FINDIK LİMON ve ÇİLEK AŞKI :)
Bu üçlü birbirlerine hakikaten aşık. Bir araya geldiler mi, etrafa ışık saçıyorlar, lezzet olarak uyumları müthiş!
Çilek başlı başına zaten çok fotojenik, ama yanına beyaz renkli bir krema ve -nane gibi- yeşil renkli bir şey :) geldiğinde olağanüstü fotojenik hale geliyor. Eşimin bu tarifi fotoğraf çektikçe çekesi geldi :)
Bende fotoğrafları düzenlerken açıkçası hangisini seçip ekleyeceğimi şaşırdım :)
“Tariflerini çok övüyorsun, bırak güzel olup olmadığına biz karar verelim” diyenleri kızdıracak bir cümle kuracağım şimdi ama bu tart hafta sonu tam on sekiz kişi tarafından tadıldı ve tek bir kötü not almadı. Herkes bayıldı :)
Beni tek zorlayan yanı; dilimleyip servis etmek oldu.
Taban kısmı; kurabiye kıvamında sert olduğu ve herkese yetmesi açısından çok ince dilimlemem gerektiği için keserken çok zorlandım.
Normal pasta dilimi boyutunda keserseniz ve keskin bir bıçak kullanırsanız çok problem olmaz diye düşünüyorum.
Tek kişilik mini tartolet kalıplarınız varsa servis etmeniz çok daha kolay olur.
“Çilek Soslu Muhallebi” tarifinde; “bu ölçüler ile oldukça fazla sos çıkıyor, isterseniz sütlü irmik tatlısı ile birlikte servis edebilirsiniz” demiştim ya, işte size bir öneri daha; çilek soslu fındıklı tart…
Malzemeler (8 kişilik)
Tart hamuru için;
- 125 Gr. Yumuşak (kase) Margarin
- 1 Su Bardağı Pudra Şekeri
- 1 Su Bardağı Fındık
- 1 Adet Limon Kabuğu Rendesi
- 1 Adet Yumurta
- 2,5 - 3 Su Bardağı Un
Kreması için;
- 3 Su Bardağı (600 ml.) Süt
- 2 Çay Bardağı Şeker
- 1 Çay Bardağı Un
- 2 Tatlı Kaşığı (tepeleme) Mısır Nişastası
- 1 Adet Yumurta Sarısı
- 1 Adet Limon Kabuğu Rendesi
Üzeri için;
- Çilek ve Taze Nane
- Çilekli Sos
Yapılışı
Tart hamuru;
- Fındıkları rondoda toz haline gelinceye kadar çekin.
- Limonun kabuğunu rendenin ince tarafı ile rendeleyin.
- Yumuşak margarin ya da tereyağını, pudra şekeri ile yoğurun.
- Yumurta, limon kabuğu rendesi ve çekilmiş fındığı ekleyin, biraz daha yoğurun.
- Unu azar azar ekleyin ve hamur toparlanıncaya yoğurmaya ve un eklemeye devam edin.
- Yumuşak bir hamur yoğurun.
- Üzerine örterek buzdolabında 1 saat kadar dinlendirin.
- 28 cm.lik tart kalıbını margarin ile hafifçe yağlayın, hamuru kalıba yayın ve elinizle iyice bastırarak eşit ve ince olmasını sağlayın.
- 180 derecede ısıtılmış fırında yaklaşık 20-25 dk. kenarları ve üzeri hafifçe pembeleşinceye kadar pişirin.
- Ilınınca kalıptan çıkarın ve ızgara tel üzerine alarak soğumaya bırakın.
Krema;
- Bütün malzemeleri bir tencereye koyun ve orta ateşte, çırpma teli ile sürekli karıştırarak pişirin.
- Krema kaynamaya başlayınca, ocağı kapatın ve arada karıştırarak soğumasını sağlayın.
Tart;
- Tart hamurunun içine yada ters çevirerek üzerine, soğuyan kremayı yayın. Ben krema torbası ve aparatı kullanarak yaptım, biraz el oyalayıcı olsa da, vaktiniz var ise; şık olması açısından bu şekilde yapmanızı öneririm :)
- Üzerine çilek sosunu gezdirin ve taze nane yaprakları ve çilekler ile süsleyin.
NOTLAR;
- Hamura -evde yok ise- fındık eklemeyebilirsiniz, sadece limon kabuğu rendesi ekleseniz yeterli ama fındığın hamura ve bu tarife kattığı lezzet tartışılmaz!
- Fındık yerine cevizlide yapabilirsiniz, muhteşem olur.
- Kreması daha fazla aromalı olsun, yerken çıt çıt etsin isterseniz :) bir çay bardağı hindistan cevizi ekleyebilirsiniz.
- Aynı şekilde krema da fındık aromalı olsun isterseniz, hamur için hazırladığınız toz fındıktan iki yemek kaşığı çalıp, kremaya ekleyebilirsiniz :)
- Yukarıdaki önerilerin hangisini uygularsanız uygulayın, hamurdan ve kremadan limon kabuğu rendesini sakın çıkarmayın, o olmaz ise olmaz.
- Fındık olarak mutlaka kavrulmuş kullanın hatta kuruyemişçiden aldığınız fındığı bile gerekirse 1-2 dk. teflon tavada kavurun, fındık mutlaka kavrulmuş kokmalı.
- Çilek sosunu hazırladıktan sonra, hava almayan bir kavanozda, buzdolabında 2-3 gün saklayabilirsiniz.
ÇİLEKLİ TART
Çilek sosu hazırlayacak vaktiniz yok ise, ya da çilekleri sos haline getirmeye kıyamayıp, taze taze yemek istiyorsanız kremanın üzerine istediğiniz kadar çilek serpin ve taze nane yaprakları ile süsleyin.
Bu hamur ve krema tarifi ile sadece çilekli yapmak zorunda da değilsiniz, istediğiniz her meyve ile özellikle kayısı ve şeftali ile şahane olur.
Tart hamurunu bir gece önceden pişirip, strech filme sararak buzdolabında ya da hava almayan bir yerde -fırının içi gibi- saklayabilirsiniz.
Aynı şekilde kremayı da bir gece önceden hazırlayıp, üzeri örtülü şekilde buzdolabında saklayabilirsiniz.
Servis edeceğiniz zaman; kremayı hamurun üzerine yayıp, çilekleri yerleştirin.
Krema dışarıda da olsa buzdolabında da olsa üzeri kapalı değilse, kabuk tutuyor çünkü.
Çileklerde uzun süre dışarıda kalırsa kuruyor.
SERVİS ÖNERİLERİ;
- Tart kalıbınız ya da mini tart kalıplarınız yok ise; hamuru yarım cm. kalınlığında açın. Arzu ettiğiniz bir kurabiye kalıbı ile kesin. En ideal şekil; yuvarlak olması, kalıbınız yok ise çay bardağının ağzı ile yuvarlak şekiller yapabilirsiniz.
Yağlı kağıt serdiğiniz tepsiye dizin ve 13-15 dk. kadar pişirin. Fırından çıkınca ızgara tel üzerinde soğumaya bırakın. Servis etmeden hemen önce, üzerine krema sıkın ve çilek sos ya da çilek ile süsleyin. - Muffin kalıbınız var ise, yine hamuru yarım cm. kalınlığında açın ve çay bardağının ağzı ile yuvarlak şekil verin. Muffin kağıdının içine yerleştirin ve muffin kalıbında 13-15 dk. pişirin.
Fırından çıkınca kağıdından ayırın ve soğuyunca içine krema sıkıp, çilek sos ya da çilek ile süsleyin.
0 yorum:
Yorum Gönder