EV YAPIMI ALASKA FRİGO !
Şimdi bu benim yaptığım, ağustos böceği ile karınca hikayesine benzemiyor mu?
Sen koca yazı, ramazanı, bayramı bir sütlü tatlının değişik versiyonlarını yaparak geçir, aylardan kasım gelsin, havalar iyice soğusun, parfe yaptım diye çık ortaya ! Yok, yok olacak iş değil :)
Dondurmanın, serin tatlının mevsimi mi olurmuş, diyerek kendimi biraz rahatlatıp, önümüzdeki yazı beklemeden, tarifi yayınlamaya karar verdim :)
Kendimi hep fırçalamak olmaz, birazda öveyim şimdi :)
Aslında tarifin yayınlanmasının bu kadar gecikmesinin nedeni; defalarca denemiş olmam. Mayıs ayında annemin akraba gününde, Sermin teyze yapmıştı kahveli parfeyi. Diğer çeşitleri es geçip, iki dilim yemiş ve hemen tarifini not almıştım. Malzemeleri ve yapılışını öğrendiğimde de; "oo çok kolay, hemen yapar yayınlarım, ben bunu" dedim ama öyle olmadı.
İlk denememde, "hepsi bisküvi, farketmez" diye düşünüp, potibör kullandım, olmadı. Kakaolu potibör kullandım, olmadı. Bisküvi miktarında oynamalar yaptım, kıvamı tutmadı. Buzluğa kaldırırken zamanlama hatası yaptım, olmadı.
Sözün özü; benim gibi, "alt tarafı bir bisküvi pastası, ne olacak" demeyin :) tarifte belirttiğim markalara, ölçülere, sürelere harfiyen uyun, kışın misafirleriniz ile birlikte evde film izlerken, sinemada frigo keyfi yapmanın tadını çıkarın.
Malzemeler
- 2 Paket Kakaolu Krem Şanti
- 3 Paket Kakaolu Piknik Bisküvi
- 1 Adet Yumurta
- 1 Türk Kahvesi Fincanı (2,5 yemek kaşığı) Şeker
- 2 Tatlı Kaşığı (tepeleme) Granül Kahve
- 1 Su Bardağı (kırılmış) Ceviz
- 2 Su Bardağı (400 ml) Süt
Yapılışı
- Bisküvileri ve cevizleri kırın.
- 1,5 su bardağı süt ile krem şantiyi çırparak, hazırlayın.
- Yarım su bardağı sütün içinde de kahveyi eritin.
- Yumurta ve şekeri, şeker eriyip karışım beyazlayıncaya kadar çırpın. (şekerin daha çabuk erimesi için, kabınızın altına sıcak su dolu başka bir kap koyup, çırpabilirsiniz)
- Şekerli yumurtayı, sütlü kahveyi, bisküvi ve cevizleri, krem şanti ile birleştirin, iyice karıştırın.
- Baton kek kalıbı yada çok büyük olmamak şartıyla, arzu ettiğiniz bir borcamın tabanına iki kat strech film serin. Karışımı kaba boşaltın. Üzerini de strech film ile kapatın.
- Buzdolabında 2 yada 3 saat beklettikten sonra, buzluğa kaldırın. En az bir gece yada servis edeceğiniz zamana kadar buzlukta bekletin.
Bisküvileri ve cevizi rondoda çekerseniz, iyi olmuyor. Ellerinizle cevizleri iri iri, bisküvileri ise mümkün olduğunca ufak ama çok toz haline getirmeden kırın.
Kullandığınız kahvenin markası; nescafe-gold, krem şanti'nin markası ise mutlaka, dr.oetker olsun lütfen :) Seçim sizin ama ben diğer markalarda kesinlikle aynı tadı bulamıyorum. Hele dr.oetker'in benzerlerinde.
Parfeyi hazırladıktan sonra hemen buzluğa kaldırmayın. Hemen yemeyip, daha sonra ikram etmek üzere buzluğa kurabiye, kek vs. koyarız ve çıkarıp ısıttığımızda aynı tazeliği buluruz ya.
İşte bu tarifte, o ters tepiyor :) hemen buzluğa konan bisküviler, krem şantinin içinde yumuşamıyor, taze çıtır çıtır kalıyor :) bu da istediğimiz sonuç değil.
Kakaolu pötibör bisküvi ile de lezzetli oluyor ama bence en güzel hali, kek'imsi dokusunda dolayı piknik bisküvi ile yapılanı. Öneriyi yapıyor, seçimi size bırakıyorum :)
Parfeyi; buzlukta sekiz on gün saklayabilirsiniz. Servis etmeden önce oda sıcaklığında beş dakika kadar bekletip, kolaylıkla kesebilirsiniz. Çok fazla bekletmeyin, yumuşayıp, erimeye başlar.
0 yorum:
Yorum Gönder