ALTERNATİF UN KURABİYESİ :)
Aslında bu tarife çok çok benzeyen bir tarif vardı blogda. Siret yenge'nin tarifi ile; Mantar Kurabiye...
Bugün tekrar yayınlamak istememin nedenleri var :)
Birincisi ve en önemlisi blogumda artık kendi denemediğim tarifler olsun istemiyorum.
Eskiden, bir tarifi güvendiğim birinin elinden tatmam ve beğenmem yeterli idi blogda yayınlamak için, hemen en yakındaki kağıda ya da peçeteye :) not alır, ertesi gün de yayınlardım.
Ama aradan yıllar geçtikçe, tarif yazma işini çok daha ciddiye almaya başladım.
Şimdilerde yine -eskiden olduğu gibi- beğendiğim bir tarifi hemen not alıyorum ama yayınlamadan önce mutlaka kendim deniyorum.
Hatta defalarca deniyorum, farklı malzemeler ile deniyorum ve aklıma iyice yatınca sizler ile paylaşıyorum.
Bu şekilde yayınlanmayı bekleyen o kadar çok tarif var ki, ekler pasta gibi, ev yapımı mayonez gibi, mercimek köftesi gibi, vs.vs...
Tarifi kendim denememiş olmanın bir sıkıntısı da herhangi bir soru geldiğinde yanıt verirken çok zorlanıyor olmam :(
Kendi denediğim tariflerde zaten bir soruya gerek kalmayacak kadar uzun uzun anlatıyorum en basit tarifi bile... Ama eğer ben yapmadıysam :(
Örneğin; Siret yenge'nin mantar kurabiyesinde sadece sıvı yağ kullanılıyor ve hamur işleri ile haşır neşir olanlar bilirler bir tarife kıtırlık, kıyırlık veren tereyağ ya da margarindir. Sadece sıvıyağ ile hamuru toparlamak zordur, piştikten sonra yumuşama riski de cabası...
İşte tüm bu nedenlerden dolayı, nişastalı kurabiyeyi tekrar denemek istedim.
Tarif; "Oktay Usta ile Çay Saati" kitabından.
Gelelim benim notlarıma :)
Tarifte margarin kullanılıyordu ben tereyağ-margarin karışık kullandım.
Tamamen margarin ya da tamamen tereyağ ile de yapabilirsiniz, ben evde tereyağ olarak; Trabzon-Vakfıkebir tereyağı kullanıyorum, tahmin edeceğiniz üzere diğer markalı tereyağlara göre çok yoğun, ağır bir lezzeti var, bunu hafifletmek adına biraz margarin katıyorum.
Eğer Sütaş, Pınar gibi tereyağları kullanıyorsanız, tamamını tereyağ ile yapabilirsiniz, muhteşem olur.
Sadece margarin ile yapacaksanız, hamur işi margarin kullanmanızı öneririm.
Şeker olarak toz şeker yerine, pudra şekeri de kullanabilirsiniz, hatta yoğurma kısmında pudra şekeri ile daha rahat edersiniz, şekeri erimedi gibi bir derdiniz olmaz :)
Kurabiyeleri servis edeceğiniz gün pişirmenizi özellikle öneririm, ilk piştiğinde inanılmaz güzel bir kıvamda oluyorlar, beze yiyormuşsunuz gibi, daha sonra biraz yumuşayarak normal kurabiye kıvamına geliyorlar :)
Aynı şekilde glazür süslemesinide aynı gün yapmanızı öneririm, glazürde kurabiyeyi bir miktar yumuşatıyor çünkü.
Bu malzemeler ile oldukça fazla kurabiye çıkıyor. Ben hamurun yarısı ile iki tepsi yani yaklaşık otuz beş kurabiye hazırladım.
Kalan yarısını güzelce sarıp, derin dondurucuya kaldırdım, bir sonraki misafir için bekliyor :)
Malzemeler
- 150 Gr. Tereyağ
- 100 Gr. (hamur işi) Margarin
- 2 Adet Yumurta
- 1 Su Bardağı (200 gr.) Toz Şeker
- 1 Su Bardağı (125 gr.) Un
- 3-4 Su Bardağı Mısır Nişastası
- 1 Paket Kabartma Tozu
- Süslemek için; Dr.Oetker Çikolatalı Glazür
Yapılışı
- Oda sıcaklığında iyice yumuşamış olan yağları, toz şeker ile 1 dk. kadar yoğurun.
- Yumurtaları ekleyip, biraz daha yoğurun.
- Ayrı bir kaba, un, kabartma tozu ve 2 su bardağı nişastayı birlikte eleyin.
- Unlu karışımı, yağlı karışıma ekleyin ve yoğurmaya başlayın.
- Hamur toparlanana kadar nişasta eklemeye devam edin.
- İlk unlu karışımı ekleyip, hamuru çok az yoğurduktan sonra, nişasta eklemeye devam ederken hamuru tezgaha alıp yoğurmaya devam edebilirsiniz, hem daha kolay yoğurursunuz hem de hamur daha çabuk toparlanır.
- Oldukça yumuşak ama ele yapışmayan, pürüzsüz bir hamur yoğurun.
- Hamuru yarım saat kadar buzdolabında dinlendirin.
- Nişasta serpilmiş tezgahta, yarım cm. kalınlığında açın ve istediğiniz bir kalıpla kesin.
- Hafifçe yağlanmış ya da yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizin, 170 derecede önceden ısıtılmış fırında 15-20 dk. üzeri beyaz kalacak şekilde pişirin.
- Kurabiyelerin piştiğini anlamak için, alt kısmına bakın, hafifçe pembeleşmiş ise pişmiş demektir.
- Kurabiyeleri fırından çıkarıp, hemen ızgara tel üzerine alın ve soğuyana kadar bekleyin.
- Glazürü paketin arkasında tarif edildiği şekilde hazırlayın ve kurabiyeleri arzu ettiğiniz şekilde süsleyin.
Servis Önerileri;
- İlk önerim; hiç birşey ! Kurabiyeyi herhangi bir şekilde süslemeden sade olarak tüketebilirsiniz, başlı başına çok lezzetli :)
- Hamuru kalıpla kesip açmadan, yuvarlak kurabiye şeklinde hazırlayabilir, üzerine bir fındık ya da fıstık saplayarak un kurabiyesi gibi servis edebilirsiniz.
- Aynı şekilde yuvarlak hazırlayıp, ortasına bir boşluk oluşturarak pişirebilir, pişince boşluğa marmelat ya da nutella koyabilirsiniz.
- Kurabiyelerin arasına reçel ya da nutella sürerek, iki kurabiyeyi sandviç şeklinde yapabilirsiniz.
- Kurabiyelerin sadece uç kısımlarını reçele, nutellaya yada erimiş çikolata batırabilir, hatta bu kısımları toz ya da file fındık, fıstığa bulayabilirsiniz.
0 yorum:
Yorum Gönder