Banner 468 x 60px

 

13 Nisan 2010 Salı

Patlıcan Beğendili Tart

0 yorum
patlicanbegendiliborek-m

HÜNKAR BEĞENDİ TART :)
Çok uzun zamandır beni bu kadar heyecanlandıran bir tarif olmamıştı :)
Görür görmez; "hemen yapmalıyım, hemen" dedirten bir tarif bu...
Normalde, yemek bloglarını gezerken, ya da dergi, kitap karıştırırken, gördüklerime bir yemek gibi değil de sanat eseri gibi yaklaşırım :)
Hiç canım çekmez yani, oruçlu iken bile rahat rahat yaparım bunu, sanırım meslek hastalığı gibi bir şey olsa gerek :)
Ama, yaz kış demeden sürekli patlıcan yiyebilen, gerçek bir patlıcansever olarak bu tarif beni vurdu geçti, üzeri hemen etiketlendi :)
Hamurunun kıtırlığı, iç malzemesinin lezzeti bir harika. Hatta artık "Hünkar Beğendi" yaptığımda, eğer daha yumuşak kıvamlı bir beğendi yapmak istiyorsam, bu tarifi kullanmayı bile düşünüyorum.
Beğendinin içindeki yenibahar önce çok anlamsız geldi bana, eklememeyi bile düşündüm ama sonra merak ettim :)
Konuklarımın da yeni lezzetlere açık ve damak zevklerinin çok güçlü olması beni cesaretlendirdi :) Sonuç mükemmeldi, yanlızca bir çay kaşığı yenibahar adı gibi ferah bir hava vermişti beğendiye...
Hamuru için; böreklik un kullandım, lezzetine katkısı oldu mu bilmiyorum ama çok esnek bir hamur oluyor ve yırtılmadan istediğiniz kadar ince açabiliyorsunuz.
Hamurunun kıyır kıyır olmasını sanırım yoğurt sağlıyor, zaten kek, pandispanya gibi pek çok tarifte yoğurdu ne kadar severek kullandığımı biliyorsunuz, hamur işlerinde yoğurt, iyidir :)
Kabartma tozu olarak ise; dr.oetker'in mahlepli kabartma tozunu kullandım, hamurun lezzetini inanılmaz etkiliyor, mahlepli lezzetleri seviyorsanız -ki sevmeyen birinide pek düşünemiyorum- mutlaka çeşnili kabartma tozunu deneyin derim.
Tarif; Lezzet dergisinin verdiği "sihirli tatlar" kitapçığından, ben sadece beğendi kısmındaki yağ miktarını arttırdım.
Bu hamuru kullanarak, farklı iç malzemeler ile çeşitli tartlar yapılabilir, ilk aklıma gelenler; pırasalı, ıspanaklı ve kabaklı.
Son cümleyi okurken içinizden ne geçirdiğinizide adım gibi biliyorum; "düşünme Müge, yap !" :))

Malzemeler

Hamuru için;
  • 125 Gr. (yarım paket) Tereyağ
  • 2 Yemek Kaşığı (tepeleme) Yoğurt
  • 2 - 2,5 Su Bardağı Un
  • 1 Paket (mahlepli) Kabartma Tozu
  • 1 Çay Kaşığı Tuz

İç malzemesi için;

  • 5 Adet Kemer (ince uzun) Patlıcan
  • 50 Gr. (tepeleme 1 yemek kaşığı) Tereyağ
  • 1 Yemek Kaşığı (tepeleme) Un
  • 3/4 Su Bardağı Süt (1 su bardağından 1 parmak eksik)
  • 1 Su Bardağı (rendelenmiş) Kaşar Peyniri
  • 1 Çay Kaşığı (tepeleme) Yenibahar

Yapılışı

  • Oda sıcaklığında iyice yumuşamış olan tereyağı ile yoğurdu mikserle 1 dk. çırpın.
  • 1,5 Su bardağı un, tuz ve kabartma tozunu birlikte eleyin, yoğurt-yağ karışımına ekleyin ve yoğurmaya başlayın. Hamur toparlanıncaya kadar azar azar un eklemeye devam edin.
  • Ele yapışmayan, hafif sert bir hamur yoğurun. Hamurun üzerini örterek buzdolabında, yarım saat kadar dinlendirin.
  • Patlıcanları, fırının ızgarasında (yada istediğiniz farklı bir yöntem ile) közleyin. Bekletmeden kabuklarını soyup, üzerine limon sürerek kararmamasını sağlayın. Minik minik doğrayın.
  • Derin bir teflon tavaya, tereyağını koyun, orta ateşte eritip, kızdırın. (dikkat edin yanmasın)
  • Tereyağa unu ekleyin ve çırpma teli ile hızlıca karıştırın, 30 sn. kadar kavurun.
  • Sürekli karıştırarak azar azar sütü ekleyin, eklediğiniz süt kaynamaya başlayınca yeniden eklemelisiniz.
  • Karışıma patlıcanları ve yenibaharı ekleyin, bir iki kez karıştırıp, ocağı kapatın.
  • Rendelenmiş kaşarı ekleyin, kaşarın kendi sıcaklığında erimesi ve harcın ılınması için oda sıcaklığında bir süre bekletin.
  • Hamurdan limon büyüklüğünde bir parça koparın. Büyük parçayı unlanmış tezgahta mümkün olduğunca ince açın.
  • 28 cm.lik tart kalıbını yağlayın. Açtığınız hamuru dışarıya hafifçe taşacak şekilde yayın, hamurun üzerine çatalla bir kaç delik açın.
  • İç malzemeyi yayın ve kenara taşan hamurları içe doğru kapatın.
  • Ayırdığınız minik hamuruda açın ve üzerine kapak gibi kapatın.
  • Hamurun üstüne bıçakla çizikler atarak, çiçek şekli verin.
  • Üzerine herhangi bir şey -yumurta, yoğurt vs.- sürmeyin.
  • 180 derecede önceden ısıtılmış fırında, üzeri ve altı turuncu oluncaya kadar, yaklaşık bir saat pişirin.
  • Ilık servis edin.

patlicanbegendiliborek-s

0 yorum:

Yorum Gönder