça yardımı ile üzerlerine sıvı yağ sürün, bir çay bardağı kadar suyu elinizle üzerine serpin, üzerini aliminyum folyo ile kapatın ve 180 derece ısınmış fırında patlıcanlar yumuşayıncaya kadar pişirin. Sonraki aşamalar yukarıdaki gibi.
  • Bir sonraki yapışımda iç harcını dürüm tarifindeki gibi, Actifry’da hazırlayacağım, sadece bir kez Actifry kullanmayanlara da tarif verebilmek için tavada yaptım :)

0 yorum:

Yorum Gönder