Banner 468 x 60px

 

18 Ekim 2009 Pazar

Fesleğenli Biberli Kurabiye

0 yorum
Fesleğenli Biberli Kurabiye

TUZLU PASTANE KURABİYESİ...
Filiz Yenge'nin Baby Shower'i için yaptığım ve malzemelerini yaparken uydurduğum bir kurabiye bu. Tadan herkes o kadar iltifat ettiki, yayınlamak farz oldu :)
Tadı; birebir pastane kurabiyesi, hani tuzlu kuru pasta diye satılanlardan.
O gün herkes, diğer hazırlıklar için çok yorulduğumdan, "tuzluyu da hazır almış, e haklı" diye düşünmüş :)
Kendi yaptığımı söylediğimde, inanmadılar önce, neyseki mutfağa merakım, bu blog sayesinde yazılı olarak tescilli, o yüzden inandılar :)
Kurabiyeleri, harf şeklinde kesmeyi planladığım için kabartma tozu yada karbonat eklemedim, pişerken şekilleri değişmesin diye. Son anda üşenip, kare kalıpla kestim. Bu kısım size kalmış :)
Biraz daha yüksek yani kalın kurabiyeleriniz olsun isterseniz, kabartma tozu ekleyebilirsiniz.
Evde yapılan ürünler ne kadar sağlıklı olsa da illaki paketleri cicili bicili topkekleri, bisküvileri almanız için tutturan minikleri kandırabilirsiniz bu kurabiyeler ile...
Gerçi; "bekara eş boşamak kolay" demişler, henüz anne olmadığım halde, "çocuğunuzu şöyle kandırabilir, şunu şöyle yedirebilirsiniz" diye ahkam kesmem de ne kadar doğru o kısım tartışılır :)
Sözün özü; pratik tuzlu bir kurabiye, deneyin pişman olmazsınız :)

Malzemeler
  • 125 Gr. (yarım paket) Margarin veya Tereyağ
  • 1 Çay Bardağı Yoğurt
  • 1 Çay Bardağı Sıvı Yağ
  • 1/2 (yarım) Çay Bardağı Sirke
  • 1 Tatlı Kaşığı (tepeleme) Pudra Şekeri
  • 1 Çay Kaşığı Tuz
  • 1 Tatlı Kaşığı (silme) Kuru Fesleğen
  • 1 Tatlı Kaşığı (tepeleme) Pul Biber
  • 4-5 Su Bardağı (yaklaşık) Un
Yapılışı

  • Oda sıcaklığında beklettiğiniz, iyice yumuşamış margarin, yoğurt, sıvı yağ ve sirkeyi mikser ile 1-2 dk. çırpın. (tüm malzemeler iyice özleşip, krema kıvamına gelinceye kadar)
  • 3 Su Bardağı un, pudra şekeri ve tuz'u bir kaba birlikte eleyin.
  • Sıvı karışıma, unlu karışımı ekleyin ve yoğurmaya başlayın.
  • Hamur, toparlanıncaya kadar azar azar un eklemeye devam edin. Hamurunuz kurabiye hamuru kıvamında değil, poğaça hamuru kıvamında yani esnek bir hamur olacak.
  • Hamurun kıvamı, poğaça hamurundan biraz daha sert, tezgahta açıp, kesmeye uygun bir hale gelince un eklemeyi bırakın.
  • Fesleğen ve pul biberi de ekleyip, (baharatlar hamura karışacak kadar) çok az daha yoğurun.
  • Hafifçe un serptiğiniz tezgahta, hamuru yarım cm. kalınlığında açın ve istediğiniz bir kalıpla kesin.
  • Yağlı kağıt serili tepsiye dizin ve üzerine yumurta sarısı sürüp, çörekotu, susam, haşhaş vs. serpin.
  • 180 derecede önceden ısıtımış fırında, 25-30 dk. üzeri ve altı turuncu olana kadar pişirin.

Fesleğenli Biberli Kurabiye

0 yorum:

Yorum Gönder