EN PRATİK BÖREK ; KOL BÖREĞİ :)
Düşündüm, düşündüm bu böreği "Tuzlu Hamur İşleri" bölümüne mi ? "Pratik Lezzetler" bölümüne mi eklesem bilemedim :)
Hazırlaması, patatesin haşlanma süresini saymazsak, on bilemedin on beş dakika !
Sabah kahvaltısına, çocuklar okuldan gelince beş çayının yanına, hatta akşam yemeği olarak.
Tabi; "bu akşam patatesli börek yiyelimmi ?" diye sorunca, "olur, yemek olarak ne yapacaksın?" diye soran bir eşiniz yok ise :)
Tarif basit, yapımı basit ama anneciğimin klasik böreklerinden biri olan bu tarifin, arşivimde olmasını istedim.
Soğanın kavrularak eklenmesi, karamelize bir tat veriyor. Kullandığınız biber salçası ise; Antep, Kilis civarından geliyorsa, yemeyin yanında yatın :)
Hazır biber salçasını çok önermiyorum açıkçası, benim kullandığım Kilis biber salçasına tat olarak en yakın ürün; Paprika Sos. Tüm yemeklerde bu salçanın lezzetine o kadar alıştım ki, eğer evde yoksa, aynı ölçülerde paprika sosu kullanıyorum, aklınızda bulunsun. Son olarak; yufkayı da lütfen marketten almayın, yakın civarda, mahallenizde varsa eğer, "yufkacı" dan alın.
Malzemeler
- 2 Adet Yufka
- 4 Adet (orta boy) Patates
- 1 Adet (mandalina kadar) Kuru Soğan
- 1 Tatlı Kaşığı (tepeleme) Biber Salçası
- Sıvıyağ - Su
- Tuz - Karabiber
Yapılışı
- Patatesleri haşlayın ve rendeleyin. (Çok fazla haşlanmasına gerek yok, böreğin içinde de pişiyor nasılsa)
- Soğanı minik minik yemeklik doğrayın. 3-4 Yemek kaşığı sıvı yağda, orta ateşte sürekli karıştırarak kavurun. Soğanlar şeffaflaşıp sararınca, biber salçasını ekleyin ve çok az karıştırıp ateşi kapatın.
- Rendelenmiş patatese, kavrulmuş soğanları, tuz ve karabiber ekleyip, karıştırın. Ben taze çekilmiş beyaz biber kullandım, miktarı ise damak zevkinize göre belirleyin.
- Bir kasede sıvı yağ ve su ile bir karışım hazırlayın. (bir çay bardağı su ve yarım çay bardağı sıvı yağ gibi)
- Yufkayı ikiye bölün. Geniş tarafı size bakacak şekilde tezgaha serin. Bir fırça yardımı ile, üzerine yağlı su sürün. Patatesli harcı minik minik serpiştirin. Geniş tarafından başlıyarak rulo yapın.
- Hafifçe yağladığınız fırın kabına (ben 30 cm.lik turta kalıbımı kullandım) ilk rulo gül şeklinde, diğerlerini de onun çevresini saracak şekilde yerleştirin.
- Kalan yağlı suyu da böreğin üzerine sürün. Üzerini kapatarak, vaktiniz var ise bir gece buzdolabında dinlendirin.
- 180 derece de ısıtılmış fırında, 35-40 dk. üzeri ve altı turuncu olana kadar pişirin.
- Patatesli börekte patatesleri hamur kıvamında sevmiyorsanız (kardeşim ekmek arası ekmek yiyorum sanki" der mesela) patatesleri çiğ olarak rendeleyip ekleyebilirsiniz. O şekilde de çok lezzetli oluyor.
- Böreklerin iç kısımlarının çiğ kalmaması için, ruloları mümkün olduğunca serbest sarın. Her tarafı kızarmış, çıtır çıtır börek seviyorsanız, kol böreği size göre değil :) Hazırladığınız ruloyu daire şekline getirmeden uzun uzun tepsiye dizin. Şahane olur.
- Ben tüm böreklerde uzun zamandır yumurta sarısı kullamıyorum. Verdiği turuncu renk ve kabuk gibi olan üst kısım hoşuma gitmiyor. Sadece yağlı su sürüyorum. Aynı şekilde yufkalara sürmek için de, yoğurtlu, sütlü vs. karışım hazırlamaya üşendiğimde sadece yağlı su sürüyorum. Gayet hafif oluyor.
- Böreği hazırladıktan sonra üzerini kapatarak, buzdolabına mümkünse bir gece dinlendirin. Buzdolabında dinlenmiş ve ve sıcak fırına verilerek pişen böreğin tadı çok başka. Buzdolabından çıkmış böreği, direk sıcak fırına verebilirsiniz, oda ısısına gelmesini beklemenize gerek yok.
Hemen hemen tüm börekleri artık baklava yufkası ile yaptığımı söylemiştim ama patatesli börek için uygun değil diye düşünüyorum.
Börek değilde, sadece patates püresi yani harç yiyormuşsunuz hissi veriyor. Herhangi bir yemek ile birlikte patates püresi servis etmeyi düşünüyorsanız, farklı bir sunum olması nedeniyle denenebilir :)
Birde baklava yufkası tuzsuz olduğu için, harç ne kadar tuzlu olursa olsun börek tuzsuzmuş gibi geliyor.
Sonuç olarak; bu börekte bizde ziyan olmadı, afiyetle tüketildi. Yemek konusunda hepimizin zevki, damak tadı farklı olduğu için bu seçeneği ile de yayınlamak istedim.
Malzemeler, yapılışı, yufka hariç yukarıda yazılanlar ile aynı...
0 yorum:
Yorum Gönder