Banner 468 x 60px

 

26 Ağustos 2009 Çarşamba

Karnıyarık

0 yorum
Karnıyarık

SAKINCALI GÜZEL :)
Karnıyarık; arşivimde mutlaka olması gerek diye düşündüğüm klasik bir tarif. Hanımların çoğunun bildiği, bilmeyenlerin de annelerinden öğrendiği :)
İnternete girip, tarifini arayan olurmu bilemiyorum ama söylediğim gibi ben tüm klasik Türk mutfağı yemeklerinin arşivimde olmasını istediğim için, annemin tarifini, benimde ufak tefek eklemelerde bulunduğum, şekliyle yayınlamak istedim.
Yemeğin tek kusuru, patlıcanın kızartılması :(
Aslında ızgarada közleyerekte yapılabilir.
Babamın yaptığı gibi patlıcanları çiğden ama çok kısık ateşte pişirerekte...
O nasıl olur ? derseniz, patlıcanları ağzı kapalı derin bir tencerede çok az yağ ve su ile çok kısık ateşte (çay demler gibi) pişiriyor. Sonra ortalarını yarıp, iç malzemeyi koyuyor ve biraz su ile, çok az bir süre fırında pişiriyor.
Bu arada, Domatesli Pilav'dan sonra bir tarif daha oldu, babacığımdan blogda :)
Benim fikrim ise; bu yemeğin en güzel halinin, en sakıncalı yapıldığı versiyonu :)
Patlıcanın kendine has kekremsi tadından dolayı, Cafe Fernando'dan öğrendiğim yöntemle, çok az da şeker ekliyorum ben bu yemeğe.
Son yaptığımda, biber kızartması için hazırladığım domates sosundan,bir çay bardağı kadar arttırıp, iç malzemesinde, çiğ domates rendesi yerine onu kullandım. Pişmiş domates sosunda zaten şeker, tuz, sarımsak olduğu için ayrıca eklemedim. Size de eğer karnıyarık yaptığınızda evde hazırlamış olduğunuz domates sosu varsa, ondan kullanmanızı öneririm.

Malzemeler (8 Kişilik)
  • 8 Adet Orta Boy (ince olmayan) Patlıcan
  • 250 Gr. Kıyma
  • 1 Adet (orta boy) Kuru Soğan
  • 1 Adet (orta boy) Domates
  • 2-3 Adet Sivri Biber
  • 1 Yemek Kaşığı Biber Salçası
  • 1/2 (yarım) Çay Bardağı Sıvı Yağ
  • 2 Diş Sarımsak
  • 7-8 Dal Maydanoz
  • Tuz, Karabiber
  • 1 Tatlı Kaşığı + 1 Çay Kaşığı Şeker

Yapılışı

  • Patlıcanların saplarını kesin ve alacalı bir şekilde soyun. Bol tuz attığınız suyun içinde yarım saat kadar bekletin. Suyunu sıkıp, kızgın yağda kızartın. Peçete üzerine alarak, yağının süzülmesini sağlayın.
  • Soğanı ve biberleri minik minik yemeklik doğrayın. Sıvıyağı kızdırın, soğanları ve biberleri ekleyin. Orta ateşte sürekli karıştırak 2-3 dk. kavurun. (soğanlar pembeleşip, şeffaflaşıncaya kadar)
  • Kıymayı ekleyin, 2-3 dk daha kavurun.
  • Domatesi rendeleyin, salçayı da içine katarak eritin. Domates ve salçayı da kıymalı karışıma ekleyip 3-4 dk. daha kavurun.
  • İnce ince doğradığınız sarımsakları, tuz, karabiber ve 1 çay kaşığı şekeri ekleyin. Çok az daha kavurup, ocağı kapatın.
  • Karışıma ince kıydığınız maydanozları ekleyin ve karıştırın.
  • Patlıcanları, karnıyarık tenceresi diye bilinen, geniş çelik tencereye alın, ortalarını açın ve 1 yemek kaşığı şekeri tuz serper gibi patlıcanların üzerine serpin, sonra hazırladığınız karışımı pay edin.
  • Bu arada kıymalı karışımı hazırladığınız tavayı umarım yıkamadınız :) O tavaya 1 su bardağı su koyup, şöyle bir çalkalayarak, tencereye dökün, bu da yemeğinizin suyu :)
  • Karnıyarıkları kısık ateşte, 10 dk. kadar pişirip, sıcak servis edin.
  • Önceden hazırlayıp suyunu eklemeden bekletebilir, servis edeceğiniz zaman suyunu ekleyip, pişirebilirsiniz.

0 yorum:

Yorum Gönder