Banner 468 x 60px

 

28 Şubat 2009 Cumartesi

Zeytinyağlı Soslu Biber Yemeği

0 yorum
Uzun zamandır salı pazarını yeni yerinde ziyaret etmek istiyordum.
Geçen hafta eşim hadi Zeynep pazara gidip alışveriş yapalım demez mi...
5 dakika da Emreyle hazırlandık hemen:)
Eskiden kapımızın önüne kurulduğu için her salı kabus dolu günler yaşıyorduk.Gürültü kirlilik vs... Gitmek bile istemiyorduk.
Taşınınca da özlemeye başladık pazarımızı.
Eski yerinde ne zaman pazara gitsem bildiğim bütün küfürleri edip kavga dövüş eve gelirdim. Kalabalık,tıkış tıkış,esnaf sinirli,gergin.....savaştan çıkar gibi çıkıyordum.
(Hele kadınlar daracık pazarda hem yürüyüp hem sigara içmiyorlar mı deliye dönüyorum.. Çocuğu sigaralardan korumaktan alışveriş yapamıyorum inanın.)

Yeni halini görmeyeniz varsa muhakkak ziyaret edin derim.
Kocaaaman bir alana kurulmuş...Tezgahlar sıra sıra,temiz temiz her şeyi aynı anda görebiliyorsunuz. Kimse kimseyi itmiyor,bağırış çağırış yok,kavga dövüş yok. Ücretsiz kocaman bir otopark var. Günün her saati boş yer bulup arabanızı park edebiliyorsunuz. Taksi durağı,cafeterya,wc,polis,aradığınız her şey mevcut. Hatta ücretsiz otobüsler bile mevcut.
Çok ama çok beğendim.uzun zamandır ilk defa bu kadar huzurlu bir pazar alışverişi yaptım:)
Bu hafta maalesef şiddetli grip olduğum için gidemedim:)
İyileşip atacağım kendimi çarşı pazara inşallah:)


Hepinizi öpüyorum,hastalıksız mutlu mutlu sağlık günler diliyorum:)






MALZEMELER:

1 Kg. kadar biber çeşitleri
(kırmızı biber,çarliston biber,sivri biber...)
3 adet rendelenmiş domates
3 diş sarımsak
1 adet kesme şeker
tuz
bir tutam karabiber
4 yemek kaşığı zeytinyağı

üzeri için,maydonoz



YAPILIŞI:

Zeytinyağında verev doğradığımız biberleri 6-7 dakika sote ediyoruz.
Rendelenmiş sarımsağı da ilave edip orta ateşte bir kaç dakika daha sotelemeye devam ediyoruz.
Rendelenmiş domatesimizi de ilave edip şekeri ve tuzu ekleyip kısık ateşte pişmeye bırakıyoruz...

Sarımsaklı yoğurt eşliğinde ılık veya soğuk servis yapıyoruz.



AFİYET,BAL OLSUN.




Devamını Oku...

23 Şubat 2009 Pazartesi

Mısır Ekmeği (2)

0 yorum
selencenk-5

BENİM İÇİN MISIR EKMEĞİNDE SON NOKTA :)
Bir yıl öncesine kadar hiç sevmediğim, deyim yerindeyse boğazıma takıldığı için yutamadığım, mısır ekmeğini artık çok seviyorum. Sevgili Papatya'nın nefis anlatımı ile cesaretlenip yaptığım ve çok severek yediğimiz ilk mısır ekmeğim hala ilk göz ağrım ve favorim :)
Bu hafta sonu yaptığım mısır ekmeği ise tek kelime ile mükemmel !
Harcını hazırlayıp kalıba dökerken, çiğ çiğ yememek için kendimi zor tuttum inanın :) Kek harcının kasede kalan son kısmını, ziyan olmasın diye :) mideye indirmeyi seviyorsanız, bu ekmekte de kendinizi zor tutacaksınız.
Normalde kendi yaptıklarıma hep bir kusur bulan, "şurası şöyle olsaymış, daha iyi olurmuş" diyen ben, bu ekmeğe bayıldım!
Üstelik hafta sonu, farklı zamanlarda bir araya geldiğimiz bazı arkadaşlara bu ekmekten yanımda götürerek ikram ettim ve herkesin ortak sorusu; "ne zaman yayınlanacak?" oldu :)
Tadına bakan arkadaşlardan, benim için, görüşü en değerli olan, (Trabzon'lu olduğu için) Ahmed'di ve o da "tadı tek kelime ile mükemmel ama un gibi çekilmiş, mıhlama'lık mısır unu ile değil, daha iri taneli mısır unu ile yapılsa, şöyle yerken ağızda çıt çıt etse, daha iyi olur" dedi:)
Bu dip notu da atlamak istemedim.
Sonuç olarak, hem akşam yemeklerinizde hemde çayın yanına nefis bir seçenek bu mısır ekmeği.

Malzemeler
  • 1 Adet Yumurta
  • 1 Su Bardağı (200 ml.) Süt
  • 1 Su Bardağı (200 ml) Sıvı Yağ
  • 1 Yemek Kaşığı (tepeleme) Toz Şeker
  • 1 Tatlı Kaşığı (silme) Tuz
  • 1/2 (yarım) Su Bardağı Un
  • 4 Su Bardağı Mısır Unu
  • 1,5 Su Bardağı (kaynar) Su
  • 1 Paket Kabartma Tozu
Yapılışı
  • Derin bir kasede, yumurta, süt, yağ, şeker ve tuzu çırpma teli ile iyice çırpın.
  • Karışımın üzerine un, mısır unu ve kabartma tozunu birlikte eleyin ve karıştırın.
  • Son olarak, sıcak suyu ekleyin ve karıştırın. (Bu aşamalarda karışım oldukça kıvamlı oluyor, çırpma teli ile zorlanabilirsiniz, ben de iri bir kaşık ile karıştırdım)
  • 20x30 cm. ölçülerinde veya 24-26 cm. çapında bir kabı katı yağ ile yağlayıp, un serpin ve karışımı dökün.
  • 180 derecede önceden ısıtılmış fırında, 35-40 dk. üzeri iyice pembeleşip, batırdığınız kürdan temiz çıkıncaya kadar pişirin.
Benzer Tarifler;
& Papatya'nın Tarifi ile Mısır Ekmeği
Devamını Oku...

22 Şubat 2009 Pazar

PORTAKALLI VE HAVUÇLU KEK

0 yorum


Mis kokulu kek tarifime geçmeden önce bu ayki kızlar toplantımızı anlatayım size:)

Cumartesi günü sevgili sevgüle konuktuk. Çoluğu çocuğu evde bırakıp Çubuk krakerim handem , canikom özlemim ve deryacığım la birlikte bol kahkahalı kız kıza bir gün geçirdik:)

Çok fazla çay içemeyen ben o kadar çok çay içmişim ki bugün ve hatta yarın çay görmek bile istemiyorum inanın...

Car car hiç nefes almadan hem konuştum, hem yedim ,hem içtim,hem de kıkırdadım:)

Zaman su gibi aktı yanınızda,şimdiden özledim sizi...

Sevgülcüğüm sağ olsun bize nefis lezzetler hazırlamıştı.

Ben tabi hiç boş durmadım lüp lüp dolmaları götürdüm hepiniz için:)

Ellerine sağlık şekerim hepsi birbirinden nefis olmuştu.Menüyü görmek isterseniz sevgülcüğümü ziyaret edebilirsiniz.

Mart toplantısı da bendeeee...şimdiden neler yapsam acaba diye liste yapmaya başladım:)))) Heyecanla ve bütün enerjimle bekliyorum sizi kızlar:)



Lafı uzatmadan hemen tarifime geçiyorum ve hepinizi öpüyorum:)





Malzemeler:


3 adet yumurta

½ su bardağı sıvı yağ

½ su bardağı portakal suyu

2 su bardağı elenmiş un

1 su bardağı toz şeker

1 adet portakal kabuğu rendesi

1 adet rendelenmiş iri havuç

1 paket kabartma toz

1 paket vanilya


Yapılışı:

Yumurtaları ve şekeri iyice köpük köpük olana kadar çırpıyoruz.
Sonra diğer malzemeleri de yavaşça ilave edip karıştırıyoruz,

Yağlanmış ve unlanmış kek kalıbımıza döküp,önceden ısıtılmış 170 derece fırında pişiriyoruz.



AFİYET,BAL OLSUN


SEVGİLER,ÖPÜCÜKLER
Devamını Oku...

17 Şubat 2009 Salı

Sevgililer Günü Çalışmaları ve Dostluk Üzerine

0 yorum
Sevgililer Günü Pastası (2 Kişilik)

BEN DOSTLUK DİYE BUNA DERİM...
Son bir aydır evimizin hali; Zeytinyağlı Brokoli yazısında uzun uzun anlattığım gibi... Çok tatsız :(
Şöyle arkadaşlarımızı yada akrabalarımızı çağırıp, çeşit çeşit yemekler yapmayı, zengin sofralar kurmayı, mutfağa girip yeni denemeler yapmayı, öyle özledimki... Ama sanırım bu durum bir süre daha böyle devam edecek.
Bu arada; irademin sınırlarını sonuna kadar zorladığım günler olmuyor değil. Hafta sonu, misafirlere hazırladığım nefis hünkar beğendi'ye, mis gibi pirinç pilavına ve çorbaya yutkunarak bakıp, ızgara et, yeşil salata ve bamya yemeği yiyişim çok acıklıydı :)
Bu yazıda yayınladığım fotoğrafları, 20 dk. öncesine kadar önümüzdeki pazartesi yayınlamayı düşünüyordum. Hafta sonu yapacağım nişan kurabiyelerinide fotoğraflayıp, her zamanki gibi toplu bir sunum yapmaktı amacım.
Ama az önce Kurutulmuş Domatesli ve Zeytinli Ekmek yazısına Elif Hanımın yaptığı yorum fikrimi değiştirdi. O kadar güzel sitem etmiş ve o kadar net anlatmışki duygularını, açıkçası yazdıkları biraz kendime getirdi beni. Umarım, yorum yazmayan ama sessizce Elif hn. gibi düşünen, beni sürekli izleyen başka kişiler de vardır. Bunu hissetmek inanın beni çok mutlu etti.

Sevgililer Günü Pastası (Tek Kişilik)

Gelelim, alt başlıktaki "Dostluk" konusuna... Zaman zaman hepimize mailler gelir ya, hani şu beşyüz kişiye göndermezsen akşam eve gitmek kısmet olmasın, hiç bir dileğin gerçek olmasın türünden :)
İşte bazen o maillerde, dostluk, arkadaşlık kavramları masaya yatırılır, şunu yaparsa arkadaşındır, bunu yaparsa dostundur gibi... Diğer insanları bilmem ama benim hayatta çok sayıda dostum olmadı, çok çook arkadaşlarım oldu halada var hepsini çok sevdiğim. Ama dostluk gerçekten çok başka. Üstelik dostluğun, zamanla olgunlaşacak bir şey değil, yaşananlar ve yaşatılanlar ile olgunlaştığını öğrendim. Bunları bana kim mi öğretti?, bir buçuk yıl gibi kısacık bir sürede canımın içi Yaseminim.
Bundan bir yıl kadar önce eşimin doğum günü hazırlıklarında başladı dostluğunu hissettirmeye. Tam sekiz aylık hamile idi o zamanlar paşamıza. Bir ay boyunca hazırlıklar konusunda beni dinlemekle kalmadı, o haliyle nefis çeşitler hazırladı ve işinden erken ayrılıp, öğleden itibaren bana yardıma geldi. Bir yıl sonra, paşamız neredeyse 1 yaşında iken de, aynı desteği ile yanımdaydı, "bebeğim küçük, uyku saati, mama saati vs.." demeden, yine doğumgününde ve hazırlıklarda başroldeydi.
Aradaki görüşmelerimizi, bizi ağırlamalarını, ne zaman moralim bozuk olsa saatlerce, kendinden örnek vermeden sadece beni dinlemesini ve diğer yaptıklarını yazmıyorum bile .
Ben sipariş yapmak istiyorum dediğimde, ne kadar acemi olduğumu bildiği halde, en sevdiği insanların, en özel günlerinde pasta ve kurabiye konusunda bana sonsuz güvendi, beğenmeyenlere karşı, "ben o şekilde yapmasını istedim" diye savundu beni. Onun desteği ve morali sayesinde, hiç tanımadığım kişilerede pastalar, kurabiyeler yapmaya başladım.
Geçen hafta; mail kutuma düşen; ayıcıklı bir pasta yapabilirmisin sorusunu, önce nazikçe geri çevirdim. Hem çok yoğundum hemde modelleme konusunda, kendime çok güvenmiyordum açıkçası. Bunu Yaso'ma söylediğimde tepkisi çok sert oldu, "hemen arayıp yapabileceğini söylüyorsun, ben yarın sendeyim, birlikte yapacağız"
Gözlerim doldu mutluluktan... Ve ertesi gün bendeydi, erkenden. bir gece önce siparişleri nedeniyle sabah üç buçukta yatmasına ve sekizde kalkmasına rağmen, Sencer paşayı annesine bırakarak...
Sizin dostluk tanımınızı bilemiyorum, çok da merak ediyorum, yazıp paylaşırsanız çok mutlu olurum, ama benim dostluk tanımımın adı Yasemin... Ve ben onu çooookkk seviyorum.

Sevgililer Günü Pastası (Tek Kişilik)

İşte yukarıda yazdığım, karşılıksız sevginin ve dostluğun, vücut bulduğu, dile geldiği pastalar. Pasta haline getirmesi benden, hünerli elleri ile üzerine sepetler, kurdeleler ve ayıcıklar yapması Yasom'dan...

Sevgililer Günü Pastası (Tek Kişilik)

Tüm pastaların içeriği; yoğurtlu kakaolu pandispanya, çikolatalı pastacı kreması, vişne ve antep fıstığı. Hatta sepetin içindeki toprak görüntüsü bile kakaolu kek ile yapıldı. Tamamı yemede yanında yat yani:)

Sevgililer Günü Kurabiyeleri

Bu kurabiyeler, Sezen'in iş yerindeki arkadaşlarına sevgililer günü hediyesi. Kakaolu ve sade olarak hazırladım. Her ikisinde de portakal kabuğu, zencefil ve fındık var. Çok lezzetli oldukları bilgisi de tarafıma iletildi :)

Nişan Kurabiyeleri

Nişan kurabiyeleri; sevgili Necla abla'nın, dostlarının kızına nişan hediyesi. Sonradan öğrendiğim bilgilere göre, kurabiyeler nişanın en çok konuşulan konusu olmuş ve çok beğenilmiş.

Nişan Kurabiyeleri

Bu nişan kurabiyelerini aslında hafta sonu hazırlayacaklarım ile birlikte yayınlayacaktım ama beklemek istemedim. Bol fotoğraflı yazıları okuması daha zevkli oluyor değilmi ? :)

Nişan Kurabiyeleri

EKLEME :) Bir üst cümlede bahsettiğim nişan kurabiyeleri... Toplam yüz adet ve dört farklı model hazırladım en yakın arkadaşlarımız için :)

Devamını Oku...

15 Şubat 2009 Pazar

MANTARLI ET SOTE VE ÖDÜLÜM :)

0 yorum

Sevgili hamarat arkadaşlarım candantarifler ve didem beni bu güzel ödüle layık görmüşler.
Kendilerine çok ama çooook teşekkür ederim.
Sağolun kızlar beni çok mutlu ettiniz inanın.
Sizi seviyorum:) Dostluğumuz daim olsun inşallah:)


Aylık kızlar toplantımız haftaya sevgülde:) Mart ayında da bendeeee....
Bekle bizi sevgül cumartesi geliyoooooruz en aç halimizle:)))))


1 haftadır sevgili kankam öslemimin verdiği gazla rejime başlamış bulunmaktayım.Özlem gazı uzun zamandır veriyordu da ben bir türlü gazlayamıyordum:)
Birdenbire fikren,ruhen,bedenen,kalben vs.... kendimi çok hazır hissettim:)Zayıflayacağım dedim ve başladımmmm...
Aslında hiç bir şeyden kendimi mahrum bırakmıyorum:)))
Sadece porsiyonlarımı küçülttüm ve günde 2 litre kadar su içiyorum.
Canım eşim de bana destek olmak amacıyla rejime başladı ve daha zevkli olmaya başladı:)

Bugün 6. günüm ve 1 kilo vermiş bulunmaktayımmmmm:))))
Kilo verdikçe galiba insanın güveni daha çok yerine geliyor ve daha çok yediğine içtiğine dikkat ediyor.
Bu yaza doğum kilolarımı vermiş olarak fit bir şekilde girmek istiyorum:)
Özlemle plan yaptık,çarşı pazar gezip kendimize çiçekli çiçekli elbiseler alacağız:)))

Son olarak kahrolsun kilolar diyorum ve hemen tarifime geçip ve hepinizi öpüyorum.



Malzemeler:

1/2 kg. mantar
1/2 kg. sotelik et
1 adet çarliston biber
1 adet sivri biber
1 adet kırmızı biber
1 adet küçük boy soğan
2 kaşık sıvıyağ
salça
pulbiber
karabiber
kekik
2-3 diş sarımsak
tuz

Yapılışı:

Minik minik doğradığımız soğanları sıvıyağda hafifçe çevirip,etleri ekliyoruz.

Etleri iyice kavura kavura pişiriyoruz, salçayı ilave edip karıştırıyoruz.

Yıkayıp doğradığımız mantarları da ilave edip kavurmaya devam ediyoruz.

Biberleri,sarımsağı ve baharatları da ilave edip karıştırıp kısık ateşte pişmeye bırakıyoruz.


AFİYET , BAL OLSUN

SEVGİLER, ÖPÜCÜKLER



Devamını Oku...

11 Şubat 2009 Çarşamba

Kurutulmuş Domatesli ve Zeytinli Ekmek

0 yorum
Kurutulmuş Domatesli - Zeytinli Ekmek

ZEYTİNYAĞ İLE BİRLİKTE BAŞLI BAŞINA BİR ANA YEMEK...
Domatesli ve zeytinli muffin tarifini verirken, hayalimdeki ekmeği uzun uzun anlatmış ve bir sonraki denemem de Söke un ekmek karışımları ile deneyeceğim demiştim.
Söke un her zamanki gibi beni yanıltmadı, ekmek gibi ekmek oldu :)
Ben boşuna slogan üretmiyorum; "Söke un ile ne zaman tanıştım, işte o gün ekmek makinemle barıştım" diye :)
Ben ekmeği, 7 tahıllı ekmek karışımı ile yaptım, böylelikle hem domatesli, zeytinli hemde içinde ayçekirdeği, susam, ceviz gibi tahıl ve yemişler olan çok zengin bir ekmek oldu.
Güzel bir davet sofrası öncesinde, üzerine kekik ve pulbiber serptiğiniz zeytinyağ ile ikram edebilirsiniz bu ekmeği, ama dikkat edin misafirlerin midesinde ana yemekler için yer kalsın :)
Bir sonraki ve aynı malzemeler ile son ekmek denemem, hazır ekmek karışımı ile değil, beyaz yada kepekli un ile olacak, hazır ekmek karışımları kullanmak istemiyorum diyenler için :)

Malzemeler
  • 1 Paket Söke Un - 7 Tahıllı Ekmek Karışımı
  • 1 Paket Kuru Maya (Paketin içinden çıkıyor)
  • 1 Su Bardağı (200 ml.) Süt
  • 3/4 Su Bardağı (120 ml.) Su
  • 2 Yemek Kaşığı Zeytinyağ
  • 1 Çay Kaşığı Tuz
  • 2 Çay Kaşığı Şeker
  • 1 Su Bardağı (doğranmış) Kurutulmuş Domates
  • 1 Su Bardağı (doğranmış) Siyah Zeytin

Yapılışı

  • Domatesleri minik minik doğrayın ve 10-15 dk. suda bekletin. Suyunu süzüp, bir peçetenin üzerinde bekletin.
  • Aynı şekilde zeytinleride çekirdeklerini çıkarıp, minik minik doğrayın ve 10-15 dk. suda bekletin. Suyunu süzüp bir peçetenin üzerinde bekletin.
  • Ekmek makinenizin haznesine süt, su, yağ, tuz ve şekeri koyun.
  • Karışımın üzerine ekmek karışımını dökün. Üzerinde minik bir havuz açarak, mayayı koyun ve üzerini unla kapatın. (ekmeğinizi hemen yapmayıp, daha sonra pişirilmesi için programlayacaksanız bu kısım çok önemli)
  • Ekmek makinenizin, 900 gr, ince kabuk ve 3 saat pişiren normal ekmek programını kurun.
  • Malzeme ekleyeceğinizi belirten bip sesini duyunca, domates ve zeytinleri ekleyin.

& Ekmek makineniz yoksa, ekmeğinizi Çavdar Unlu Ekmek yazısında anlattığım şekilde elde de yapabilirsiniz.

Benzer Tarifler;

& Kurutulmuş Domatesli ve Zeytinli Muffin

Söke Un Ekmek Karışımları ile Ekmek

SÖKE UN KARIŞIMLARI İLE SADE EKMEK...
Söke un karışımları evimizden eksik olmuyor, hem biz haftada en az 1 adet tüketiyoruz hemde misafirliğe giderken, helede kahvaltıya davetli isek mutlaka ekmek yapıp, götürüyorum.
Ekmeği genellikle sade yapıyorum, yada yukarıda olduğu gibi, domatesli-zeytinli bazen haşhaş tohumlu yada bol cevizli.
Sade yaptığımda, tarif istendiği zaman, blogdaki "şu tariften şunu çıkarın vs." gibi açıklamalar yapmak yerine, buraya da yazmak istedim. İçine fazladan bir malzeme koymadan "sadeli" :) bir ekmek yapmak isterseniz, bu tarifi kullanabilirsiniz.

Malzemeler
  • 1 Paket Söke Un Ekmek Karışımı
  • 1 Paket Kuru Maya (Paketin içinden çıkıyor)
  • 1 Su Bardağı (200 ml.) Süt
  • 3/4 Su Bardağı (120 ml.) Su
  • 2 Yemek Kaşığı Zeytinyağ
  • 1 Çay Kaşığı Tuz
  • 2 Çay Kaşığı Şeker

Yapılışı

  • Ekmek makinenizin haznesine süt, su, yağ, tuz ve şekeri koyun.
  • Karışımın üzerine ekmek karışımını dökün.
  • Üzerinde minik bir havuz açarak, mayayı koyun ve üzerini unla kapatın. (ekmeğinizi hemen yapmayıp, daha sonra pişirilmesi için programlayacaksanız bu kısım çok önemli)
  • Ekmek makinenizin, 900 gr, ince kabuk ve 3 saat pişiren normal ekmek programını kurun.

Devamını Oku...

PEYNİRLİ BÖREK

0 yorum
Aslında niyetim şöyle yağda kızarmış çıtır çıtır bir sigara böreği yapmaktı.
Nasıl oldu anlamadım birden bire kendimi fırında peynirli börek yaparken buldum...
Pişmanmıyımmmm haaayırrr değilim...
Hafif ve çıtır çıtır kalorisi de az , nefis çakma sigara böreklerim oldu.
Hepinize tavsiye ederim:)



MALZEMELER:


250 gr. peyaz peynir
1/2 demet kıyılmış maydanoz
kaşığın ucuyla nane
kaşığın ucuyla karabiber
2 adet yufka

Üzerine sürmek için;

1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı kadar su
çörek otu
susam

YAPILIŞI:

Bütün iç malzelerimizi karıştırıyoruz.
Yufkamızı önce dörde,sonra her bir parçayıda ikiye bölüyoruz.
Üçgen şeklindeki yufkamızın geniş kısmına harcımızı koyup, sigara böreği şeklinde sarıyoruz.
diğer yufkaları da aynı şekilde sarıp yağlı kağıt serdiğimiz tepsimize diziyoruz.
Yoğurtla suyu bir kasede karıştırıp, böreklerimizin üzerine sürüyoruz.
çörek otu ve susamla süsleyip önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzerleri kızarıncaya kadar pişiriyoruz.


AFİYET, BAL OLSUN.
SEVGİLER,ÖPÜCÜKLER
Devamını Oku...

9 Şubat 2009 Pazartesi

Zeytinyağlı Brokoli

0 yorum
Zeytinyağlı Brokoli

BU ARALAR BİZİM EVİN HALLERİ...
Çok zor bir dönem geçiriyorum. Zorluğu ise; diyet yapıyor olmam değil, gayet eli maşalı ve asık suratlı bir diyetisyenim olması da değil :) Mutfağa girip, kek, kurabiye ve pasta yapamıyor olmak. Elinden en sevdiği oyuncağı alınmış çocuk gibiyim :)
Hafta sonu arkadaşlara götürmek yada siparişler için pişiriyorum bu tarz yiyecekleri bu aralar, oda tam tatmin etmiyor ama yapacak bir şey yok, bir süre böyle.
Hayatımda yediğim sebzelerin hatta meyvelerin toplamı kadar sebze ve meyveyi son üç hafta da yedim desem, inanırmısınız ?
Yemeyi sevmediğim için, pişirmeyide çok bilmediğim sebze yemekleri ile artık çok samimiyiz. Başta annemle birlikte telefon desteği alarak yaptığım bu yemekleri, artık tek başıma kolaylıkla yapıyorum.
Brokoli, karnıbahar, pırasa, pazı, lahana hepsini de pişirdim :)
Zeytinyağlı brokolide doğaçlama oluştu. Önce sadece haşlayıp, üzerine zeytinyağ - sirke - sarımsak sos gezdireyim diye düşündüm yada sarımsaklı yoğurt. Sonra, kurutulmuş domates ile yaptığım kabak yemeği gibi salçalı ve sıcak. Ondanda vazgeçtim :) Acaba, geçen gün yaptığım ıspanak kavurması şeklindemi ? yada pazı kavurması... :)
Nasıl bizim evin halini yansıtabildimmi biraz? :) İçiniz açıldı değilmi ? :)
Sonuçta, hiç bir karar verilmeden brokoli yıkanıp, ayıklandı ve kendi kendine zeytinyağlı brokoli olmaya karar verdi :) Çok da lezzetli oldu, öneririm.

Malzemeler
  • 750 Gr. Brokoli
  • 7-8 Adet Kurutulmuş Domates
  • 1 Adet (orta boy) Soğan
  • 3-4 Yemek Kaşığı Zeytinyağ
  • 1 Çay Kaşığı Şeker
  • Tuz
  • 2 Su Bardağı Su

Yapılışı

  • Domatesleri küçük küçük yada şeritler halinde doğrayın. Bir kase suyun içinde 10-15 dk. bekletin.
  • Brokolileri çiçek çiçek ayırıp yıkayın.
  • Soğanları minik minik doğrayın ve zeytinyağ ile orta ateşte kavurun.
  • Soğanlar pembeleşip, şeffaflaşınca domatesleri ekleyin 1-2 dk. daha kavurun.
  • Brokolileri ekleyip 1-2 dk. daha kavurun.
  • Sıcak suyu, şekeri ve tuzu ekleyip, karıştırın.
  • Yemeğin suyu kaynayınca altını kısın ve kısık ateşte 25-30 dk. brokolilerin sapları yumuşayıncaya kadar pişirin.
  • Mümkünse en az 1-2 saat dinlendirin ve soğuk servis yapın.

Devamını Oku...

5 Şubat 2009 Perşembe

Ballı Susamlı Kurabiye

0 yorum
Susamlı Tatlı Kurabiye

SADE KURABİYE'YE BAL VE SUSAM DOKUNUŞU :)
Aslında bu kurabiye için söylenebilecek çok da fazla bir şey yok. Başlık yeterli :) Çoğumuzun bildiği, zaman zaman, zencefil, tarçın vs. gibi baharatlar ile zenginleştirdiği sade kurabiye hamuru.
Hem lezzetli olması, hemde pişerken şeklinin değişmemesi nedeniyle siparişlerimde de tercih ettiğim bir tarif. Ek olarak, birde olmazsa olmazım, portakal kabuğu rendesi...
Daha önce, kullandığımı belirttiğim tariften farkı, içinde nişasta olmaması. Şeklinin değişmemesinin nişasta ile bir ilgisi varmı bilemiyorum ama ben olduğunu düşünerek artık eklemiyorum.
Tarif; Sn.Ayşe Tüter'e ait. Benim tarifi uygularkenki hatam susamı az kullanmam oldu. Önerim; balı sürdürdükten sonra kurabiyeyi tamamen susamla kaplamanız.
Kurabiyeler susamın azlığına rağmen, hafta sonu grubundan geçer not aldı :) En az vişneli mekik'ler kadar ilgi gördü. Bu nedenle sizlerle paylaşmak istedim :)

Malzemeler
  • 125 Gr. Tereyağ yada Margarin
  • 3/4 Su Bardağı (1 Bardaktan 1 parmak eksik) Pudra Şekeri
  • 1 Adet Yumurta
  • 1 Tatlı Kaşığı Toz Zencefil
  • 2 Yemek Kaşığı (un gibi çekilmiş) Fındık
  • 1 Çay Kaşığı Karbonat
  • 2,5 Su Bardağı Un

Yapılışı

  • Öncelikle yağı çok kısık ateşte eritin ve soğutun.
  • Pudra şekeri ve yağı çırpma teli ile iyice karıştırın.
  • Fındığı ekleyin ve çok az karıştırın.
  • 2 su bardağı un, karbonat ve zencefil'i karışımın üzerine eleyin, yumurtayıda ekleyin ve yoğurmaya başlayın.
  • Kalan unu, kaşıkla yavaş yavaş hamur toparlanana kadar ekleyin.
  • Hamuru 20-30 dk. buzdolabında dinlendirin.
  • İstediğiniz bir kalıpla yada çay bardağı ile kesip, şekil verin.
  • Hafif yağlanmış yada yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizin.
  • Üzerlerine bal sürün. (Ben bu iş için işaret parmağımı kullandım:)
  • Bolca susam serpin.
  • Önceden ısıtılmış, 180 derece fırında 18-20 dk. pişirin. Fırından çıkınca, ızgara tel üzerinde soğutun.

Benzer Tarifler;

& Annemin Tarifi ile; Susamlı Kurabiye

Devamını Oku...

3 Şubat 2009 Salı

Vişneli Mekik

0 yorum
Vişneli Mekik

MİNİK LEZZET PARÇALARI :)
Bir önceki tarifte, sırada vişneli mekik var demiştim, arayı çok açmadan tarifi paylaşmak istedim. Pek çok tarif gibi, mekikde uzun süredir yapmayı planladığım, "acaba pastanede satılanlar gibi yapabilirmiyim?" diye düşündüğüm bir lezzetti. Softbowl kalıplarımın içinde mekik kalıbını görünce, hemen uygulamaya karar verdim :)
Hafta sonu bütün dergilerimi ve kitapları karıştırıp bir mekik tarifi buldum. Malzeme listesini değiştirip, azalttım ve margarin yerinede sıvı yağ ekledim. Mekikler, benden, eşimden ve hafta sonu tadan arkadaşlarımızdan olumlu not aldı. Kahve ile birlikte kar keyfimize eşlik ettiler.
Tek olumsuz eleştiri bir arkadaşımızın; "biraz kuru olmuş" demesi idi. Bunuda biraz fazla pişirmiş olmama bağlıyorum.
Mekik, 15 - 20 dk. içinde pişiyor aslında ama ben, üzerininde, altınında nar gibi kızarmış olmasını istediğim için, fırında biraz fazla tuttum. Bu nedenle, yoğun bir kek tadı yerine kekin kenarındaki yumuşak kabuğu yiyormuş hissi veriyor mekikler :)
Sizde benim gibi, keklerin iç kısmını değilde, kenarlarını yemeyi daha çok seviyorsanız, mekiklere bayılacaksınız :)
Tarifi klasik kek'ten ayıran bir özelliğide içinde tahin olması. Ben tarifin yer aldığı kitaba Koska Helva sponsor olduğu için, tahini sırf reklam amaçlı malzeme listesine dahil ettiler diye düşündüm açıkçası :) ama tadına bakınca kesinlikle çok yakıştığını ve bambaşka bir lezzet kattığını farkettim.
Tarifi; mekik kalıbınız yok ise, 24-26 cm.lik bir turta kalıbında yada 25x30 cm.lik bir borcam tepside de pişirebilirsiniz.

Malzemeler (18 adet)
  • 2 Adet Yumurta
  • 1 Su Bardağı Toz Şeker
  • 2 Yemek Kaşığı (tepeleme) Yoğurt
  • 1 Çay Bardağı Sıvı Yağ
  • 2 Yemek Kaşığı Tahin
  • 2 Yemek Kaşığı (un gibi çekilmiş) Fındık
  • 1 Su Bardağı Un
  • 1 Paket Kabartma Tozu
  • 1 Paket Vanilya
  • 18 Adet (dondurulmuş) Vişne

Yapılışı

  • Öncelikle, vişneleri ikiye bölün ve çözülmesi için bir süzgecin içinde bekletin.
  • Şeker ve yumurtaları 4-5 dk. şeker eriyip, karışımın rengi iyice açılıncaya kadar çırpın.
  • Yoğurt, sıvı yağ ve tahini ekleyip biraz daha çırpın.
  • Fındıkları ve ayrı bir kaba birlikte elediğiniz, un, kabartma tozu ve vanilyayı ekleyin. Çok az karıştırın.
  • Mekik kalıplarını katı yağ ile yağlayıp, unlayın. (silikon kalıplarda yağlamaya çok gerek yok ama ben alt ve yan kısımlarında güzelce kızarmasını istediğim için, yağladım sizede öneririm)
  • Kalıbın her bir gözüne, bir yemek kaşığı karışımdan koyun ve üzerine vişne tanelerini yerleştirin.
  • 180 derecede ön ısıtma yapılmış fırında, 20-25 dk. üzerleri iyice kızarana kadar pişirin. (kürdan testinide unutmayın)

Devamını Oku...

Acı sos

0 yorum
Bugün size nefisss bir acı sos tarifi vereceğim.
Biz ailecek çok seviyoruz, çok sık yaptığım bir sostur.

Etin köftenin yanında nefis bir sos, hatta ekmek üstü sürüp çay saatlerinde servis edebileceğiniz nefis bir lezzet. Yanlız biraz iştah açıcı kötü bir özelliğe sahip:) yedikçe yiyesi geliyor insanın.
Özellikle 1 gün sonra tadı daha güzel oluyor.

Umarım beğenirsiniz:)


Malzemeler:

1 Adet büyük soğan
2 Adet domates
1 Kaşık biber salçası
2 Kaşık kadar domates salçası
4 iri diş sarımsak
tuz
2-3 kaşık sıvıyağ
pul biber
nane
karabiber
kekik

YAPILIŞI:

Orta boy bir tencerede sıvıyağda miks yapılmış soğanı ve sarımsağı hafif pembeleşene kadar kavuruyoruz,
kabukları soyulmuş ve rendelenmiş domatesleri ilave ediyoruz karıştırıyoruz.
Salçamızı da ilave edip karıştırmaya devam ediyoruz.
Domates eğer sulu ise biraz daha salça ilave edebilirsiniz.(Ne sulu ne katı olacak)
Baharatlarımızı istediğimiz ölçüde ilave edip tuzumuzu atıyoruz.
Sürekli karıştırarak 6-7 dakika pişiriyoruz.
Soğuk servis yapıyoruz.





Afiyet , Bal olsun :)


Sevgiler,öpücükler




Devamını Oku...

1 Şubat 2009 Pazar

Süslü Kurabiye Çalışmaları

0 yorum
Kişiye özel nazar boncuğu kurabiyeleri

ARŞİVDEN GÜZELLİKLER :)
Sevgililer günü kurabiyelerini yayınladıktan sonra bazı arkadaşlarım, işyerlerinde flickr tarzı siteleri açamadıklarını ve bu yüzden Kurabiye Galerisi'ni gezemediklerini belirttiler. Bende hem blogspot arşivimde de bulunsun, hem de herkes görebilsin diye :) 2008-Aralık ayında yaptığım bazı çalışmaları sergilemek istedim.
Son zamanlarda sık sık ciddi şekilde rahatsızlandığım ve blogumla istediğim şekilde ilgilenemediğim içinde bu nazar boncukları, bu günlere çok uygun diye düşündüm :)
İstediğim sıklıkta tarif ekleyememe rağmen hem ziyaretçi sayısı anlamında hem de çok mutlu olduğum yorumlar ile beni yanlız bırakmayan herkese çok teşekkür ederim...

Kişiye özel moral kurabiyeleri

Kişiye özel moral kurabiyeleri

Kişiye özel moral kurabiyeleri

Yukarıdaki kurabiyelerin üzerindeki yazılar ilk başta biraz tuhaf görünebilir ama hikayesini dinleyince benim ilk aklıma gelenler bu sözcükler oldu. Sevgili Tijen hn. son zamanlarda geçirdiği sayısız ameliyata rağmen, moralini çok yüksek tutan ve çevresindekilere de sürekli moral aşılayan, çok pozitif bir hanımmış. Bu kurabiyelerde son geçirdiği ameliyat sonrası, kuzeni Melda hn. tarafından moral olması için istendi, bende büyük bir keyifle hazırladım.

Kişiye özel yılbaşı kurabiyeleri

Bu kurabiyeleride, daha önce kendisi için evlilik yıldönümü kurabiyeleri hazırladığım sevgili Sezen'in, işyerindeki arkadaşlarına hediye etmesi için hazırladım. Tijen hanımın kurabiyelerini çok beğenince, ufak tefek değişiklikler yaptım. Hediye ettiği herkesi çok memnun eden hatta aynı gün firmanın diğer birimleri tarafındanda istenen güzel bir çalışma oldu.
Devamını Oku...